DAS FILMFEST zve o víkendu do kina na nabitý program a zajímavé hosty

Nejen na bohatý výběr těch nejlepších snímků z aktuální německy mluvené kinematografie, ale také na setkání s mnoha zajímavými hosty zve o víkendu festival DAS FILMFEST. Sály pražských kin Lucerna a Atlas bude němčina rezonovat až do neděle 20. října a diváci se mohou těšit na různorodé filmové pohledy na současnou mladou generaci v sekci GENERACE Y či přehlídku filmů, které svým zpracováním či tématem vynikají nad ostatní, jež jim představí sekce DAS FILMFEST SPEZIAL. Budou moci zhlédnout svá oblíbená literární díla převedená na filmové plátno díky archivní sekci DEFA a chybět nebude ani tradičně velice dobře obsazená DIE DOKU.

 

vlnr: König Ludwig (Alt) (Sebastian Schipper)  Prozession durch die Nacht Schloß Linderhof - maurischer Tempel Drehtag 36 Produktion : "LUDWIG II" Regie: Peter Sehr und Marie Noelle DOP: Christian Berger Foto: Stefan Falke

vlnr: König Ludwig (Alt) (Sebastian Schipper)
Prozession durch die Nacht
Schloß Linderhof – maurischer Tempel
Drehtag 36
Produktion : „LUDWIG II“
Regie: Peter Sehr und Marie Noelle
DOP: Christian Berger
Foto: Stefan Falke

Část z víkendových projekcí ozdobí svou přítomností tvůrci uváděných snímků, ti nejen představí svou nejnovější tvorbu, ale zároveň se s návštěvníky podělí o své názory a zkušenosti. Unikátní a dosud nezveřejněné záběry stejně jako pořádný kus vlastního života vložil do svého autobiografického dokumentu režisér Paul-Julien Robert.

 

Ve snímku Moje žádná rodina se vrací do dětství a popisuje život v největší evropské komuně. Magický příběh o druhé šanci na lásku Okno do léta doprovodí osobní účastí režisér Hendrik Handloegten, vyznamenaný mimo jiné cenou Grimme-Preis a cenou pro začínající režiséry Förderpreis Deutscher Film. Páteční sérií hostů uzavře zkušený švýcarský filmař a ekologický aktivista Mark Rissi, který svou tvorbu představí v rámci bloku krátkých filmů 300‘ Shorts. Nejpočetnější doprovod bude mít sobotní projekce nezávislé tragikomedie Love Steaks, které se zúčastní hned tři hosté z řad tvůrčího týmu v čele s režisérem Jakobem Lassem. Spolu s ním přijdou s diváky besedovat také autor filmové hudby Golo Schultz a scénáristka a producentka Ines Schiller.

 

Po skončení pražské části se festival přesune od 23. do 27. října do brněnského kina Art. Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji ve všech festivalových kinech a jejich portálech za jednotnou cenu 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Hlavními pořadateli festivalu jsou tradičně Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace v Praze. Více na www.dasfilmfest.cz či www.facebook.com/dasfilmfest.

 

Velkolepou výpravu do historie nabídnou hned dva snímky. Německo-rakouské historické drama Ludvík II. Bavorský, které líčí osobní i veřejný život panovníka a známého mecenáše umění, jenž pod svá křídla vzal i slavného skladatele Richarda Wagnera. Film ukáže veřejnou část jeho života, ale odhalí i události z jeho soukromí, zrušenou svatbu, zklamání a ztrátu iluzí. Pro změnu na španělský dvůr zamíří archivní snímek na motivy známého románu Liona Feuchtwangera Goya – aneb tvrdá cesta poznání.

 

Nelehká cesta při hledání místa v životě je ústředním motivem hned několika filmů. Sebe sama hledá během nočních toulek Berlínem hlavní hrdina snímku Oh Boy, podobným problémům čelí i hrdinové snímku Local Heroes, tentokráte ovšem na pozadí soutěže hudebních kapel. Složitou cestu za sebepoznáním, během níž několikrát ztratí směr, absolvuje i mladý Sascha ve filmu Stříbrný les. Aby unikl všednosti vlastního života, nechá se zlákat a stane se součástí skupiny neonacistů.

 

Puppe_03_(c)_puppe.wfilm.de

Puppe_03_(c)_puppe.wfilm.de

Snímek Loutka nabízí nejen pohled na život dospívající dívky, která se z ulice dostane až do domova pro problematickou mládež, ale ve svém zpracování nabízí i jedinečný kontrast divokého a hektického života ve městě a skromného a klidného života v prostředí Alp. Režisér ve svém debutu prezentuje jakousi radikálně zmodernizovanou verzi Heidi. Pátrání v rodinné minulosti, hledání pravdy o dědečkovi a jeho spojení s nacismem čeká hlavní hrdinku snímku Mrtví a živí, kterou její cesta za rodinnou minulostí zavede přes půl Evropy až do Rumunska.

 

Ve víkendovém programu budou početně zastoupeny i tradičně populární dokumenty ze sekce DIE DOKU. Fascinující vhled do světa handicapovaných sportovců nabídne Moje cesta do Olympie, neméně zajímavou zkušeností je i sonda do života šestice dospívajících dívek, kterou zprostředkuje film Forever not Alone. Zákulisí obchodu s balenou vodu pak poodhalí snímek Bottled Life. Dva mladé konvencemi nespoutané hudebníky putující po Německu sleduje dokument Unplugged: Žít Guaia Guaia.

 

Posledním z festivalových zástupců sekce nadace DEFA bude o víkendu filmové zpracování u nás ne příliš známého románu německého spisovatele Heinricha Manna Poddaný, přinášející portrét bezcitného kariéristy jdoucího přes mrtvoly. Víkend nabídne i druhou šanci zhlédnout zahajovací snímek festivalu Hannah Arendt a to v neděli v kině Lucerna.

 

Páteční večer nabídne také jednu z festivalových novinek, kterou je sekce krátkých filmů 300′ Shorts. Svou krátkometrážní tvorbou se zde představí zkušení i mladí tvůrci z Německa, Rakouska a Švýcarska.

Přidat komentář

TOPlist