Steven Soderbergh – doplněný profil režiséra

Steven Soderbergh - filmografie

Soderberghovy další snímky následující po divácky neúspěšném Kafkově mystery dobrodružství z ponuré Prahy byly například kritikou oceněné drama King of the Hill (1993), vyprávějící o malém chlapci zabránit rozvodu svých rodičů, či Skryté zlo (1995), remake noirového filmu Criss Cross ze 40. let či experimentální komedie Schizopolis (1996), kterou Soderbergh nejen režíroval, ale také napsal, obstaral kameru, hudbu a ještě si v ní zahrál jednu z hlavních rolí. Komerčně nepříliš šťastné období pak zakončil snímek Zakázané ovoce (1998).

Hlavní roli do Zakázaného ovoce Soderbergh nabídl tehdy ve všeobecnou diváckou povědomost vstupujícímu George Clooneymu. Od tohoto příjemného lupičsko-romantického snímku, nominovaného na 2 Oskary za scénář a střih, se pak také traduje jejich přátelství a filmová a tvůrčí spolupráce. Kromě Clooneyho se ve filmu objevilo nebývalé množství později známých hereckých jmen: Jennifer Lopez, Ving Rhames, Don Cheadle, Dennis Farina, Samuel L. Jackson, Michael Keaton či Luis Guzmán. Steven Soderbergh si tedy po řadě rozporuplných snímku „napravil“ svou reputaci a mohl směle vykročit ke svým nejúspěšnějším a nejznámějším filmům.

Steven Soderbergh - filmografie

Velmi kvalitní a především stylovým filmovým nadechnutím před snímky Erin Brockovich a Traffic – Nadvláda gangů se stal Angličan (1999). Hlavní roli kriminálníka Davea Wilsona, odjiždějícího z Anglie do kalifornského Los Angeles vypátrat vraha své dcery, si zahrál velmi charismatický Terence Stamp (představitel uhlavního nepřítele Gordona Gekka ve Wall Street).

Snímek tempem a promakaným vizuálem vycházel ze stylu drsných thrillerů 70.let a ačkoliv se 10 miliónový rozpočet opět zdaleka nevrátil, jedná se o lahůdkovou podívanou pro všechny milovníky filmu. Soderbergh dal o sobě jednoznačně vědět, že je svébytným a sebejistým filmovým režisérem, který si dokáže ohlídat filmovou formu i dynamiku příběhu.

Steven Soderbergh - filmografie

Erin Brockovich (2000) byla nominována celkem na 5 Oskarů. Životopisné drama rozvedené matky a jejím zdánlivě osamělém a zoufalém boji s obří korporací nakonec vyneslo hereckého Oskara Julii Robertsové. Robertsová zároveň zlomila jako ženská herečka rekord ve výšce vyplaceného honoráře, který činil astronomických 20 miliónů dolarů. Dodejme, že samotný rozpočet filmu byl „pouhých“ 52 miliónů.

Zůstaneme-li u čísel, tak zajímavá je také informace, že reálná Erin Brockovich-Ellisová prodala práva na svůj příběh studiu Universal za 100.000 dolarů. Julia Roberts pak při děkovné řeči na Oskarech udělala „drobné“ společenské faux-pas, když zapomněla zmínit a poděkovat opravdové Erin Brockovichové… ;-)

Ve stejném roce však byl Soderbergh nominován na Oskara ještě jednou a to za snímek Traffic – Nadvláda gangů (2000). Tentokráte se na něj usmálo štěstí a získal Oskara za režii, čímž asi nepotěšil Ridleyho Scotta, který za Gladiátora odešel tentokrát s prázdnou a roztrpčeně dodal, že nechápe, jak může vyhrát Gladiátor Oskara za Nejlepší film a zároveň s tím nedostat Oskara za režii.

O snímku Traffic – Nadvláda gangů si můžete přečíst samostatný článek kolegy Ondry Slaniny v sekci Nová klasika.

Pages: 1 2 3 4 5

Přidat komentář

TOPlist