Jak se točí film BARDI: O režii

Jmenuji se Ondra Slanina a film „Bardi“ je můj celovečerní režijní debut. Dosud jsem natočil čtyři krátkometrážní filmy různých žánrů a většinu z nich měli možnosti vidět i diváci v zahraničí. Ostatně já jsem měl odjakživa ambice natáčet filmy mezinárodně srozumitelné, zkrátka takové, které v sobě obsahují jasné poselství.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Můj první krátkometrážní film z roku 2000 byl pravěký thriller „Komunita“ s podtitulem, že i ve 20. století před naším letopočtem převládal realismus nad naivitou. Tento film se promítal na veletrhu Interkamera a na amatérský film vzniklý na koleně ho vidělo, dle mého soudu, velmi slušných 12 000 diváků. O tři roky později jsem festivalovému publiku a v limitované distribuci představil další krátkometrážní film „Okultní specialista“, který viděli na festivalech diváci z USA, Jižní Koreje, Kanady, Velké Británie, Austrálie, Polska a Německa. Mezi nimi byla i Alice Lovejoy, dramaturgyně Tribeca Film Festivalu v New Yorku, který založil Robert De Niro. Jednalo se o variaci na film „Krotitelé duchů“ a i můj film se v zahraničí moc líbil. To bylo poprvé, kdy jsem zažil tleskání diváků po celou dobu závěrečných titulků. A věřte, že to bylo fajn! Tak úplně zalité sluncem to ale také nebylo, protože paní Dr. Evě Zaoralové, programové ředitelce MFF Karlovy Vary, stačilo pouze jednoslovné hodnocení mého filmu u ní v kanceláři:“Ven!“

Později jsem natočil ještě dva experimentální snímky – moralizující drama „Špatná rozhodnutí“ (2004) kombinující styly Věry Chytilové a Guye Ritchieho a horror „Rošt“ (2009) vycházející z Clivea Barkera, který jsem natočil v angličtině, jemuž plánujeme s našimi mladými režiséry v naší tvůrčí skupině natočit remake.

Film „Bardi“ jsem si napsal, viz dřívější blog Davida Hechta, a od začátku jsem věděl, že ho budu i režírovat. Spojuje se v něm totiž moje láska k múzám – divadlu a hlavně filmu. Jak víte i z blogu o produkci, musel jsem film přepsat na divadelní hru, abych se nakonec znovu vrátil k filmovému scénáři. Teď už je jisté, že divákům představíme i divadlo na limitovaných představeních v červnu příštího roku.

Zřejmě nejnáročnější částí preprodukce bylo obsazování filmu. V jednání bylo několik předních českých herců, ale bylo by ode mě neprofesionální a netaktní vůči obsazeným Bardům zmínit jejich jména. Jednání probíhala od července2013 a potvrzení Pavla Trávníčka a Zdeňka Maryšky padlo doslova za pět minut dvanáct.

Bardi-51.jpg

Na Pavla Trávníčka mi posílal telefonní číslo Marek Dobeš, scenárista hitu Kajínek, ale omylem mi poslal vizitkou moje číslo, takže mi celé odpoledne odpovídal operátor, že volané číslo hovoří a po zmáčknutí čísla 5 se ozvalo:“Toto volání nelze nikdy uskutečnit“. Myslel jsem si v tu chvíli, že si objednává díly do svého Rolls Royce nebo plánuje cestu do Venezuely za mediálním strýcem miliardářem. Po kontrole čísla jsem však zjistil, že Marek omylem obrátil čísla na vizitce. Na podruhé už se mu to ovšem povedlo a já se mohl s Pavlem sejít na milém setkání ve filmaři oblíbené kavárně Slavii.

Bardi-34.jpg

Zdeňka Maryšku jsem obsazoval čtyři dny před začátkem natáčení v kavárně Louvre na Národní třídě, kde jsme byli společně s výkonným producentem Martinem Hubem. Ten tvrdil, že žádného Maryšku nezná a pak byl velmi překvapen, když mu Zdeněk řekl: „Ahoj“. Ti dva společně natáčeli seriál „Dobrodružství kriminalistiky“ téměř před třemi desetiletími!

