Co nového v Jihlavě

V Jihlavě je živo. V pátek přijel legendární režisér Godfrey Reggio a uvedl svůj slavný film Koyaanisquatsi. Jediný porotce soutěže Opus Bonum srbský režisér Želimir Žilnik ve své Masterclass pohovořil mimo jiné o důležitosti chyb v procesu tvorby.

ji.hlava divaci

 

„Underground je v téhle době potřeba možná ještě víc než dříve. Nežijeme v dobré době.“ Tak vzpomínal Vratislav Brabenec, hlavní protagonista snímku Evangelium podle Brabence, na slova zesnulého kamaráda Ivana Martina Jirouse. Očekávaná premiéra filmu Miroslava Janka proběhla za velkého zájmu diváků.

ji-hlava janek

Luis Buñuel a Reggiova láska k filmu

Včera dorazila legenda světového dokumentu, americký režisér Godfrey Reggio, s nímž Miroslav Janek spolupracoval jako střihač, a uvedl svůj nejslavnější film Koyaanisquatsi. V rozhovoru v Událostech, komentářích poté Reggio vzpomínal na svůj vztah k filmařině i na to, proč kvůli Luisi Buñuelovi vystoupil z katolické církve. „Já vlastně nejsem cinefil, je pro mě důležité pracovat s lidmi, kteří filmu rozumí,“ uvedl pětasedmdesátiletý režisér, který ve své dnešní přednášce pohovoří „o nejzávažnějším tématu posledních pěti tisíciletí – o našem soužití s technologiemi.“ Debutující Aleksandar Nicolic přijel i s protagonistou svého snímku Srbský právník, obhájcem válečných zločinců Miloseviće a Karadžiće. Snímek soutěží v sekci středoevropských a východoevropských producentů Mezi moři a také v nové soutěži První světla, v níž se o cenu ucházejí celovečerní debuty ze všech tří hlavních sekcí.

 

Masterclass Želimira Žilnika: „Kamera otevírá mnoho dveří.“

„Chtěl bych dnes hovořit o chybách a špatných úsudcích, které děláme během přípravy dokumentu. Z chyb se můžeme učit, jsou alfou a omegou. Když natáčíme dokument, nemůžeme mít pod kontrolou všechny prvky, z nichž se skládá,“ uvedl svou Masterclass srbský režisér Želimir Žilnik. Tvůrce známý svým dlouhodobým zájmem o menšiny a různé sociální vrstvy dále pohovořil o proplétání protichůdných názorů a o potřebě nedržet se jediné linie dokumentárního filmu. Natáčení dokumentů je podle něho příjemná práce, na níž je nejlepší, že díky ní lze ovlivnit atmosféru ve společnosti a pronikat do společenských oblastí, do nichž bychom se za normálních okolností nedostali. S tímto procesem je podle letošního porotce Opus Bonum spojené poučení i kritický nadhled.

ji-hlava festival

Hybridní formáty a kultura na televizních obrazovkách

Česká televize představila nové televizní formáty, jimž v poslední době věnuje zvýšenou pozornost. Nejen docu-soap, docu-drama či docu-reality byly tématem přednášky analytika Milana Krumla. Dramaturg Jiří Müller a producentky Lenka Poláková a Alena Müllerová pohovořily o svých zkušenostech s tvorbou pořadů jako Třída 8. A či Dovolená ve starých časech, které stojí na pomezí žánrů. Televizi se věnovala i další diskuze, v níž dramaturgové českých, slovenských, polských a francouzských kulturních kanálů debatovali o podobě stanic v různých zemích i rozdílech mezi nimi.

 

Osobnosti sobotního programu

Kidlat Tahimik neboli Tichý blesk, „otec filipínského nezávislého filmu“, ve své Masterclass přiblíží, jak se film rodí bez scénáře, ve spolupráci s kosmem. Vlivný glosátor neokolonialismu, jehož snímky Werner Herzog označil za „to nejsvobodnější, co v kinematografii své doby vzniká“, ve své tvorbě dovedně a hravě spojuje politiku a zájem o problémy třetího světa s alchymií a vynalézavým přístupem k filmové řeči.

O vizualitě a moci filmové kamery pohovoří ve své Masterclass pořádané ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu oceňovaný polský kameraman Wojciech Staroń.

 

Soutěže: Tajemství rakouských sklepů, citlivý pedofil a 7 íránských pohledů na skutečnost

Ve světové premiéře bude dnes uveden Danielův svět, očekávaný snímek debutující Veroniky Liškové, dotýkající se tabuizovaného tématu pedofilie. Mezi moři soutěží novinka Ulricha Seidla Ve sklepě, odhalující tajemství rakouských sklepení. Sedm svébytných pohledů na svět kolem sebe očima sedmi íránských režisérek ve snímku Povolání: dokumentaristka se bude ucházet o cenu v mezinárodní soutěži Opus Bonum.

Přidat komentář

TOPlist