White House Down (2013)

Scénář Jamese Vanderbilta je od začátku maximálně schematický a plný klišé, ale pohybuje se v rovině akčního a dobrodružného žánru a ve srovnání s ostatními tituly hollywoodské továrny na sny má velkou výhodu ve svižně napsaných a humorných dialozích. Neodpustím si gag na začátku filmu, kdy průvodce skupiny po Bílém domě řekne, že místnost, ve které se právě nacházíme nechal zničit Roland Emmerich ve filmu Den nezávislosti, a že doufá, že během prohlídky se nic takového nestane. Během pár minut filmového času v této místnosti opět utěší Emmerich své likvidátorské choutky a nutno dodat, že měrou vrchovatou.

 

Emmericha ze stránek Realfilmu velmi dobře znáte, protože jsme se mu věnovali v samostatném profilu a nikdy jsme nevynechali příležitost napsat o jeho vznikajících projektech. Emmerich je v přístavu výpravných podívaných jako doma a skutečnost, že je povaha taková jaká je, má ve svém filmu řadu společných znaků – úctu k rodině, respekt k tradicím, dětinský humor a naprosto dechberoucí „over the top“ scény, které nikdo jiný tak dobře natočit neumí. A to myslím naprosto vážně. Jen si vezměte likvidaci New Yorku obří vlnou ve Dnu poté, mimozemské útoky na New York ve Dnu nezávislosti, likvidaci světových velkoměst ve 2012 nebo procházky Godzilly po New Yorku.

1183878 - WHITE HOUSE DOWN

K filmu White House Down jsem sice na začátku nepřistupoval jako k letnímu blockbusteru, ale od úvodních záběrů jsem se utvrdil v opaku. White House Down je totiž opět naprostá monstrprodukce, která je navíc obsazena prvotřídními herci áčkové kategorie. Herci od začátku vědí v jakém druhu filmu hrají a je na nich vidět, že si to náležitě užívají. Fascinuje mě s jakou samozřejmostí odříkávají některé banální repliky a pokud dochází na typické Emmerichovské vlastenecké promluvy, pak nasazují naprosto smrtelně vážné výrazy. Celý film je naprosto politicky korektní a je v něm zobrazeno minimum krve. Největším překvapením, na kterém se překvapivě shoduje i kritika napříč zeměkoulí, je herecký výkon mladičké Joey King. Je naprosto přirozená a v určitých momentech dovede skutečně přitlačit na pilu.

 

Po technické stránce lze filmu White House Down vytýkat věci jen velmi stěží. Kamera, střih i zvuk jsou naprosto perfektní a hudba odvádí další typickou letní pohádku na stylu chytré horákyně, tedy hlavně aby to znělo jako Hans Zimmer a přitom jsme ho nemuseli platit.

White-House-Down-2013-Movie-Poster-21-600x331

White House Down zřejmě nebude největší hit léta a zcela určitě nebude největší režijní příležitostí Rolanda Emmericha. Každopádně i přes zběsilé výkřiky kritiků to není největší průšvih léta a pokud jste ochotni na dvě a půl hodiny vypnout a zařadit modus operandi třináctiletého dítěte, pak si můžete užít opravdu slušnou jízdu. Na druhou stranu ze sálu odešlo během úvodní půl hodiny hned pět diváků a pokud jsem se dobře díval, tak se rozhodně nevrátili. Jsem ale přesvědčen, že pokud máte rádi akční žánr nebo alespoň někoho z obsazeného ansámblu, tak tahle akční vysokorozpočtová podívaná nemusí být úplným krokem vedle.

Přehrát trailer

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist