Ona (2013)

ona

USA, Her, režie: Spike Jonze, scénář: Spike Jonze, kamera: Hoyte Van Hoytema, hudba: Owen Pallett, Win Butler, hrají: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Sam Jaeger, Katherine Boecher, Chris Pratt, Portia Doubleday

 

121 minut, 1.85:1, barevný

 

Oskar za nejlepší scénář, nominace na Oskara – nejlepší film, hudba, píseň, výprava

Film:

Theodore (Joaquin Phoenix) je komplikovaný a citlivý muž, který se živí psaním dojemných a osobních dopisů pro druhé. Se zlomeným srdcem po ukončení dlouhého vztahu (Rooney Mara) se začne zajímat o nový, pokročilý operační systém, o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje zcela unikátní a intuitivní bytost. Po jeho instalaci se seznamuje se „Samanthou“, umělou inteligencí s milým ženským hlasem (Scarlett Johansson), která má zajímavé postřehy, je citlivá a překvapivě vtipná. Jak její potřeby a požadavky rostou společně s těmi jeho, mění se jejich přátelství ve skutečnou vzájemnou lásku.

ona 7

Film Ona natočil Spike Jonze podle vlastního scénáře a po právu za něj získal také letos Oskara. Ve svém nejnovějším autorském počinu se rozmáchl do více než dvouhodinové romantické sci-fi, která ani zdaleka nepřipomíná nic, co dosud natočil. Tuto informaci nedodávám samoúčelně, protože již dlouho se říká, že Jonze není schopen napsat vlastní scénář a jeho úspěšná kariéra se vždy připisovala k dobru scenáristy Charlieho Kaufmana (Věčný svit neposkvrněné mysli), který Jonzemu napsal scénáře k úspěšným filmům V kůži Johna Malkoviche a Adaptace.

ona2

Velmi chytře vystavěný scénář staví na současném trendu osamělosti městského člověka, zcela závislého na sociálních sítích a jsem si více, než jistý, že právě snímek Ona bude patřit k častým námětům teoretických prací filmových vědců a dost možná i jiných oborů humanitních věd. A má to tak být. Ona totiž klade celou řadu zásadních otázek, nad kterými by se pozorný divák mohl zamyslet.

ona3

Nápad na film dostal Jonze začátkem milénia, když si přečetl článek o aplikaci Cleverbot, jejíž účelem bylo zprostředkovat rovnocennou komunikaci mezi člověkem a umělou inteligencí. V roce 2010 natočil krátkometrážní film I´m Here a rozhodl se téma zpracovat pro celovečerní stopáž. Scénář napsal za pět měsíců a dal ho přečíst Charlie Kaufmanovi, zda by na něm nechtěl dělat. Kaufman začal na scénáři pracovat, ale nakonec se oba raději rozešli.

HER

Velká část filmu se natáčela v Šanghaji na jaře 2012 a vzhledem, že tato část světa je i častým návštěvníkům kina dosud neokoukaná, působí pro účely vyprávění velmi neotřele a splňuje zdání hypermoderního odosobněného místa budoucnosti. V Americe se natáčelo v Los Angeles.

Pages: 1 2

1 komentář

  1. lida simandlova napsal:

    Tohle se mi moc líbilo, netypický a zajímavý.

Přidat komentář

TOPlist