Bling Ring : Jako VIPky (2013)

Asi málokterý režisér dokáže nahlédnout do světa teenagerů, aniž by to vyznělo jakkoli trapně jako Sofia Coppola. Její filmografii lemují brilantní portréty mladých lidí, což si ostatně můžete sami zopakovat v našem rozsáhlém profilu režisérky na Realfilmu. Její letošní titul The Bling Ring jde ještě dál. Zatímco v předchozích filmech sledovala spíše osudy postav kategorie prokletých básníků, pak tentokrát míchá naivitu s jedním z největším průšvihů moderní doby, kterou je naprostá ztráta hodnot. V tomto ohledu vyniká skvěle natočená a zrežírovaná scéna, kdy adoptivní matka Laurie (Leslie Mann) vysvětluje svým dcerám na celebritě Angelině Jolie, čeho si na ní nejvíce lidsky váží.

Nechci tady moralizovat, sám to rád nemám a rozhodně se nepovažuju za člověka, který by na to měl legitimní právo. V tomto ohledu se mi však tvorba Sofie Coppoly nesmírně líbí, protože její výpovědi jsou nenásilné a přitom v sobě ukrývají vše podstatné, co by mělo být řečeno.

Film „The Bling Ring“ byl letos k vidění v Cannes, kde se ucházel o cenu v alternativní  kategorii Un Certain Regard (Jiný pohled). Ještě větší zájem než o film však novináře lákal fakt, že se v jedné z hlavních rolí objevuje populární Hermiona ze série Harry Potter Emma Watson, která se zde pokouší vymanit ze škatulky dospívající čarodějnice. Sofia Coppola potkala Emu v New Yorku a díky jejímu anglickému přízvuku, něžnému vzezření, které jsou tak odlišné od postavy Nicky, si ji v roli nedokázala představit. „Chtěla jsem se už odprostit od Hermiony, chci hrát různé role, které mě mohou utvářet jako herečku, Nicki pro mě byla právě taková příležitost“, říká Emma Watson.

Film obsazovala stejná castingová agentura jako Odnikud někam a Sofia Coppola vyžadovala, aby teenagery hráli opravdu teenageři. Jak sama trefně poznamenává:,,Pro mě to byla skutečně tlupa pěti dětí a v castingu pro mě bylo velmi důležité, aby je i hrály děti stejného věku, protože mě vždycky naštve, když vidím pětadvacetiletýho herce jak předstírá teenagera.“ Obsazené děti, mezi které nakonec zapadla i již citovaná Emma Watson nakonec na kamerových zkouškách fungovala tak spolehlivě, že bylo rozhodnuto o jejím obsazení. Nemyslete si ale, že by Emma Watson dostala svou roli zadarmo. Podstoupila náročným dialogovým tréninkem a skvěle ovládla calabaský dialekt.


Dobrým vtipem je pro mě skutečnost, že se na filmu podílela okradená Paris Hilton. Kontakt s ní zprostředkoval herec Stephen Dorff a Hilton nakonec, nejenže odvyprávěla svou verzi příběhu, kde popisovala, že byla na párty s dětmi, které jí okradly, měly na sobě její oblečení a ona si toho ani nevšimla. Paris Hilton se ve filmu také objeví, ostatně jako hned několik dalších celebrit, včetně stěžejní herečky Sofie Coppoly úchvatné Kirsten Dunst.

Film se natáčel v Los Angeles a ve filmu uvidíte opravdový dům Paris Hilton, z čehož mám ještě teď osypky. Abych se přiznal tak sám těmto trendům úplně nehovím, ale myslím, že jako dokument současné doby je to naprosto velkolepé.

„The Bling Ring“ je klidný a neokázalý film, má naprosto úchvatnou vizuální stránku, špičkové kostýmy a třeba v úvodních titulkách obsahuje i několik trefně mířených legrácek. Smutnou zprávou však je, že film roztočil Harris Savides, který 9. října loňského roku zemřel, takže snímek nakonec dokončoval Christopher Blauvelt. Savidesovi je celý snímek také věnován.

Je však třeba také zmínit některá negativa snímku. Tím je pro mě nepříliš vyvážený soundtrack, některé písně jsou sice zajímavé, ale větší než malé množství jsou pro mě naprosto neposlouchatelné a třeba úvodní píseň pod titulky je z mého úhlu pohledu skutečně děsná. Další objektivní potíží je místy až příliš poklidné tempo snímku, takže jsem jen očekával, kdy se v rohu nahoře objeví logo ČT3.

I přes tyto výtky však The Bling Ring rozhodně nezavrhuji, jednou za čas je podobný artový titul určitě příjemným zpestřením programové nabídky a ve výsledku pozitiva rozhodně převažují nad zápory.

Přehrát trailer

Související články:
Sofia Coppola nechá loupit v domech celebrit

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist