Průvodce filmovými sci-fi IV.

Od začátků RealFilmu se nikterak netajíme naší oblibou v žánru sci-fi a vzhledem k aktuální premiéře divácky i kritikou dobře přijaté druhé předělávky Planety opic se vraťme k dalším zdařilým dílům tohoto žánru, o kterých jsme se dosud nezmínili.

 

Scanners

V roce 1981 natočil kanadský režisér David Cronenberg sci-fi horror Scanners. Byl to jeho první film, který se dostal do celosvětové distribuce a provázela ho mimořádná šeptanda o novátorských postupech a zobrazované zvrhlosti. Film pojednává o skupině lidí nadaných mimořádnými telepatickými schopnostmi, které loví jeden z nich vyslaný šíleným vědcem. Toto téma mělo nejen tenkrát solidní komerční potenciál. Cronenberg tehdy opravdu zabodoval. Diváci toužili vidět originální napínavý film a především kultovní scénu s výbuchem hlavy. 47 okének explodující hlavy a rozprsknutí tkání diváky fascinovalo a PR kolem snímku bylo agresivní, ale účinné.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Velký zájem vzbudil také Michael Ironside v roli charismatického záporáka. Pro Cronenberga znamenal film Scanners zásadní vstup do Hollywoodu, během prvního víkendu promítání v amerických kinech film stanul na čele žebříčku návštěvnosti a režisérovi začali chodit nabídky na všechny hlavní filmy té doby včetně Policajta z Beverly Hills a Top Gunu.

mad-max-2

U protinožců ve stejný rok natočil George Miller zábavné béčko Šílený Max II. V průvodci jsme už měli jedničku, ale dvojka je pokračování skutečně velmi volné a přitom stálo u zrodu specifického subžánru sci-fi. Bývalý policista Šílený Max (Mel Gibson), zdecimovaný brutálním vyvražděním své rodiny sadistickými motorkáři se toulá ve společnosti svého psa pustými pláněmi postindustriálního světa, paralyzovaným nukleární katastrofou. Jeho jedinou touhou je vyhnout se lidem a sehnat pohonné hmoty pro vlastní auto. To ovšem není tak jednoduché, protože téměř všechny zásoby ropy byly zničeny a na silnicích číhají ozbrojené bandy vyvrhelů, ochotných pro kapku benzinu klidně i vraždit.

 

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

V malé ropné rafinérii se skupinka lidí pokouší přežít a o možnosti přesunout se i se svými drahocennými zásobami do vzdálené, nezničené země, kde by mohli začít nový život. Max se nakonec stane jejich spojencem v boji. Film natočený v australské poušti nabízí velmi působivé vyprahlé lokace. Šílený Max II je téměř komiksová podívaná, plná nadsázky a až na dřeň odhalených archetypů, které vychází také z mixu aktuální doznívající ropné krize a klasického westernu. Film se stal okamžitě hitem a dočkal se kultovní proslulosti.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist