POD POVRCHEM – EXODUS: BOHOVÉ A KRÁLOVÉ

Na pláži Fueteventura na Kanárských ostrovech se chystá epická scéna, Ridley Scott kontroluje hned několik monitorů najednou a přitom potichu dává instrukce svému týmu.

Foto: Cinemart

D

Stovky komparsistů už vyšly z kostymérny a vypadají jako izraelité vyvedeni z otroctví svým charismatickým vůdcem Mojžíšem, kterého ve filmu hraje Christian Bale a v patách mají faraona Ramsese v podání Joela Edgertona.

 

Pokud jste utrpěli klasické vzdělání, pak zřejmě tušíte, že tato reportáž je z natáčení slavné scény, která se traduje tisíce let, tedy epického příběhu, kdy Mojžíš vyvedl své druhy přes Rudé moře suchou nohou.

DF-01628R

Dnešní natáčecí den Ridley Scott natáčí scénu, kdy je moře už rozdělené a celá pláž je pokrytá ohromnými kameny představující dno moře. Na své si tady přichází zejména lidé z oddělení rekvizit, jejíž práci pak doplní oddělení digitálních efektů, kteří scénu pak upraví na počítačích v postprodukci, aby se stihlo jasně stanovené lukrativní datum premiéry konec roku 2014.

 

Ridley Scott hovoří s jedním ze svých spolupracovníků a u monitoru mu maluje plán záběru. Další asistent bedlivě poslouchá instrukce pro kompars. Nedaleko trpělivě čeká herec Aaron Paul, který pro režiséra a jeho neskutečnou energii nachází pouze jedno slovo:”Mašina”. Režisér přichází každé ráno na plac s úsměvem a naprostým klidem. Prostě se točí další záběr ze scénářové mozaiky. Scott jakoby nevnímal, že kolem něj jsou stovky lidí. Film má přes 1000 lidí ve štábu a natáčelo se také ve studiích Pinewood v Londýně a hlavně v Almerii v jižní části Španělska, kde Scott postavil kilometr dlouhou a kilometr a půl širokou dekoraci egyptského města.

DF-02427R

Produkce najala 3000 komparsistů a hlavně v Maroku nechala ušít přes 4000 filmových kostýmů. O spoustě věcí bylo jasné, že se doplní v počítači, ostatně ve filmu je zobrazeno vraždění neviňátek, útoky kobylek a mnoho dalších ran. Pravé jsou tak snad jedině žáby. Filmaři jich měli k dispozici 400 a samozřejmě i o ně se starali členové štábu. Jen na hlídání žab bylo najato 8 lidí a Joel Edgerton popisuje záběry se žábami jako k popukání. Žáby překvapivě skákaly neustále mimo záběr a dostávat je zpátky bylo jak z grotesky. Edgerton se pak k chytání žab přidal, zatímco pro některé byl pohyb zelených obojživelníků spouštěčem pro řev a stres. I Ridley Scott si chytal žáby do záběru.

(FSR:AA)

Od schválení scénáře v říjnu 2012 trvalo méně než rok, kdy Scott rozjel kamery. Na podzim 2013 se začalo točit a Scott to vzal na spektákl kvapíkem, měl hotovo za 70 dní. Natáčelo se ve 3D a jen pro zajímavost egyptské město postavené pro film je větší než celé studio Fox i s parkovištěm. Ridley Scott se tomu směje:”Pokud bych měl přirovnat tenhle film k narození dítěte, tak je to jako bysme rodili rovnou čtyřčata.”

Zpracováno podle oficiálních materiálů distributora filmu společnosti Cinemart

Související články:

Ridley Scott zrežíroval Mojžíšův Exodus

Přidat komentář

TOPlist