ČESKÁ KINA: ATLAS

   Příjemné dvousálové kino Atlas na pražské Florenci má kromě dobré polohy, také pomyslného génia locí, díky kterému bylo dokonce i několikrát obnoveno po živelných pohromách.

kino_grafika

Kino Atlas se nachází v podzemí funkcionalistické budovy, která byla původně projektována jako bankovní dům Atlas architekty Františkem Josefem Stalmachem a Janem Hanušem Svobodou. Kino v něm bylo zamýšleno od prvního realizačního návrhu v letech 1935-36.

 

Objekt byl dokončen v roce 1942 a od té doby byl také několikrát upravován. Kino v něm promítalo od 40. let a za komunistů bylo přejmenováno z Atlasu na kino Sokolovo. Současný provozovatel kino provozuje od roku 2013, kdy ho kompletně zrekonstruoval po červnových záplavách. Možná stojí za zmínku, že fasáda je chráněna památkáři, ostatně budova má z architektonického i estetického hlediska skutečně mimořádný půvab.

atlas-jpg

Atlas má dva promítací síly, Velký sál má 145 míst je vybaven stereoskopickou projekcí a promítá jak DCP kopie, tak ještě klasický kinofilm 35 mm. Malý sál má kapacitu 58 míst a promítá DCP kopie. Dramaturgie kina je zaměřena na alternativní a umělecké filmy.

 

Možná Vás milí čtenáři bude zajímat, že právě v kině Atlas probíhá řada tiskových projekcí pro novináře a zástupce filmového tisku i webových magazínů, kde se právě v tomto kině často pravidelně setkáváme, abychom pro Vás připravili a napsali recenze. Výhoda sálů i prostoru je také v tom, že v prostoru foyer, ale i na schodech je řada míst, kde se dá příjemně pohovořit a připravit tisková konference nebo raut. Za svou kariéru v Realfilm.cz mi v Atlasu utkvělo třeba setkání s režisérkou Agnieszkou Holland, která právě v Atlasu prezentovala úspěšný projekt Hořící keř (článek zde).

atlas

Na dotazy, které kinařům klademe, nám odpovídal Leo Čermák, kterého jsme se také zeptali na nejtěžší překážku při provozování kina:“Překážky se snažíme překonat. Jen se nám nedaří řídit počasí a ovlivnit kulturní politiku městské části Praha 8.“ Inu, ani kinaři nevládnou nad počasím, ale zase na druhou stranu, kde jinde strávit deštivé odpoledne ve městě, než právě v příjemném prostředí kina.

 FOTOGALERIE

A co čtenářům Realfilmu Leo Čermák vzkazuje? ,,Přijďte, nebudete litovat. Kvalita za příznivou cenu v centu Prahy u metra Florenc. K tomu Atlas Café se skvělou kávou a vínem.“

 

Pokud se chcete do tohoto tradičního a zajímavého kina podívat, tak navštivte web www.kinoatlas.cz a vyberte si z aktuálního programu a nebo rovnou vyražte na kávičku na adresu Sokolovská 371.

 

Přidat komentář

TOPlist