Lásky čas (2013)

A

Lásky čas

About Time, Velká Británie 2013, režie a scénář: Richard Curtis, kamera: John Guleserian, hudba: Nick Laird – Clowes, střih: Mark Day, hrají: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy, Tom Hollander, Margot Elise Robbie

123 minut, 2.35:1, ARRI Alexa, barevný

Film:

Co kdyby nesmělý mladík se jednoho dne dozvěděl, že každý mužský potomek v rodině může volně cestovat časem?

Sen skoro každého z nás je zde rozpracován do detailů. Lásky čas je snímek, který nikde netlačí na pilu a kde samo cestování časem hraje druhé, ale stejně důležité housle. Snímek režíroval známý Richard Curtis, který má na svém kontě již úspěchy v podobě Pirátů na vlnách či Lásku nebeskou. Nutno dodat, že krom režie je i zkušeným autorem mnoha scénářů. Lásky čas je tedy příběhově hlavně jeho práce.

A

Pokud by bylo nějaké slovo pro film vystihující, pak jedině: Melancholický. A skutečně, v letošním roce, kde se dravě řešily vztahy (např. Terapie láskou), bortily se města (např. Muž z oceli, Pacific Rim) či komorně bojovalo o přežití (např. Gravitace, Kapitán Philips) je toto jako pohlazení po duši.

A

Lásky čas vás nezaskočí velkými zvraty či dramatickým rozuzlením. Je to film o životě, kde má hlavní hrdina možnost vrátit se zpět a zkusit jistou situaci řešit jinak. Spíše než dílo dramatické, šlo by Lásky čas považovat za dílo filozofické.

A

Herecké výkony všech postav jsou na výborné úrovni. Cestování časem má své logické chyby, ale funguje zde daleko lépe, než v též výborném: Osudovém doteku. Právě postavy si zde budete od začátku do konce užívat.

Hlavní hrdinové vám přirostou k srdci. Aby ne, když s nimi následně prožijete několik desetiletí. Budete jim fandit i s nimi plakat. Ano, Lásky čas je i úspěšným a silným slaďákem.

A

Hudba nijak smyčcově nekřičí, naopak prohlubuje pocity, které se vám snaží Richard Curtis naservírovat. A kamera se divoce nekolíbá, naopak se snaží onu melancholii přenést i do vašeho nitra.

Snímek trvá 123 minut a nutno říci, že utečou jako voda. Minimálně mě utekly a po skončení se ve mně rozhostil naprostý tížený klid, který jsem letos z žádného jiného filmu neměl.

A

Lásky čas je snímkem, který vás pohladí po vlasech a odežene od vás na čas všechny chmury reálného světa kamsi do pozadí. Při jeho sledování si řeknete, že svět vlastně nemusí být špatné místo, to jen my si ho z něj děláme sami a následně na vše špatné zapomenete. Budete jen vy a film. A díky bohu za něj. Po těch mnoha dramatech, akcích a hororech jde konečně o příběh, jenž vám dopřeje i kousek toho nebe. A za toto se alespoň u mě umístil na věčném a imaginárním piedestalu. 90%

Přehrát trailer

3 Diskuse

  1. Ondra Slanina napsal:

    Pro mě je „Lásky čas“ také velmi zdařilým romantickým snímkem, byť by se nějaké mouchy určitě našly. Logické lapsy, někdy poněkud vyčpělé vtipy a nevyvážené tempo, Curtis je přeci jen lepší scenárista než režisér, však vylepší většina hereckého ansámblu, zvláště pak Bill Nighy, Rachel McAdams a skvělý Tom Hollander.

  2. Roman Potoczný napsal:

    Přiznám se, že mě začíná vytáčet trend tragických komedií, resp. komedií s „nutným zamyšlením“, který se bohužel neusadil pouze v českém filmu („Ženy v pokušení“, „Muži v naději“), ale přiřadil se k nim i „Lásky čas“. Komedie funguje báječně až do „srdceryvného“ konce, kdy se do příběhu plete vazba na otce víc, než je zdrávo a tzv. nejen nutí k zamyšlení, ale i k odklonu od „daru“ a příklonu k prožívání každého dne naplno – Ó, jak velký to objev:-) … Jinak výborný film tak získává pachuť stát se něčím víc, než by komedie měla být … PS: O mnoho víc jsem si užil vánoční televizní reprízu „Někdo to rád horké“, která vůbec nic neřeší, pouze vybídne k smíchu, která prodlouží život o něco víc, než půl hodiny … a tak by komedie měla vypadat …

  3. keso napsal:

    Recenze Lasky cas

Přidat komentář

TOPlist