Bling Ring : Jako VIPky (2013)

Bling Ring: Jako VIPky

USA 2013, Bling Ring, režie: Sofia Coppola, Scénář:Sofia Coppola podle článku ve Vanity Fair „“The Suspects Wore Louboutins” od Nancy Jo Sales, kamera: Christopher Blauvelt, Harris Savides, hudba: Daniel Lopatin, Brian Reitzell, hrají: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson, Claire Julien, Taissa Farmiga, Georgia Rock, Leslie Mann, Carlos Miranda, Gavin Rossdale, Stacy Edwards, Marc Coppola

90 minut, 1.85:1, RED ONE MX, 35 mm a D-Cinema, barevný

MFF v Cannes – nominace Un Certain Regard Award

Film:

Když celebrity nejsou doma, oni jdou na návštěvu. Parta školáků z Hollywoodu, která si říká Bling Ring, u dveří nikdy nezvoní a baví se tím, že vykrádá domy slavných lidí. Vyzkoušet si Laboutinky Paris Hilton, Channel Mirandy Kerr nebo uspořádat mejdan v luxusním bytě Lindsay Lohan?  Samozřejmě! A ještě jsou z toho skvělý fotky na Facebook.

LIVE FAST, DIE YOUNG, BAD GIRLS DOING IT WELL

Celebrity – jsou slavné, jsou sexy, ve svých dokonalých outfitech vypadají naprosto božsky. Teenagerky Rebecca (Katie Chang), Nicki (Emma Watson), Chloe (Claire Julien) a Sam (Taissa Farmiga) jsou kamarádky z lepších rodin a Hollywoodské hvězdy milují. Vesměs mají vše, na co si vzpomenou, mají ale i velkou touhu se pobavit. A bez zábran. Když k nim do školy nastoupí Marc (Israel Broussard), jehož tatínek pracuje u filmové distribuce, začne teprve ta parádní jízda. Společně vyrážejí na noční tahy do bytů Hollywoodských celebrit a to rozhodně ne pouze na exkurzi! – V kradených autech si odvážejí hory značkových kousků, ve kterých ohromují na párty. Jak dlouho si ale budou bezstarostně užívat, než spadne klec?

Námět nového díla Sofie Coppoly (“Odnikud někam“, “Marie Antoinetta“, Ztraceno v překladu,”Smrt panen) je velmi divácky atraktivní, rozhodně zajímavý a vychází ze skutečného příběhu, který byl zpracován do článku v prestižním Vanity Fair. Skupinka slávy chtivých teenagerů naleznou adresy populárních celebrit a pak jim vyloupí jejich domy. Mezi poškozenými nechyběla taková jména jako Orlando Bloom, Lindsay Lohan nebo Paris Hilton. Parta výrostků zcizila majetek v hodnotě větší než 3 miliony dolarů a rozhodně si to poněkud zvláštním způsobem užila. Sofia Coppola se sešla s autorkou článku Nancy Jo Sales a ta jí nad kafíčkem vyprávěla další neskutečné aspekty party Bling Ring, která jí definitivně utvrdila v tom, že by z toho mohla sepsat působivý filmový scénář.

Nancy dala Sofii k dispozici autentické nahrávky hovorů mladých kriminálníků a ta nemohla věřit vlastním uším. Názory mladých lidí, jejich pohled na svět a hlášky jí doslova vtáhly a daly vzpomenout na vlastní dospívání. Nakonec si své postavy přepsala k obrazu svému podle dalších lidí ve svém okolí.

Sofia Coppola dala svůj scénář k dispozici producentovi Youree Henleymu (Odnikud někam), kterého nesmírně zaujal. Opět obsahoval tu neuchopitelnou intimitu a minimalismus, který jako královna nezávislých tak skvěle ovládá. Henleyho zaujal i další aspekt filmového vyprávění, a to je obrazové užívání statusů na facebooku. V tomto druhu filmu má velmi důležité místo a hlavně nepostrádá smysl.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist