Billy Wilder: šarm, vtip a drzost

buddy buddy

Poslední režisérskou prací Billyho Wildera je komedie Kamaráde, kamaráde, což je remake komediální klasiky Dotěrný chlapLino Venturou a Jacquem Brelem. V jednom tichém hotýlku se ve dvou sousedních pokojích ubytují dva muži. Jejich záměry jsou si velice blízké a přeci na hony vzdálené – oba chtějí zabíjet. První z nich, chladnokrevný profesionální zabiják Trabucco (Walter Matthau), v klidu vyčkává, aby připravil o život oběť, za kterou dostal zaplaceno od mafie. Druhý, zhrzený manžel Victor (Jack Lemmon), nemyslí na nic jiného, než jak zabít sebe sama – manželka Celie (Paula Prentiss) ho totiž opustila kvůli dr. Zuckerbrotovi (Klaus Kinski), řediteli podivné kliniky. Nutno podotknout, že počínání adepta sebevraždy na sebe poutá tak velkou pozornost okolí, že se profesionál nakonec rozhodne vzít svého podivného souseda pod ochranu. Jinak by vrahoun mohl těžko vykonat svoje „dílo“…
Billy Wilder položil základy americkému studiovému filmu a úspěšně odolával módním trendům.  Ačkoli byl studiový režisér, nikdy nezapomněl chrstnout lidem do ksichtu vodu z kalichu hořkosti, který schovávali pro jistotu do kredence. Ať už to byl pokus o zapomenutí poválečných událostí v Berlíně v Zahraniční aféře nebo když bylo v módě opouštět ateliéry a kopírovat nekompromisní režiséry Francouzské Nové vlny, Wilder natočil přiznaně ateliérovou Sladkou Irmu odehrávající se v Paříži.

billy wilder2

Wilder měl také velkou kliku při výběru spolupracovníků, zejména pak spoluautorů scénáře, protože ho nikdy nebavilo psát sám. Komiku vystavoval na protikladech a čím břitčí, jízlivější a rtu´tovitější postavy byly, tím víc se publikum smálo. Na druhou stranu dařilo se mu i v zahradě dramatu a právem se jeho vážné filmy těší oprávněnému respektu. Jeden z největších filmových režisérů a autorů zemřel 28. března 2002.

 

 

Pages: 1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

TOPlist