Liberace! (2013)

743880_BTC_81412_CB_4469

Liberace!

Behind The Candelabra, USA 2013, režie: Steven Soderbergh, scénář: Richard LaGravanace podle knihy Scotta Thorsona a Alexe Thorleifsona, kamera: Peter Andrews (Steven Soderbergh), střih: Mary Ann Bernard (Steven Soderbergh), hudba: Marvin Hamlish, hrají: Michael Douglas, Matt Damon, Scott Bakula, Rob Lowe, Dan Aykroyd, Pat Asanti, Debbie Reynolds

118 minut, 1.78:1, barevný, Redcode RAW, Video (HDTV)

Film:

Sledujeme netradiční životopisný příběh americké hvězdy showbyznysu Liberace (Michael Douglas), amerického pianisty, výstřední televizní hvězdy a velkého baviče. Ve své době byl považován za sexsymbol a prakticky nikdo nevěděl, že ve svém soukromí preferuje mladé muže. Mezi všemi vynikal jeho šestiletý vášnivý milenecký vztah se Scottem Thornsonem (Matt Damon), který je naprosto mimořádný, upřímný, dojemný, komický i tragický zároveň.

liberace

   MFF v Cannes přemluvilo režiséra  Stevena Soderbergha, aby svůj televizní projekt „Liberace“ (orig. název -Behind the Candelabra) promítl i na plátna kin. Buďme však upřímní. Liberace nemá absolutně žádnou šanci dostat se do americké filmové distribuce, takže se jedná o geniální marketingový trik filmové divize kabelovky HBO, která stojí za jeho výrobou. Pokud nevíte proč, tak Vám řeknu jen dvě informace – téma gayů a televizní rozpočet. Produkce se ujal zkušený matador Jerry Weintraub, který je zodpovědný mimojiné za sérii Dannyho parťáci nebo sérii Karate Kid a držitel hvězdy slávy na kultovním chodníku slávy v Hollywoodu.

 

Od počátku bylo rozhodnuto, že se hlavní role ujme Michael Douglas a režisér Soderbergh se prokázal jako charakterní člověk, když Douglasovi s rolí počkal, i když se dozvěděl jeho závažnou diagnózu rakovinu hrtanu, která ve velkém množstvím případů končí úmrtím pacienta. Douglas se vypořádal jak s nemocí, tak s náročnou přípravou na roli a po nekonečných kolech chemoterapií a ozařování a následném zesílení své muskulatury, předvedl výkon, který nemůže skončit jinak než minimálně nominací na Oskara nebo Emmy.

Tento odstavec jsem psal před několika málo hodinami a ukázalo se, že bych se mohl živit jako věštec. Dnešní nominace na Emmy prozradily sladké tajemství, že byl Michael Douglas skutečně nominovaný jako nejlepší herec v originálním dramatu či minisérii a stejná radost dnes byla sdělena i v rodině Matta Damona. Ohledně Douglase si neodpustím drobnou poznámku, že Douglas dnes skutečně patří mezi právem opěvované herecké osobnosti a v historii filmu mu patří nezastupitelné čelní místo.

candelabra1

Liberace staví na hereckých výkonech a jedním dechem je třeba dodat, že tato stavba má pevné a velmi hluboké základy. Ústřední milenecké duo nabízí tak úchvatnou kreaci, že jim někdy odpustíte i skutečnost, že film mírně kolísá v tempu. Střih jde na vrub režiséra Soderbergha, ostatně stejně jako kamera a především režie. Nechci už pokolikáté omílat, že by Soderbergh chtěl pověsit filmování na hřebík, ale právě tento malý „vedlejší“ projekt dokazuje, že je stále schopen natočit brilantní velký film na „malém prostoru“. Zvláštní uznání si musí také zasloužit Rob Lowe, který ve filmu ztělesňuje nonkonformního plastického chirurga. Po herecké stránce se filmu nedá vlastně nic vytknout.

liberace3

   Liberace na televizní produkci, která byla od začátku směřována, že se bude moci hrát v kinech, které o snímek projeví zájem, tedy alespoň v liberální Evropě, má skvěle odvedenou výpravu a kostýmy. Naprosto špičkové jsou pak masky.

Snímek Liberace sklidil fenomenální úspěch od kritiky, byl k vidění na MFF v Karlových Varech a od včerejšího večera je nasazený do celostátní distribuce díky společnosti EEAP. Realfilm snímek doporučuje ke zhlédnutí.

Přehrát trailer

2 Diskuse

  1. Ondra Slanina napsal:

    Realfilm gratuluje Michaelu Douglasovi k získání EMMY a přidává se rovněž k názoru, že půlka patří úžasnému Damonovi. Skvělé!

  2. Ondra Slanina napsal:

    Tak tohle je smutná zpráva, producent filmu Jerry Weintraub zemřel v nemocnici na selhání srdce. Jeden z velkých mogulů zábavního průmyslu, člověk s ohromnými konexemi a smyslem pro humor. Budeme mu věnovat profilový článek v rubrice producenti. R.I.P.

Přidat komentář

TOPlist