Poznejte tvorbu režiséra Costa Gavrase z retrospektivní přehlídky

 

Retrospektivní přehlídku filmů významného francouzského režiséra Costy-Gavrase uvedou ve dnech 11. až 19. října 2013 pražská kina Ponrepo a Kino 35. Přehlídku devíti filmů, od debutového Zločinu v expresu až po nejnovější Kapitál, připravil Francouzský institut společně s Národním filmovým archívem a Film Distribution Artcam u příležitosti české premiéry posledního Gavrasova filmu Kapitál (2012).

Costa Gavras

Costa Gavras

O režisérovi:
Jedna z nejvýraznějších postav francouzské kinematografie, režisér Costa-Gavras, se narodil jako Konstantinos Gavras v roce 1933 v Řecku, dětství prožil v malé vesnici na Peloponésu, později v Aténách. Kvůli levicové válečné minulosti svého otce, pokládaného za komunistu, nemohl v Řecku studovat, proto odjel do Paříže, kde začal v roce 1951 studovat práva. V roce 1956 přestoupil na filmovou fakultu a po jejím absolvování působil jako asistent režie například u René Claira. Jeho samostatným debutem byla zdařilá detektivka Zločin v expresu (1965). Od roku 1969, kdy natočil angažovaný snímek Z, oceněný Oscarem a dalšími cenami, se věnoval téměř výhradně politickým dramatům, inspirovanými často skutečnými událostmi. K takovým patří i film Doznání (1970), mapující vykonstruovaný politický proces v Československu 50. let, Stav obležení (1972 ) nebo Nezvěstný (1982)

 

COSTA-GAVRAS / Filmy Program přehlídky:

11/10 KINO 35
18:00 Doznání (L´Aveu, 1970) Hrají: Yves Montand, Simone Signoret, Michel Vitold Slavný, v někdejším Československu zakázaný film vznikl podle stejnojmenného románu Artura Londona. Sugestivní analýza obludných mechanismů moci se odehrává v Praze roku 1951. Systém pronásleduje muže i přes jeho neposkvrněnou minulost, jeho vlastní žena ho veřejně zavrhne. Muž je nakonec ochoten přiznat cokoliv. Je rehabilitován v momentě, kdy do města přijíždějí ruské tanky.

ZETA

20:00 Z (1969) Hrají: Yves Montand, Jean-Louis Trintignant Během vojenské diktatury v šedesátých letech se mladý vyšetřující soudce rozhodne vnést světlo do případu podle oficiální verze náhodné smrti opozičního poslance. S pomocí jednoho novináře dokáže úlohu vlády a zatažení armády a policie do této vraždy. Film získal Oscara (1970) v kategorii Nejlepší zahraniční film, Cenu poroty a cenu pro nejlepšího herce na MFF v Cannes (1969).

12/10 PONREPO
17:30 Zločin v expresu (Compartiment tueurs, 1965) Hrají: Catherina Allégret, Simone Signoret, Michel Piccoli, Yves Montand, Jean-Louis Trintignan V lůžkovém oddělení nočního expresu Marseille-Paříž učiní černý pasažér Daniel hrůzný objev – jeden ze spolucestujících byl zavražděn. Inspektor Grazziani brzy dojde k závěru, že vrah chce zřejmě povraždit všechny cestující, kteří byli v době zločinu ve stejném oddělení jako jeho první oběť. Podle románu Sebastiena Japrisota.

13/10 PONREPO
20:00 Stav obležení (État de siege, 1972) Hrají: Yves Montand, Renato Salvatori, Jacques Weber
Politický thriller o americkém diplomatovi uneseném levicovou gerilou v Uruguaji během období politické nestability je inspirován skutečným příběhem.

14/10 PONREPO
20:00 Zvláštní oddělení (Section spéciale, 1975) Hrají: Louis Seigner, Roland Bertin, Michael Londsdale Během druhé světové války je v okupované Francii zavražděn německý důstojník. Kolaborantská vichistická vláda se rozhodne hodit zločin na šest drobných podvodníků. Je povolán loajální soudce, aby obviněné co nejrychleji odsoudil…

missing

15/10 PONREPO
20:00 Nezvěstný (Missing, 1982) Hrají: John Shea, Jack Lemmon, Sissy Spacek V době vojenského převratu v Jižní Americe zmizel mladý americký spisovatel a filmař Charles Horman. Jeho otec, významný obchodník z New Yorku, přispěchá na pomoc Charlesově ženě Beth, která se zoufale snaží najít svého zmizelého muže. Jejich pátrání se pohybuje v bludných kruzích a naráží na hradby lží a falešných nadějí ze stran lokálních i amerických úřadů. Natočeno podle skutečné události. Ocenění: Zlatá palma v Cannes (1982).

music-box-1989

17/10 PONREPO
17:30 Hrací skříňka (Music Box, 1989) Hrají: Jessica Lange, Armin Mueller-Stahl Mladá právnička obhajuje před soudem svého otce, obviněného z válečných zločinů během druhé světové války. Ann těmto obviněním nemůže uvěřit, vždyť otec byl vždy laskavý a po smrti matky se vzorně staral o ni o i bratra. Otec tvrdí, že obvinění jsou nepravdivá. Až postupně pod tlakem důkazů a svědectví se oddané dceři otevírají oči a zjišťuje krutou pravdu. Film získal roku 1989 Zlatého medvěda na MFF v Berlíně.

18/10 PONREPO 20:00 Kapitál (Le Capital, 2012) Hrají Gad Elmaleh, Gabriel Byrne, Natacha Régnier Politický thriller Kapitál nás zavádí do prostředí nejvyšších finančních kruhů v době světové finanční krize. Vypráví příběh o nezastavitelném vzestupu Marca Tourneuila (Gad Elmaleh), poníženého sluhy Kapitálu, který se stane jeho nezpochybnitelným pánem. Jako nový ředitel největší evropské banky Phenix dokáže Marc překonat všechna úskalí vysoké finanční politiky – nutné propouštění, násilný pokus o převzetí ze strany amerických klientů i intriky svých kolegů a podřízených. Jakou ale člověk musí za takové vítězství zaplatit cenu?

19/10 KINO 35
18:30 Sekáček (Le Couperet, 2005) Hrají José Garcia, Karin Viard, Ulrich Tukur Bruno Davert pracuje jako manažer v papírnách, žije v dostatku a v pohodlí. Až do dne, kdy přijde o práci kvůli delokalizaci svého podniku. Rázem je nezaměstnaný a je schopen udělat cokoli, aby sehnal stejně dobrou práci. Neštítí se ani násilí…

20:30 Kapitál (Le Capital, 2012)
Hrají Gad Elmaleh, Gabriel Byrne, Natacha Régnier Politický thriller Kapitál nás zavádí do prostředí nejvyšších finančních kruhů v době světové finanční krize. Vypráví příběh o nezastavitelném vzestupu Marca Tourneuila (Gad Elmaleh), poníženého sluhy Kapitálu, který se stane jeho nezpochybnitelným pánem. Jako nový ředitel největší evropské banky Phenix dokáže Marc překonat všechna úskalí vysoké finanční politiky – nutné propouštění, násilný pokus o převzetí ze strany amerických klientů i intriky svých kolegů a podřízených. Jakou ale člověk musí za takové vítězství zaplatit cenu?
KINO 35 / Francouzský institut, Štěpánská 35, Praha 1 / vstupné: 11/10 oba filmy za 80 Kč, 19/10 oba filmy za 95 Kč / Rezervace na www.ifp.cz
PONREPO / Bartolomějská 11, Praha 1 / vstupné 80 Kč, studenti a senioři 70 Kč / www.bio-ponrepo.cz
www.ifp.cz
www.nfa.cz
www.artcam.cz

 

Přidat komentář

TOPlist