Steven Soderbergh – doplněný profil režiséra

Nezávislý filmař Steven Soderbergh

Steven Andrew Soderbergh uzřel světlo světa 14. ledna roku 1963 v Atlantě. Původní rodinné švédské příjmení Söderberg si Stevenovi předci změnili na Soderbergh když emigrovali ze Švédska do států. V útlém věku se pak malý Steven spolu se svými rodiči Mary Ann a Peter Andrew Soderberghovými přestěhovali do Baton Rouge v Louisianě. Otcovo jméno pak využil pozdější úspěšný filmař Steve Soderbergh jako svůj kameramanský pseudonym.

Od studentů Louisianské univerzity, na níž byl Stevenův otec děkanem, si začal náctiletý Soderbergh půjčovat filmovou techniku a zkoušel natáčet první krátké experimentální snímky. Mezitím studovat animaci a pokračoval v natáčení dokumentárních snímků na 16mm filmový materiál. Pravidelné studium na univerzitě jej však zas až tak nenadchlo a rozhodl se zkusit štěstí kde jinde než ve velkém Hollywoodu. Tam se na čas začal živit jako střihač na volné noze, seznámil se se členy kapely Yes a jejich společná známost vyústila v celovečerní koncertní záznam Yes: 9012 Live (1985), za který byl nominován na cenu Grammy.

Steven Soderbergh - filmografie

Přesto se pro nedostatek práce rozhodl Steven vrátit zpět do kraje svého dětství a v louisianském Baton Rouge si natočil krátký snímek Winston (1987), který se rozhodl nakonec rozpracovat do podoby celovečerního projektu. Nejednalo se o nic jiného, než slavný nezávislý snímek Sex, lži a video. Svou roli sehrálo pro tehdy 26 letého Stevena samozřejmě štěstí, nicméně v případě Sexu, lží a videa se jednalo o úspěch zasloužený. Soderbergh získal v Cannes vítěznou Palmu a zároveň byl nominován na Oskara za scénář.

Sex, lži a video (1989) jsou s ohledem na tehdejší Soderberghův věk překvapivě vyzrálou nezávislou podívanou, která svůj název naštěstí neprojevuje explicitně v obraze, nýbrž v komorních, inteligentních a odvážných dialozích na téma sex, nevěra a věcí s tím spojených. V hlavních rolích se představili James Spader, Andie MacDowell, Peter Gallagher a Laura San Giacomo.

K tomuto filmu se váže i jedná vtipná historka, kdy po pádu železné opony, tzn. ve stejném roce, kdy měl tento snímek premiéru se z tohoto filmu stal díky eroticky dráždivému názvu divácký hit. Východní Němci horliví zakázaného snímku z ranku západního pornoprůmyslu pak byli samozřejmě filmem zklamáni, protože si pod jeho názvem představovali docela jinou podívanou. Není bez zajímavosti, že Steven Soderbergh je u tohoto filmu podepsán i jako střihač a samotný scénář měl prý napsaný během pouhých 8 dní. Rozpočet ve výši 1 miliónu se nepochybně i díky názvu vrátil více než 20 krát.

Steven Soderbergh - filmografie

Po velkolepém kritickém i diváckém úspěchu však na Soderbergha dolehla následující dekáda ve znamení nepříliš povzbudivých komerčních výsledků hned několika jeho filmů. Nutno dodat, že Soderbergh si za to mohl sám, protože se věnoval právě svým oblíbeným netzradičním látkám a experimentálním tématům. V průběhu deseti let natočil 7 celovečerních snímků, které ondržely rozporuplné divácké i kritické reakce.

Ze všech snímků tohoto období si zaslouží největší pozornost především americko-francouzské drama Kafka (1991), odehrávající se v temné Praze na počátku 20.století. Hlavní roli spisovatele Franze Kafky pak ztvárnil výtečný Jeremy Irons. V dalších rolích se kromě nemalého množství českých herců objevili také Theresa Russell, Ian Holm či Armin Mueller-Stahl nebo Alec Guinness.

Částečně černobílý snímek natáčený z větší části v pražských exteriérech a na Barrandově s nemalým rozpočtem 11 miliónů dolarů se rozhodně nezaplatil a byl spíše synonymem pro komerční fiasko. To však nemění nic na tom, že příznivci Kafkova literárního odkazu, zejména ze Zámku a z Procesu, z kterých film motivově notně čerpá a příznivci mystery románů budou na tento film hledět s nefalšovaným potěšením. Tomuto filmu se budeme na RealFilmu určitě ještě věnovat v samostatném článku.

Pages: 1 2 3 4 5

Přidat komentář

TOPlist