Vše je ztraceno (2013)

alllost01

All Is Lost, USA  2013, režie: J. C. Chandor, scénář: J. C. Chandor, kamera: Frank G. DeMarco, hudba: Alex Ebert, hrají: Robert Redford

 

106 minut, 2:35:1, ARRIRAW 2,8K, 35 mm, barevný

Film: 

„Stařec a moře pro 21. století,“ tak popisuje Chandor svůj další autorský snímek, který patří k nejintenzivnějším filmovým zážitkům uplynulého roku, na který jen tak nezapomenete.

alllost02

Chandor poslal svou hlavní a jedinou postavu filmu Roberta Redforda doprostřed Tichého oceánu, kde mu nachystal zásadní střet s osudem a jeho samým. Nečekejte žádné dlouhé monology, voiceovery nebo metafyzické úvahy o smyslu života. V tomto příběhu je místo jen pro jachtu a starého pěkně ostrého a zatraceně nemluvného muže.

alllost03

Z chování osamělého mořského vlka vycítíte, že v životě zažil už mnoho krizí. Ani ta, při které se jeho jachta střetla s plovoucím kontejnerem plným čínských bot, ho zpočátku nevykolejí. Jednoduše zalepí mohutnou díru v boku lodi, která po nárazu vznikla, a pluje vstříc nejbližší pevnině a bezpečí. Jenže tahle srážka je jen ochutnávkou před sérií katastrof, které musí zkušený mořeplavec čelit. Smrtící koktejl složený ze silných bouřek, houfujících se žraloků a nefungující techniky vystaví jeho schopnosti zkouškám, které není v lidských silách zvládnout. A to pořád ještě není všechno…

 A

„Takový scénář se mi v životě nedostal do rukou,“ řekl o filmu žíjící klasik Robert Redford. Ačkoliv v něm nenašel skoro žádné dialogy a děj byl jen hrubě načrtnutý, plně se oddal vizi režiséra Chandora, s nímž se seznámil na svém festivalu v Sundance. Jen považte, že scénář v době nabídky Redfordovi měl jen 32 stran a neobsahoval jediný dialog! Ostatně právě tam Chandor poprvé zabodoval s výborným snímkem Margin Call, který je z úplně jiného soudku.

p

Těžko říct, zda Redford později nezalitoval, protože příběh od herce, který se věku navzdory sám pouští do kaskadérských kousků, vyžadoval lezení na vrchol lodního stěžně nebo podplouvání potopené plachty. „Nereptal ani tehdy, když jsme ho posadili do záchranného člunu a obrátili vzhůru nohama,“ vzpomíná režisér.

 

Z natáčení

Z natáčení

I díky tomu se zrodil silný příběh, dokonalý reprezentant žánru drama o souboji člověka s přírodou. Nezávislý snímek měl rozpočet jen pár milionů dolarů, prý 9 a díky své hlavní hvězdě si jistě bez potíží zaplatí. Zajímavé je, že má vlastně jen jednoho autora a jednoho herce, zatímco hned 11 producentů!

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Škoda, že se nakonec nedostal do širší distribuce, protože jako alternativa současných hlučných comicsových velkofilmů dává znovu vzpomenout, že velký film dělají velké emoce. Na druhou stranu z kinotrailerů je již teď jasné, že ani Redford neodolal lákavé nabídce Marvelu a objeví se v jejich filmovém comicsovém vesmíru.

Přidat komentář

TOPlist