Steven Soderbergh – doplněný profil režiséra

Nezávislý filmař Steven Soderbergh

Posledním snímkem Soderbergha je Informátor (2009) s Mattem Damonem v hlavní roli. Soderbergh právě dokončil snímek Haywire, má roztočený film Contagion a připravuje se na natáčení Liberace.

Steven Soderbergh je vedle Ridleyho Scotta jeden z nejčinorodějších filmařů současného Hollywoodu a zároveň si udržuje od komerční továrny na sny zdravý nezávislý odstup. Jako režisér je za svou více než 20 letou aktivní kariéru podepsán pod 32 tituly, pod stejným počtem snímků jako producent, kameramansky je podepsán pod 16 tituly, jako střihač pod 11 filmy a jako scénárista pod 9 projekty.

Steven Soderbergh si tak vzácně zaslouží jednoznačné uznání od komerčních i nezávislých filmařů, a upřímně, o kom dalším bychom toto mohli tak jednoznačně prohlásit…?

Daniel Adam

Nezávislý filmař Steven Soderbergh

Další info:

Bez kalhot – Magic Mike

Vedlejší účinky

Steven Soderbergh je bezesporu jeden z nejlepších režisérů psychologických dramat a obstojně to umí i s akcí. Bohužel se na jeho tvorbě často podepisuje snaha o nejrůznější experimenty s úmyslem diváka šokovat za každou cenu. Nejiný je i jeho nejnovější film „Vedlejší účinky“ („Side Effects“).

Přibližné do tří čtvrtin filmu jsem jen nevěřícně kýval hlavou nad perfekcionismem jednotlivých postav a propracovaným scénáristickým záměrem. Rooney Mara (Girl with the Dragon Tatoo) opět předvedla perfektní studii psychicky narušené holky. Tentokrát křehké dívky Emily Taylor, která se potýká se svými depresivními stavy, jež krok za krokem směřují k nevyhnutelné a šokující tragédii. Důstojným partnerem v léčbě je jí psychiatr dr. Jonathan Banks (Jude Law), který zvládá s přehledem jak roli spasitelsky orientovaného lékaře, tak roli následného ztroskotance.

„Model“ Channing Tatum, Emilyn manžel, v celém příběhu pouze „přežívá“, ačkoliv ne doslovně, což je maximum, které si jeho role žádá. Podobnou roli v příběhu má doktorka Victoria Siebert (Catherine Zeta-Jones). Zbytek postav není pro film téměř podstatný.

Soderbergh dostává z ústřední čtvěřice maximum, bohužel pouze do zmíněných tří čtvrtin filmu. Pak jakoby se najednou nedovedl rozhodnout, zdali chce natočit údernou obžalobu praktik farmaceutických firem, vynikající psychologický thriller, upozorňující na úskalí života s psychicky narušenou osobou nebo teatrální detektivku s mnoha zvraty po vzoru Dannyho parťáků. Jakkoliv má finále filmu všechny zmíněné atributy, nejvíce se blíží, dle mého názoru, právě posledně zmíněnému a to ubližuje jak filmu, tak jednotlivým protagonistům, jelikož ani herci zřejmě příliš netušili, jak tolikero zvratů zvládnout.

Báječně se povedl hudební doprovod filmu. Soderbergh vsadil na Thomase Newmana, jehož hudba se k psychologickému dramatu dokonale hodí. Není to jejich první spolupráce, jelikož Newman hudbou ozdobil již Soderberghovy filmy „Good German“ „Erin Brockovich“, za kterou si vysloužil jednu ze svých jedenácti nominací na Oscara. Tentokrát vytvořil další variaci na své dřívější soundtracky, doplněnou o celou řadu soudobých, dosud nepoužitých, hudebních prvků.

Film „Vedlejší účinky“ je, až na mé jisté rozpaky z konce a vyznění filmu, precizně udělaný a režiséra Stevena Soderbergha vrací do první ligy filmařů. Ovšem, pouze pokud bude chtít, jelikož se Steven nechal slyšet, že je to na delší dobu jeho poslední film. V současné, na dobré filmy poněkud okurkové sezóně, jej rozhodně doporučuji navštívit. Je až neuvěřitelné, s jakou bravurou jsou dnes hollywoodští herci schopni hrát a jak profesionálně působí celé dílo.

Přehrát trailer

LIBERACE

Sledujeme netradiční životopisný příběh americké hvězdy showbyznysu Liberace (Michael Douglas), amerického pianisty, výstřední televizní hvězdy a velkého baviče. Ve své době byl považován za sexsymbol a prakticky nikdo nevěděl, že ve svém soukromí preferuje mladé muže. Mezi všemi vynikal jeho šestiletý vášnivý milenecký vztah se Scottem Thornsonem (Matt Damon), který je naprosto mimořádný, upřímný, dojemný, komický i tragický zároveň.

liberace

MFF v Cannes přemluvilo režiséra  Stevena Soderbergha, aby svůj televizní projekt „Liberace“ (orig. název -Behind the Candelabra) promítl i na plátna kin. Buďme však upřímní. Liberace nemá absolutně žádnou šanci dostat se do americké filmové distribuce, takže se jedná o geniální marketingový trik filmové divize kabelovky HBO, která stojí za jeho výrobou. Pokud nevíte proč, tak Vám řeknu jen dvě informace – téma gayů a televizní rozpočet. Produkce se ujal zkušený matador Jerry Weintraub, který je zodpovědný mimojiné za sérii Dannyho parťáci nebo sérii Karate Kid a držitel hvězdy slávy na kultovním chodníku slávy v Hollywoodu.

Od počátku bylo rozhodnuto, že se hlavní role ujme Michael Douglas a režisér Soderbergh se prokázal jako charakterní člověk, když Douglasovi s rolí počkal, i když se dozvěděl jeho závažnou diagnózu rakovinu hrtanu, která ve velkém množstvím případů končí úmrtím pacienta. Douglas se vypořádal jak s nemocí, tak s náročnou přípravou na roli a po nekonečných kolech chemoterapií a ozařování a následném zesílení své muskulatury, předvedl výkon, který skončil prestižní Emmy.

candelabra1

Liberace staví na hereckých výkonech a jedním dechem je třeba dodat, že tato stavba má pevné a velmi hluboké základy. Ústřední milenecké duo nabízí tak úchvatnou kreaci, že jim někdy odpustíte i skutečnost, že film mírně kolísá v tempu. Střih jde na vrub režiséra Soderbergha, ostatně stejně jako kamera a především režie. Nechci už pokolikáté omílat, že by Soderbergh chtěl pověsit filmování na hřebík, ale právě tento malý „vedlejší“ projekt dokazuje, že je stále schopen natočit brilantní velký film na „malém prostoru“. Zvláštní uznání si musí také zasloužit Rob Lowe, který ve filmu ztělesňuje nonkonformního plastického chirurga. Po herecké stránce se filmu nedá vlastně nic vytknout.

liberace3

   Liberace na televizní produkci, která byla od začátku směřována, že se bude moci hrát v kinech, které o snímek projeví zájem, tedy alespoň v liberální Evropě, má skvěle odvedenou výpravu a kostýmy. Naprosto špičkové jsou pak masky.

Snímek Liberace sklidil fenomenální úspěch od kritiky, byl k vidění na MFF v Karlových Varech a v celostátní distribuci ho uvádí společnost EEAP.

Přehrát trailer

logan_4

2017:

Loganovi parťáci

Pages: 1 2 3 4 5

Přidat komentář

TOPlist