Dnes začíná MFF Karlovy Vary

A je to opět tady, milí čtenáři a filmoví přátelé. Rok se sešel s rokem a již po devětačtyřicáté začal v lázeňském západočeském městě Karlovy Vary největší domácí filmový festival. A co od kolonády můžete letos očekávat?

 

Oficiální festivalový pohárek z roku 1957

Oficiální festivalový pohárek z roku 1957

Každý rok se festival ozývá s více něž měsíčním předstihem, kdy nás začíná jednak sám, ale i přes domácí agentury, bombardovat obrovským množstvím tiskových zpráv, které se každým dnem stupňují. Bulvární novináři vylézají ze svých zatuchlých nor, možná si už dokonce čistí i špínu za nehty (ale to spíš asi ne) a místo šmírování přes facebook vyráží do terénu. Dokonce už jsem zaregistroval dvě obstarožní pipiny z jehonoho bulvárního deníku soukromé televize, které se nechaly nafotit v šatech, ve kterých budou ve Varech obrážet večírky. No, proti gustu žádný dišputát!

2003_the_passion_034

Festival začíná skandálem, což ke každému festivalu tak nějak neodmyslitelně patří. Vary mají hned dva. Včera někdo město polepil protiruskými plakáty a druhý skandál je ještě o něco vyhrocenější, protože se ozvali zástupci židovských obcí, že udělení ceny Melu Gibsonovi je projev antisemitismu. Výsledek je splněn, o všech se píše v médiích a všichni mohou být spokojeni, protože vyjádřili svůj postoj. Trochu mi tam chybí ten nadhled, kdy třeba hudební skladatel Zdeněk Liška skandoval před Puppem, že nebyl pozvaný na festival a na protest proti organizátorům festivalu dával lidem kvalitní šunku. Společenskou část máme za sebou a teď už vážně, nabídnou Vary nějakou pecku?

 

Žádný výrazný titul se v nabídce zatím nerýsuje, ale to se dozvíme zřejmě až v průběhu festivalu, zda bude někdo objeven a nebo se vše odehraje v poklidných vodách bezpečného mainstreamu posledních několik ročníků. Je to už 13 let, co právě MFF Karlovy Vary objevil celosvětovou senzaci Amélii z Montmartru. To ovšem neznamená, že se na festivalu neobjeví slibně vypadající tituly.

I Origins

Festival slavnostně zahájí snímek „I Origins“ a jak už to tak ve Varech bývá, ale ono je to stejné na jakémkoli jiném velkém festivalu, tak se na zahajovací snímek s největší pravděpodobností nedostanete. Pokud ho ale budete chtít vidět, zajděte si na něj zítra ráno, kdy bude stejně většina návštěvníků vyspávat kocovinu. Snímek natočil zajímavý nezávislý režisér Mike Cahill a vypráví příběh mladého molekulárního biologa Iana Graye, zcela pohlceného studiem vývoje lidského oka. Setkání s tajemnou kráskou dá životu zarytého stoupence vědy dosud nepoznaný směr. O několik let později učiní Gray spolu s kolegyní Karen nečekaný objev, který zpochybní jeho dosud neotřesitelnou víru ve vědu a jeho skepticismus vůči mystickým silám. Potvrdit či vyvrátit novou teorii však může jen cesta na druhý konec světa. Michael Pitt, Astrid Bergès-Frisbey a Brit Marling ztvárnili hlavní role v romantickém dramatu s prvky sci-fi, který byl k vidění na letošním festivalu v Sundance.

Suknickari_zkousky_Jiri_Menzel_and_Jaromir_Sofr

Na festival zavítá také režisér Jiří Menzel a zde si můžete připomenout, jak jsme s ním NETOČILI rozhovor a zde jak jsme ho nakonec NATOČILI. Menzel na festivalu pokřtí svou vzpomínkovou knihu a festival mu na oplátku uvede Ostře sledované vlaky nebo Donšajny. Jen připomínám, že naše poslední kusy z prvního vydání naší knihy Slavná česká filmová klasika je už v distribuci společnosti Kosmas, takže tam si můžete udělat docela dobrý přehled o režisérově tvorbě i s informacemi z filmařské kuchyně.

