Casablanca (1942)

Casablanca3

Konec filmu nebyl jasně daný. Tvůrci nechtěli nikoho zabít, připravit diváka o sympatie k hlavním postavám a zároveň nechtěli laciný happy end. Závěr snímku je tak dílem kompromisu a obyčejné náhody. Rick střelí do zad Strassera a přijíždějící Renault pronese větu, která napadla scenáristy přímo na natáčení:,,Sežeňte obvyklé podezřelé,“ která odkazovala k začátku snímku a slavnou větu:,,Řekl bych, že by to mohl být začátek krásnýho přátelství,“ pronesl nahlas jako první producent filmu Hal Wallis.

 

Scéna z letiště vznikla zajímavým technickým řešením, které pak použil třeba ještě Ridley Scott v prvním Vetřelci. Za II. světové války se po setmění nesmělo natáčet na letištích. Scéna tak vznikla v improvizovaném malém studiu, kde herci odříkali své repliky a za nimi byl model letadla, kolem kterého se motali zvláště najatí lidé menšího vzrůstu, aby navodili dojem správné perspektivy.

 

Proč vlastně diváci Casablancu tak milují? Její technické nedostatky byly velmi dobře známy již v době uvedení, tedy okaté chyby v prodlužování a zkracování Bogartových cigaret, špatně nasnímané a rozmazané zadní projekce nebo logických lapsů typu déšť a mlha na letišti v severní Africe. Odpověď je v atmosféře, která nás čarokrásným mávnutím kouzelného proutku unáší napínavým a svižným příběhem ve vybrané společnosti.

casablanca 4

První ohlasy byly veskrze pozitivní. Zatímco jedni vyvyšovali žánrovou pestrost a příjemné sledování plátna, pak odpůrci filmu vytknuli klišé, strnulý děj a nedostatek napětí. Jeden z moderních filmových teoretiků John Baxter o filmu napsal:,,Casablanca přežije spíš jako folklórní záležitost než jako mistrovské filmařské dílo.“

 

Casablanca zvítězila nejprve u diváků a velkou noc si tvůrci prožili při udílení Oskarů. Zvítězili sice jen ve třech kategoriích, ale pro režiséra Curtize to znamenalo důležitý moment. Jeho rodina byla nuceně vystěhovaná z rodného Maďarska a při udílení byl tak nervózní, že se mu poněkud zamotal jazyk a pronesl projev připomínající angličtinu jen vzdáleně:,,Tolikrát já mít připravenou řeč, ale kostky nic. Já vždycky družička, nikdy nevěsta,“ pronesl pobavenému a dojatému publiku.

 

Existuje mnoho filmů, které zaujaly diváky v době vzniku, ale Casablanca si během let získala kultovní status. V roce 1977 byla vyhlášena řediteli amerických televizí za nejčastěji reprízovaný a nejpopulárnější film v dějinách americké televize. V roce 1983 Casablancu vyhlásil za nejlepší světový film všech dob Britský filmový ústav. V roce 1989 byla zapsána do národního ochranného registru filmového dědictví USA. Americký filmový institut Casablancu v roce 2007 vyhlásil po Občanu Kaneovi a Jihu proti Severu za nejvýznamnější americký film všech dob. Množství citací pak filmu propůjčuje v dalších filmech a televizních seriálech punc legendy.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

reklama světová klasika
Koupit ZDE ↓

Tištěná verze
http://www.kosmas.cz/knihy/168427/slavna-svetova-filmova-klasika/

Pages: 1 2

1 komentář

  1. Norbert Auerbach napsal:

    Málo lidí si uvědomuje, že Casablanca ve skutečnosti znamená Bílý dům. Původní název filmu je ,,Everybody Comes to Rick´s.“ Skutečný přístav Casablanca byl za druhé světové války osvobozen spojenci a stal se prvním místem Churchilla a Rooswelta. Moje spojení s tímto nádherným filmem, který dostal řadu Oskarů: Potkal jsem Humphreyho Bogarta mnohokrát, především během období, kdy byl ženatý s Lauren Bacall. Když jsem se později setkal s prezidentem Reaganem, prohlašoval, že měl v tomto filmu hrát hlavní roli, a naznačoval, že film by byl mnohem lepší. Když jsem žil v Paříži, prožil jsem malé dobrodružství s Ingrid Bergman (a její dcerou Piou). Ingrid často citovala v Casablance mnohokrát použitý výrok:,,Zahraj to ještě jednou, Same,“ a to obvykle tehdy, když to bylo naprosto irelevantní. Peter Lorre byl hostem v naší barrandovské vile, když můj otec přivezl do ČSR jeho německý film „M“, a o několik později byl na návštěvě v paláci v Beverly Hills, když v USA filmoval remake „M“. Paula Henreida jsem jako dítě také potkal u nás na Barrandově, když se v ateliérech natáčel „Port Arthur“.

Přidat komentář

TOPlist