Pacific Rim – Útok na Zemi (2013)

Film byl natočený podle scénáře Travise Beachama („Souboj Titánů“), který je rovněž autorem námětu a je vidět, že se Beacham a Del Toro dobře cítí ve společnosti klasických japonských filmů s monstry jako Godzilla, Gamera a já nevím jaké ještě všechny možné japonské zmutované obludy přišly za posledních 70 let na plátno. Jisté však je to, že se k tomu přimíchala opět globální hrozba a vzhledem k vysokému rozpočtu bylo třeba oslovit masy. Nepočítejte tedy s nějakým sofistikovaným dějem, ale s archetypy přímočarými jako úder při pouliční rvačce na solar plexus.

V obsazení figurují Charlie Hunnam (TV seriál „Zákon gangu“), Idris Elba („Prometheus„,„Thor“), Rinko Kikuchi („Babel“„Bratři Bloomovi“), Charlie Day („Šéfové na zabití“), a samozřejmě nezbytný Ron Perlman („série Hellboy“), jehož epizodní role patří k vrcholům filmu. Určitě neodcházejte před skončením titulků, ještě na Vás čeká slušný drsný vtípek. Herecké obsazení je prakticky neznámé a platí u něj přesně to samé, co u scénáře, typově je naprosto o.k:-) U Charlieho Hunmana mě už v traileru zarazila určitá křečovitost a herecká topornost, která se ovšem na ploše celovečerního filmu relativně rozptýlila. O třídu výš je pak Idris Elba v roli velícího důstojníka Stackera a své kvality potvrzuje japonská hvězda Rinko Kikuchi, která se už může pochlubit nominací na Oskara za Babel.

Del Torův štáb čítal Oscarem oceněného kameramana Guillerma Navarra, autora scény Andrew Neskoromnyho, střihače Petera Amundsona nebo kostýmní výtvarnici Kate Hawley, která odvedla opravdu skvělou práci. Po technické stránce filmu nelze absolutně co vytknout a oproti Transformers Michaela Baye dopadá podstatně lépe. Je to dáno tím, že Del Toro nekašle na atmosféru a místo product placementu, který Baye zajímá zdaleka nejvíc, dovede natočit i ohromnou scénu s destrukcí, obludami a malou holčičkou natolik sugestivně, že je to pastva pro oči a přitom to má švih a přesně to zapadá do organismu filmu.

pacrim5

„Pacific Rim – Útok na Zemi“ je dosud bezesporu v čele pelotonu nejlepších letních blockbusterů tohoto léta, dobře se na něj dívá, má tah na branku a i přes na první pohled enormní délku, uteče jako voda. Guillermo Del Toro tak definitivně potvrdil, že se nejen může postavit mezi největší režisérskou elitu vysokorozpočtového Hollywoodu, ale zároveň se může usmívat z první řady.

Přehrát trailer

Přehrát trailer

Pages: 1 2

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Přátelé, je to neskutečné, ale je to tak. Pacific Rim během svého promítání v Číně vydělal na tržbách 101 milionů dolarů, zatímco v USA jen 98. Holt jiná doba:-)

Přidat komentář

TOPlist