Bryan Singer – doplněný profil režiséra

Nejslavnější adaptace Stephena Kinga

Po fenomenálním úspěchu filmu Obvyklí podezřelí natočil za 14 milionů dolarů adaptaci krátké novely Stephena Kinga Nadaný žák o navenek slušném studentovi Toddu Bowdenovi (Brad Renfro), který ve svém okolí objeví nacistického zločince Kurta Dussandera (Ian McKellen). Film vznikal za bouřlivých sporů a vypadalo to, že ukončí kariéru Bryana Singera již v zárodcích. Singer byl obviněn kvůli scéně ve sprše ze sadismu, a navíc v ní byli samí chlapci a muži. Scénu točil několik dní a když se ukázalo, že je homosexuál dostal se na stránky bulváru v nesmírně nelichotivých souvislostech.

Různé spolky na ochranu morálky proti Singerovi vyvíjely obrovské tlaky, které nakonec skončily nepříjemným bojkotem filmu, který se stal kasovním propadákem. Film je však mimořádně zdařilý, jsou v něm skutečně hrůzyplné momenty a nabízí silné morální poselství. Ve filmu hraje i Jan Tříska.

Nejslavnější comicsové adaptace I.

Když manželé Donnerovi připravovali pro Foxe adaptaci X-Menů obcházeli režiséry hvězdných jmen. Richard měl však stále na paměti své začátky a to, jak ho Warneři topili ve vlastní šťávě, když točil Supermana a sedl si s manželkou a napsali krátký seznam filmů z posledních let, kde byl nejlépe zvládnutý ansámbl herců. Ať dělali, jak dělali, nejlépe jim z toho vycházel film Obvyklí podezřelí. Pozvali si proto do kanceláře 34 letého Singera s nervy nadranc, kterého sledoval bulvár na každém kroku a zeptali se ho, jak se mu líbí comics X-Men.

Singer s odpovědí neváhal, protože to byl jeho nejoblíbenější comics již od dětství. Začal jim vyprávět o morálním přesahu celého díla, o strachu z prozrazení, o nepochopení společnosti, o odlišnosti, o outsiderství, o problémech dospívání, o přátelství a řekl jim, že je to velké téma pro psychologické drama.

,,Well, Bryane, když k tomu natočíš ještě trochu akce, tak ti na to studio dá 75 mega,“ řekl dobrotivě Richard Donner a narval mu pod nos tlustý fascikl od právníka.

Wolverine (Hugh Jackman) je mutant, který si vydělává v pěstních soubojích v zasněžené divočině. V senátu se právě řeší vztah lidí a mutantů. Lidé jsou z jejich existence značně nervózní. Charles Xavier (Patrick Stewart) má školu, kde se stará o mimořádně nadané děti, což jsou vlastně mutanti. Magneto (Ian Mc Kellen) je Charlesův přítel, ale rozhodl se, že už se nenechá utiskovat a lidem se postaví a tak vymyslí plán. Wolverine se střetne s Magnetovými mutanty a poté se seznámí i s Xavierem a pak se bude muset rozhodnout na jakou stranu se přidá.

Bryan Singer chtěl zůstat věrný své tradici kvalitních filmů Obvyklí podezřelí a Nadaný žák a nenechat se zlákat jen stominutovým letním pozlátkem. To mimochodem není nadsázka, objednávka byla na film, který bude trvat max. 100 minut. Vsadil na silné charaktery, psychologickou motivaci jednotlivých postav a zdravou sebeironii, ve které si třeba hlavní hrdina utahuje ze svého comicsového kostýmu.

Výhodou filmu je především jeho skvělé herecké obsazení charakterními herci, neboť film obsahuje neuvěřitelné množství hlavních postav různých rozsahů. Hugh Jackman, který se do té doby spíš proháněl na jevišti Australských divadel v rolích od Williama Shakespeara se do role Wolverina pustil s náležitou vervou a fanoušci comicsu i diváci si oddechli, že mají před sebou skutečného hrdinu. V dalších rolích se objevili Patrick Stewart, Ian Mc Kellen, Halle Berry, Anna Paquin nebo Famke Janssen a uhráli si své místo na pásu. Diváci i kritika film ohodnotila velmi vysoko a X – Men se tak mohli stát trilogií zajímavých filmů, z nichž Singer režíroval ještě veleúspěšnou dvojku.

Dvojka X-Menů měla větší rozpočet, delší stopáž a Singer si mohl do filmu obsadit ještě řadu dalších herců a hvězd. Film je ještě rafinovanější hrou, která sice již není tolik zábavná jako jednička, ale pro fanoušky comicsů je dvojka tím skutečným vrcholem série.

Pages: 1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

TOPlist