Nejzajímavější filmy o zmizelých partnerkách

Novinkový film Davida Finchera Zmizelá překvapuje řadou zvratů, ale zároveň musí bojovat s řadou klišé, které se v tomto žánru utvářely v uplynulých dekádách. A jaké jsou ty nejzajímavější filmy o zmizelých manželkách?

Rebecca (1940)

Je třeba začít u mistra napětí Alfreda Hitchcocka. V roce 1941 získal oskara za nejlepší film brilantně vystavěný thriller podle románu Daphne du Maurier Mrtvá a živá (Rebecca). Mladá žena (Joan Fontaine) se seznámí s lordem Winterem (Laurence Olivier), jehož krásná manželka Rebecca přišla za záhadných okolností o život. Brzy v sobě naleznou zalíbení a odstěhují se na rodové sídlo Manderlay. Winterova hospodyně Danversová (Judith Anderson) se však stále nemůže zbavit myšlenek na první paní domu a ani nová lady Winter se na Manderlay necítí zrovna komfortně. Proč se kolem nové lady stále ohání podezřelá hospodyně? Jak vlastně zemřela první lady Winterová? A proč má lord Winter pocit, že je mu jeho žena Rebecca stále v patách?

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Vysokorozpočtový thriller podle gotického románu úspěšné autorky byl další odvážný počin režiséra Davida O´Selznicka po veleúspěšném historickém velkofilmu Jih proti Severu. Hitchcockův příchod z Anglie nemohl být lépe připraven a Mrtvá a živá je dodnes skvěle natočeným pochmurným melodramatem. Ačkoli ve filmu není příliš humoru, nudit se u něj nebudete.

Spoorloos-3

Na konci osmdesátých let se v celosvětové distribuci objevila filmová adaptace Spoorloos románu Zlaté vejce nizozemského novináře a spisovatele Tima Krabbého. Mladý Holanďan Rex Hoffman (Gene Berfoets) jede se svou dívkou Saskií na dovolenou do Francie. Při tankování u benzinové pumpy Saskia záhadně zmizí. Rex jí začne zoufale hledat a zahájí mezinárodní kampaň ve snaze o její nalezení. Čas plyne a stopy již dávno vychladly. Policie případ odloží, ale Rex se stále nevzdává. Ačkoli má novou známost, je pátráním stále posedlý. A jeho snaha přinese ovoce. Na scéně se objeví velmi nepravděpodobný únosce, učitel chemie. Rexova dívka má všeho po krk a odchází a Rex se od učitele zajímavou novinku, která ho fascinuje a šokuje.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Reklamní kampaň film ve své době uváděla jako thriller v hitchcockovské tradici, ale k tomu má přeci jenom trochu daleko. Každopádně film se stal po právu hitem a dodnes patří k respektovaným snímkům. Spoorloos vznikl v Holandsko-francouzské koprodukci.

 

Roman Polanski

Výrazně akčnější verzi ztracené manželky natočil Roman Polanski v Paříži pod názvem Franctic, který v Čechách běžel jako 48 hodin v Paříži. Americký kardiolog Richard Walker (Harrison Ford) přijede s ženou Sondrou (Betty Buckley) do Paříže na lékařský kongres. Než se stačí v hotelové koupelně oholit, jeho manželka beze stopy zmizí. Dobrodružství, jež typický hitchcockovský nesprávný muž v cizím městě ho postaví mezi dvě skupiny, usilující získat spínač k atomové bombě a po bok půvabné nekonformní dívce Michele (Emanuele Seigner). Ta propašovala spínač ze Spojených států v letadle, kde však došlo k záměně jejího a Sondřina zavazadla. Tak se do celého případu, kolem něhož francouzská policie jen bezmocně a lhostejně krouží, zapletla nevinná manželská dvojice.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Po formální stránce slušně vystavěný thriller je solidní akademická podívaná, která představuje velmi slušnou zábavu na večer. Film se brzy objeví v rubrice Retro & legendy.

Fargo (1996)

A vynechat bychom neměli ani ultimativní klasiku bratrů Coenů Fargo, kde obvyklá žánrová klišé v kombinaci s lidskou ignorancí vytvořily výborný filmový koktejl. 1987, Minessota – Jerry Lundegaard (William H. Macy) potřebuje peníze a tak se rozhodne, že nechá unést manželku, aby získal výkupné od svého nenáviděného tchána. Najme si ovšem nevhodné únosce (Steve Buscemi, Peter Stormare), kteří za sebou po únosu nechají krvavé stopy, jež začne sledovat těhotná šerifka Marge Gundersonová (Frances McDormand).

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Jeden z nejlepších a nejznámějších opusů bratrů Coenů sice tvrdí, že je podle skutečné události, ale není to tak úplně pravda. Fargo je spíš podle tzv. městské legendy a i když čerpá z několika skutečných kriminálních případů z 60. let, je z velké míry autorskou fikcí. Coeni se pak přiznali, že známé ,,na motivy skutečné události“ použili záměrně, protože je dokázáno, že filmy na základě skutečných příběhů vydělávají více peněz. Mimochodem Fargo už se propracovalo i do oblíbené seriálové verze, která sbírá velké ovace kritiky.

 

 

 

 

Přidat komentář

TOPlist