Nejmocnější producenti IV: Ryan Kavanaugh

Realfilm už nějaký pátek funguje a od posledního dílu našeho seriálu nejmocnější producenti se samozřejmě řada věcí ve filmové branži změnila. Náš oblíbený seriál si tak žádá aktualizaci a samozřejmě nová jména. Nelze začít nikým jiným než se současným hitmakerem Ryanem Kavanaughem.

Ryan-Kavanaugh-Relativity1

Titáni filmové produkce jako Jerry Bruckheimer nebo Joel Silver si lízají rány. Oběma legendárním producentům jejich hlavní studia vypověděla exkluzivní smlouvy, Silver dostal vale u Warnerů již loni a Jerry Bruckheimer u Disneyho před pár týdny. Jedno z nejvíce skloňovaných jmen filmové produkce současnosti je Ryan Kavanaugh.

 

Ryan Kavanaugh stojí za společností Relativity Media, která má na kontě od roku 2008 k dnešnímu dni 60 oskarových nominací. Kavanaugh začínal investovat do filmu v době kulminující finanční krize a zatímco všichni si stahovali kalhoty ještě daleko před brodem, Kavanaugh pochopil, že ve středněrozpočtových filmech je síla, stejně jako v podílení se menšími částkami na sezónních blockbusterech. Když se něco pokazí, tak to tolik nebolí a když se podaří natočit hit, tak smázne eventuální průšvihy. Navíc byl schopný sladit veškeré aspekty zábavního průmyslu, dal se dohromady s předními módními návrháři, lidmi z hudebního průmyslu, podílí se na mnoha televizních show a dokáže nabídnout takový zásah v product placementu, že je schopen postavit propagaci jakékoli značky v rámci  zábavního průmyslu a v podstatě ve svém. A jaká byla jeho cesta ve filmovém průmyslu, který nás zajímá především?

ryan_kavanaugh_2

Kavanaugh se na filmovou produkci vrhl díky svým předchozím úspěchům v obchodu s nemovitostmi na Hawai, značce psího žrádla a řadě dalších nápadů včetně investic do počítačových her a nově také vzdělávací sekci Relativity Education.

 

V roce 2008 začal investovat své vydělané peníze přes Wall Street do filmů společností Universal a Sony, než se osmělil vrhnout do produkce ve větším také sám. Nezačal jako dement vysokorozpočtovým spektáklem jako řada bílých límečků a naivů, kteří proinvestovali kalhoty na prvním projektu, ale začal se soustředit na nenápadné projekty renomovaných, ale i začínajících tvůrců a ukázalo se, že má dobrou mušku. To ostatně potvrdil, když radil Marvelu, jak zahájit výrobu filmů ve svém, aby se nemuseli spoléhat na filmová studia. Vzpomínáte na haterské kampaně proti Iron Manovi? Exekutivci začínali tušit, že jim zvoní hrana. Dnes Marvel prakticky diktuje světovému zábavnímu průmyslu.

Charley Gallay

Před průlomovým rokem 2008 pár dolarů do Hollywoodu investoval a párkrát se také pěkně spálil. Cožpak si vzpomenete na filmy jako Dvojí hraJulií Roberts, Všichni královi mužiSeanem Pennem nebo Reign Over MeAdamem Sandlerem? Všechny filmy spojuje jedna věc, v době uvedení to byly pěkné průšvihy a nijak zvlášť je necenila ani kritika. Ale tak je to u každého podnikání. Můžete ho zkrátka projet. Na druhou stranu pozdější investice do sérií Universalu o Jasonu Bournovi nebo Rychle a zběsile pachuť průšvihů jistě dostatečně vylepšily.

 

Obrovský úspěch přišel s filmem Fighter v roce 2010. O filmu jsme psali před pár týdny v rubrice důležité filmy. Mark Wahlberg a Christian Bale stáli u zrodu znovuzrození kariéry Davida O´Russela a výrazným úspěchem Ryana Kavanaugh ve filmovém průmyslu. Kavanaugh však neusnul na vavřínech, protože se rozhodl investovat do projektu VšemocnýBradleym Cooperem a Robertem De Nirem a vytvořil tak kultovní hit, že už dnes plánuje jeho seriálovou verzi. V podstatě nízkorozpočtový snímek nezávislého režiséra Neila Burgera ukázal, co chce generace dospělých diváků sledovat – motivační film.

ryan kavanaugh a michael eisner

Dobrou ruku měl také u akčního válečného nízkorozpočtového snímku Act of Valor, který slušně propagoval život amerických mariňáků. Film s rozpočtem pouhých 12 milionů dolarů doplachtil na 83 milionů dolarů jenom v kinech a vzhledem k tomu, že měl premiéru o oskarovém víkendu dostal neuvěřitelnou publicitu. Publikum se vykašlalo na kriticky oceněné snímky a šli na totální akční výplach s mizernými kritikami. Ryan Kavanaugh dal Hollywoodu jasně najevo, že nechce hrát druhé housle. Psal se rok 2012.

Pages: 1 2

3 Diskuse

  1. Ondra Slanina napsal:

    Utekl rok od článku a Ryan Kavanaugh je ve velkých problémech, Relativity v současnosti požádala soud o ochranu před věřiteli a plánuje se reorganizace společnosti, tedy předposlední krok před bankrotem. V současnosti je v Relativity připraveno několik filmů a seriálů a aktuální manko je něco přes 300 milionů dolarů, celkové manko cca 1,2 miliardy dolarů.

  2. Ondra Slanina napsal:

    http://variety.com/2015/film/news/masterminds-release-on-hold-relativity-1201566806/, Masterminds je projekt, který by mohl Relativity hodně pomoci, ale zdá se, že zachránit jej nebude snadné.

  3. Ondra Slanina napsal:

    Aktualizace 12.11.2016 – Studiu Relativity se podařilo prodat některé neuvedené projekty do distribuce, leč jejich výsledky nedopadly příliš dobře. V televizním segmentu se společnosti daří docela dobře. Podle Variety Ryan Kavanugh koupil své ženě k narození druhého dítěte nejnovější mercedes, na druhou stranu požádal soud v ochraně před věřiteli o rozložení aktuálního dluhu společnosti 320 milionů dolarů na jeden rok, což znamená, že minimálně další rok se společnost na trh nevrátí. Luc Besson, přítel Ryana Kavanaugha řekl zaměstnancům, že v případě bankrotu je všechny zaměstná v Europa Corp a společnost pojme celou pod svá křídla.

Přidat komentář

TOPlist