Před půlnocí (2013)

beforecb1

Before Midnight, USA 2013, režie: Richard Linklater, scénář: Richard Linklater, Ethan Hawke, Julie Delpy, kamera: Christos Voudouris, hudba: Graham Reynolds, střih: Sandra Adair, hrají: Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick

108 minut, 1.85:1, barevný

Nominace na Zlatého medvěda na MFF v Berlíně, nominace na Oskara – nejlepší scénář, Independent Spirit Award – Nejlepší scénář, herečka v hlavní roli (Julie Delpy)

Film:

Příběh Američana Jesseho (Ethan Hawke) a Francouzky Celine (Julie Delpy) začal před téměř dvaceti lety letmým setkáním ve vlaku ve Vídni a jednou nezapomenutelnou nocí, po které se jejich životy opět rozešly. (Před úsvitem, 1995).

Znovu se potkali po devíti letech v Paříži, kde Jesse propagoval svou novou knihu. Pochopili, že možná byli stvořeni jeden pro druhého a že k sobě patří (Před soumrakem, 2004).

Nyní jejich příběh pokračuje…
Jesse a Celine jsou manželé a vychovávají dvě dcery. Oba jsou starší, moudřejší, ale také ztracenější. Společně tráví letní dovolenou v prosluněném Řecku. Jesse tu hledá inspiraci pro další psaní, ale Celine již unavuje být mu stále svůdnou francouzskou múzou. Navíc se jen velmi těžko smiřuje s tím, že to Jesseho táhne stále víc zpátky do Ameriky ke svému dospívajícímu synovi. A zkuste Francouzku dostat do Ameriky, že!

before midnight 01

Jako dárek dostanou od přátel pobyt na jednu noc bez dětí v luxusním hotelu na pláži. Jak může pár, který žije v dlouholetém vztahu, takový čas strávit? Romantické chvíle narušuje neodbytná realita: rozhovory na téma stereotypní rodinný život, výchova dětí, práce, nenaplněné sny a přání, zklamání, pomalé vyprchávání lásky. Jejich vztah bude prověřen v mnoha nečekaných směrech dříve, než hodiny odbijí půlnoc …

Režisér Richard Linklater již potřetí svedl dohromady Ethana Hawka a Julii Delpy ve volném pokračování mistrovské romance. Jako scenárista tyto příběhy musím obdivovat, dialogy jsou tak skvěle napsané, že udržují tempo a vtip vyprávění od začátku do konce. Linklater obdivuhodným způsobem porušuje pravidla levé a pravé strany a geniálně mu to funguje. Velkou výhodou „ukecaných“ filmů jako je „Před půlnocí“, respektive celá série začínající „Před…“ jsou sympatičtí herci a skvělý scénář, který dává zapomenout, že na plátně nevybuchují mrakodrapy, nikdo neumírá na rakovinu a kaskadéři si nerozbíjejí o hlavu cukrové lahve. Tohle je totiž život se vším, co k tomu patří.

before midnight 03

Už slyším často vyslovované nesmyslné argumenty televizních dramaturgů typu, že film vypraví obecné pravdy (od stejných dramaturgů, kteří program zahlcují stokrát stejnými televizními soutěžemi, tanečními soutěžemi s hvězdami, stokrát reprízovanými mikropříběhy z dopisů diváků etc.), to je totiž FUK! Jde o to, že tyto pravdy existují, jsou PRAVDIVÉ a film je od toho, aby je připomínal, aby diváka potěšil, pobavil, rozesmutnil, nenudil a na konci přinesl to pomyslné něco, kvůli čemu se točí filmy – EMOCE. Kvůli nim chodíme do kina, pobavit se, vypnout, vidět nové světy a v nejlepším případě zapřemýšlet nad svým životem. Kvůli tomu Robert Redford založil Sundance, Robert de Niro festival Tribeca, Jiří Bartoška udržuje tradici Karlových Varů a režisér tohoto snímku Richard Linklater šéfuje Austin Film Society, která nadějným filmařům rozdělila již přes 1,2 milionů dolarů.

Před půlnocí“ je opět komorní film. Odehrává se asi na čtyřech lokacích a každá je vytěžená na maximum. Přesto se s těmito hrdiny nudit nebudete. Linklater je fascinován lidskou přirozeností. Série Před…, kterou píší ve trojici s Ethanem Hawkem a Julie Delpy již téměř dvacet let zachycuje příběh jednoho velkého filmového přátelství. Film má skutečně početnou fanouškovskou základnu a jistě není bez zajímavosti, že byl nejprodávanějším titulem loňského Berlinale.

z natáčení

z natáčení

Před půlnocí se natáčelo 15 dní a výsledek není žádnou improvizací, ale pečlivým realizováním filmového scénáře. Zároveň se jedná zřejmě o nejdéle trvající love story na filmovém plátně, která navíc nemění své představitele, ale sleduje jejich vývoj a stárnutí. Můžete namítnout, že Francois Truffaut natáčel s podobnými úmysly jako Richard Linklater a jistě budete mít pravdu, to ale není podstatné. Podstatné totiž je, že Před půlnocí je skvělý film a Realfilm jej vřele doporučuje ke zhlédnutí.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

1 komentář

  1. Vladka21 napsal:

    Síla tohoto filmu, stejně jako předcházejících dvou je přirozená konverzace dvou lidí, jejichž řeči nejsou úplně marné a dovedou nás chytnout a nepustit. Palec nahoru.

Přidat komentář

TOPlist