Musím říct, že se tato volba ukázala jako mimořádně šťastná. Oba jsou dlouholetí přátelé, ale je mezi nimi cítit, že během jejich života proběhlo několik názorových a osobnostních střetů. To se mi doufám podařilo převést i na plátno, kde je to pro film nesmírně důležité zachytit. Chemie mezi nimi funguje způsobem, který trefně vystihl režisérský klasik Billy Wilder:“Oh, jaký to podivuhodný pár!“

P1270742--sml.JPG

Hlavní roli režiséra jsem svěřil slovenskému herci žijícímu v Čechách Robertu Nižníkovi, který s oběma pány musel udržet krok. Nebylo to vůbec jednoduché, protože musel současně pracovat na zkouškách k představení svého kmenového souboru „Farm in the Cave“ a přitom fungovat i jako otec rodiny, tedy živitel. Výsledkem tak bylo často až 21 hodin v bdělém stavu. Přesto podává na plátně skvělý herecký výkon a tento příšerný zápřah na něm nepoznáte. To je samozřejmě i výsledkem pečlivé práce šéfky make-upu Evy Nyklíčkové. Doufám, že ho začnou obsazovat i další kolegové režiséři, protože tento herec má velký talent a v očích obrovskou životní zkušenost.

Ve výrazných vedlejších rolích diváci uvidí Kristýnu Leichtovou (Divadlo Komedie), Moniku Fejglovou (Divadlo bez záruky), Karolínu Frydeckou (Divadlo Mladá Boleslav), Sabinu Královou (Národní divadlo) a Miluši Šplechtovou (Národní divadlo, Divadlo Na jezerce), která nakonec ve filmu ztvárňuje menší roli, než původně měla. Přesto si myslím, že její epizodní role majitelky modelingové agentury se divákům bude určitě líbit. Ostatně Obraz 10 si můžete přehrát v závěru tohoto blogu. Jedná se o námi první zveřejněný hrubý střih jednoho filmového obrazu.

 

Scéna po tiskové konferenci – dva Bardi se setkávají se sponzorkou jejich eventu, Hrubý střih 10. obrazu filmu „BARDI“, režie, scénář a produkce: Ondra Slanina, kamera: Martin Šec, střih: Pavel Kern, zvuk: Martin Hejl, 1. AD: Ondřej Bezouška, výkonný producent: Martin Hub, hrají: Pavel Trávníček, Zdeněk Maryška, Miluše Šplechtová, Julie Hubová a další…, postprodukce: MAT, Jan Mattlach, copyright: Charon media s.r.o., chráněno patentem LEGR PATENT – Ing. Vladimír Čmejla

   V dalším blogu se určitě k filmové režii ještě vrátíme, protože se podíváme na samotné filmové natočení, a to hned ve dvou pokračování!

Ondra Slanina

režisér filmu BARDI

PS: Ještě v prosinci se nám ozvali z festivalu TRIBECA v New Yorku, že nám gratulují k natočení celovečerního filmu a ať si podáme přihlášku. To jsme udělali, takže nám držte palce! V angličtině se jmenujeme „The Players“ a pokud vše půjde jak má, bude světová premiéra v dubnu právě tam.

Odkazy na vysílání ČT Dobré ráno, kde hovoříme s Pavlem Trávníčkem o našem filmu.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/313292320020118/?video&index=294930#video,http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/313292320020118/?video&index=294937#video,http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/313292320020118/?video&index=294943#video,http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/313292320020118/?video&index=294952#video,http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/313292320020118/?video&index=294958#video, následující video až asi od 2. minuty,http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/313292320020118/?video&index=294963#video,http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/313292320020118/?video&index=294964#video. Napište nám do komentářů, jak se Vám to líbilo:-)

Přidat komentář

TOPlist