Texaský masakr motorovou pilou (1974)

Pro fajnšmekry se v sobotu o půlnoci rozezní v Kino Čas naostřené pásy motorové pily znetvořeného Leatherface v kultovním horroru Texaský maskar motorovou pilou, který letos slaví neuvěřitelných 40 let od svého vzniku!

Roger Ebert

V neděli v Divadle Husovka od 19 hodin si nenechte ujít prý skvělý dokument Stevea Jamese s názvem Život Rogera Eberta, ale tady se sluší dát slovo prý do uvozovek. Inspirující příběh netradičního filmového kritika, který začal v podstatě propagovat videoblogy se svými názory na filmy a pomohl obrovskému množství dobrých evropských filmařů uchytit se v Americe, zachycuje jeho boj s alkoholem, vášeň k filmu i boj se strašnou chorobou. Jedním z Ebertových dobrých přátel byl Werner Herzog, ale Ebert hodně pomohl i třeba fotografovi Antonu Corbijnovi (Američan) a mohli bychom pokračovat. Mimochodem před několika lety byl také v porotě právě na tomto festivalu!

Rover

Pokud máte rádi drsnější filmy, tak si nenechte ujít kritikou oceněné, ale diváky naprosto opomenuté drama Rover od australského režiséra Davida Michoda, tvůrce hodně ostré podívané Animal Kingdom, která se dostala až do oskarového klání. Je to už deset let, co zkolaboval společenský pořádek, jak ho známe. To však neznamená, že je rozkladu konec. O tom, že může být ještě hůř, se přesvědčí věčně nazlobený samotář Eric, jemuž ukradnou auto – poslední majetek, který měl. Při loupeži ale nechají zloději na silnici ležet Reye, bratra šéfa gangu. A právě toho Eric využije, když se rozhodne dostat zločincům na stopu. Snímek zasazený do nehostinného světa, kde může smrt číhat za každým rohem, pracuje jak s jedinečným, skličujícím prostředím, tak se setrvale napjatými vztahy mezi lidmi. V hlavních rolích Guy Pearce a Robert Pattinson.

B´ella

Jako milovník afrického kontinentu musím upozornit na film B´ella, který vznikl v Malawi. B’ella je sedmnáctiletá dívka, žijící se svou rodinou v Chazundě, předměstské čtvrti města Blantyre v Malawi. Stejně jako ostatní dívky jejího věku řeší problémy se spolužáky, první lásku i vlastní budoucnost. Debutující režisér sleduje B’ellinu upřímnou snahu dospět a zorientovat se ve vlastním životě. Hlavní vyprávěcí linii doplňuje několik vedlejších příběhů, které zobrazují a reflektují témata aktuální pro danou zemi – pomalou ztrátu tradičních hodnot, stigma, které provází HIV nemocné –, ale také ta, se kterými se setkáváme na celém světě – vztahy v rodině či školní šikanu. Režisér natočil snímek v improvizovaných podmínkách a převážně s neherci, jejichž bezprostřední projev dodává snímku obrovskou svěžest a energii.

 

Festival začíná, my se s ním určitě na stránkách Realfilmu ještě neloučíme a utíkejte shánět vstupenky!

 

2 Diskuse

  1. Oldřich Houžvička napsal:

    Dobrý den,nezlobte se na sběratele,prosím.KOUPIM ten festivalový lázeňský pohárek.Mám opravdový zájem,nejde o žert,sbírám pohárky a miluji Vary a festival léta.Zůčastnil jsem se 19ti festivalů.Děkuji za odpověď,případné tel.číslo na majitele.O,Houžvička.

Přidat komentář

TOPlist