Zvrat štěstěny (1990)

zvrat stesteny1

USA/Japonsko, Reversal of Fortune, režie: Barbet Schroeder, scénář: Nicholas Kazan podle knihy Alana M. Dershowitze, kamera: Luciano Tovoli, hudba: Mark Isham, hrají: Glenn Close, Jeremy Irons, Ron Silver, Annabella Sciorra, Uta Hagen, Fisher Stevens

 

111 minut, 35 mm, barevný

 

Oskar za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Jeremy Irons), nominace na Oskara – režie, scénář

 Film:

Je mít majetek morální? Ospravedlňuje život v bohatství a luxusu nevěru, závislosti, chování tygrů nebo dokonce vraždu? V osmdesátých letech v Americe proběhla neskutečná mediální smršť kolem příběhu bohatého a arogantního muže Clause von Bülowa, který byl obviněn z hrdelního zločinu na své zákonné manželce, odsouzen soudem i veřejností, aby se odvolal a odstartoval tři roky trvající proces končící jeho úplným očištěním. Dva soudní procesy, roky života, nekonečné útoky. Výsledek? Kdo ví. Dodnes se nikdo nedozvěděl, co se osudové noci, mrazivého rána a dopoledne vlastně stalo a nedělejme si iluze, že bychom se to v budoucnu někdy dozvěděli. Vraťme se ale na začátek, tentokrát ale filmu.

 

Sunny (Glenn Close) je živá mrtvola. Od konce sedmdesátých let je připojena na přístroje a uměle udržována při životě. Je to bohatá aristokratka žijící v ohromném domě se svými dvěma dětmi z prvního manželství a se svým druhým manželem Clausem (Jeremy Irons). Svůj příběh nám začíná vyprávět ona, voiceoverem občas přerušovaným monotónním zvukem medicínských přístrojů. Jednoho dne ji našli s vykasanou noční košilí u záchodu a s patnáctinásobně překročenou hranicí inzulínu v krvi, který jí způsobil koma. Teď spí. Zřejmě navždy.

zvratstesteny2

Claus von Bülow je od začátku podezřelý. Děti jeho ženy ho bez větších pochyb viní a díky majetku se s ním nikterak nemažou. První proces má proto celkem fatální výsledek a Clause by mělo čekat 30 let vězení. Claus si proto najme harvardského právníka Alana Dershowitze, který je všechno jen ne přesvědčený o jeho nevině. S Clausovou obhajobou souhlasí, pouze pokud přispěje na obhajobu dvou černošských mládenců odsouzených k trestu smrti, kteří jsou z jeho pohledu nevinní. Claus s tím nemá problém. A případ začíná.

 

Formou flashbacků a současných zjištění se příběh začíná z dost jasné záležitosti měnit v úplně jinou story. V hlavní roli se objevuje teze, kterou producent filmu Oliver Stone zmínil již ve svém majstrštyku Wall Street ústy Gordona Gekka:“Procentu nejbohatších v týhle zemi patří polovina majetku celý země, pět trilionů dolarů. Třetina jde z tvrdý práce a dvě třetiny jdou z dědictví, nakumulovanejma vdovama a idiotskejma synáčkama, já jenom spekuluju s akciema a nemovitostma.“ Jestliže ve Wall Street dal do kontrastu práci a spekulaci, pak ve Zvratu štěstěny zafinancovaném japonskými investory poslal do veřejného lynče aristokraty první třídy.

 

Roger Ebert film vynesl do nebes, i když přitom vyjádřil lítost nad skutečnou aktérkou, která v době uvedení byla stále na přístrojích. Ostatně Sunny von Büllow byla odpojena od přístrojů až v roce 2008, což znamená, že byla uměle udržovaná při životě 28 let. Nejděsivější na tomto filmu je skutečnost, že kdyby se dočkal obnovené premiéry, tak by se stal megahitem a jistě by uspěl i seriál na motivy jejich života.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist