Nedotknutelní (2011)

Francie 2011, Režie a scénář: Olivier Nakache a Éric Toledano, hudba: Ludovico Einaudi, kamera: Mathieu Vadepied, střih: Dorian Rigal – Ansous, hrají: Francois Çluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet

112 minut, 1.85:1, 35 mm, barevný

Cézar – nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Omar Sy), nominace na Cézara – nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Francois Çluzet), kamera, režie, střih, film, scénář, zvuk, nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Anne Le Ny), David – nejlepší evropský film

Film:

Sportovní vůz projíždí místy, kde zemřela Lady Diana a už v tom samotném místě je něco zlověstného. Na předních sedadlech sedí ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe a za volantem je Driss (Omar Sy), typická ukázka dnešního nezodpovědného třicátníka ze sídliště. Už z prvních minut je jasné, že je mezi oběma muži zvláštní pouto, byť není na první pohled přímo vřelé. Ostatně je mezi nimi značný věkový rozdíl a naprosto odlišné společenské postavení. Před nějakou dobou se Philippe (Francois Çluzet) snažil sehnat sociálního pracovníka a Driss, který pro tu práci neměl nejmenší kvalifikaci se mu nakonec zdál jako nejvhodnější kandidát. Situace je o to bizarnější, že Driss se právě vrátil z vězení a jeho vlastní matka jím pohrdá.

Francouzské komediální drama Nedotknutelní staví na oblíbeném tématu komedií, což jsou protiklady. Tentokrát se budou muset spojit dvě protichůdné osobnosti s tak odlišnými názory na svět, že ve Francii si tuto podívanou nenechalo ujít 20 milionů diváků a v Německu hodně přes 8 milionů!

Film dvojice režisérů Oliviera NakacheÉrica Toledana je volně inspirovaný osudem někdejšího obchodníka se šampaňským Phillipa Pozzo di Borgo, ale je v něm jistě spousta autorské licence, což je patrné i vzhledem k závěrečnému obrazu, kde oba pány vidíme na plátně.

Film se stal nejúspěšnějším snímek Evropské unie roku 2011 a postavil se po bok takových megahitů jako Taxi nebo Erasmus a spol., které uspěly i u domácího publika. Dost ale superlativů a vychvalování, protože před námi stojí dost klíčová otázka. Jaký je vlastně ten film?

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist