Nejzajímavější nehollywoodské filmy roku 2014

Hollywoodské filmy vládnou světovým kinům, což si začínají uvědomovat i soudruzi v Číně, kteří tento byznys posledních několik měsíců vydatně podporují, ale co zajímavého se urodilo v uplynulém roce na naší modré planetě mimo velká studia?

stolety starik4

Světový film neznamenají vždy obrovské rozpočty nebo velká jména na plakátech, pochopitelně že většina světové produkce jsou pro většinového diváka ptákoviny a ne všechno se vždy povede, ale někdy se podaří díky internetu nebo festivalům objevit zajímavé tituly, které zůstávají skryty. I v Česku samozřejmě uvádí distributoři jako Film Europe, Aerofilms nebo Artcam do kin menší snímky, ale tento článek není tak úplně o hledání absolutně neznámých filmů jako spíš o upozornění na ty opravdu zajímavé.

starik3

Myslím, že se s kinaři z menších českých měst nebudeme dlouho přít, který nehollywoodský film letos prodával nejvíce vstupenek, a to i v době, kdy se dal snímek koupit na DVD. Švédský film podle i u nás úspěšné knihy za 63 milionů švédských korun „Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel“ se krásně promítal po dobu několika měsíců a pokud jste ho neviděli, tak si ho připomeňte v našem preview.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

co jsme komu4

Nejúspěšnějším evropským filmem ve světovém měřítku letošního roku bude zřejmě komedie „Co jsme komu udělali?“, která sice v Čechách mírný divácký zájem zaznamenala, ale oproti sousedním státům kiny vlastně prošuměla. Francouzská variace na Hádej, kdo přijde na večeři jsme připomínali v tomto preview.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Film „Velká nádhera“ výborného italského režiséra Paola Sorrentina (Božský) měl sice premiéru už v roce 2013, ale na programech kin stále je a pokud ho někde uvidíte, tak si ho rozhodně nenechte ujít. Příběh stárnoucího spisovatele a novináře Jepa v podání italské hvězdy Toniho Servilla  se odehrává v mondénním světě evropského velkoměsta Říma, kde se střetávají zbohatlíci, politici, zločinci, filmové hvězdy, intelektuálové a vše víří v jedné nekončící party. Film se ucházel o Zlatou palmu i Oskara, kterého dokonce získal a v celosvětových kinech vydělal přes 22 milionů dolarů.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

S

O tom, že Němci chytré velkofilmy natáčet umí svědčí i snímek „Ranhojič“, který měl v Evropě ohromný úspěch. Film podle úspěšného románu se hrál se slušným úspěchem i v českých kinech a připomenout si ho můžete v tomto preview.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

snowpiercer_1

Z úplně jiného soudku je jihokorejská sci-fi „Snowpiercer“ natáčená v Praze v barrandovských ateliérech, která se ve své domovině stala nejúspěšnějším filmem všech dob a hrála se na spoustě světových přehlídkách, včetně new yorského stánku s uměním MOMA. Za extravagantní film získal ocenění i český šéf výpravy Ondřej Nekvasil.

Přehrát trailer

Nesmíme ignorovat ani Indii, odkud se do světa dostal nenápadný hit „PK“, který se výrazně vymyká bollywoodským pravidlům. Současný trend mezi producenty je propojit Hollywood s Bollywoodem, což bylo i jedno z témat uplynulého festivalu v Cannes.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

A z Asie se vydejme do Jižní Ameriky, kde vznikl jeden z velkých favoritů na letošního Oskara pro nejlepší zahraniční film, kterým je povídkový snímek „Divoké historky“ z produkce Pedra Almodóvara. Šest divokých historek spojuje téma drobných i větších nespravedlností a křivd, kterým se člověk nemůže bránit, nechce-li překročit hranice zákona či dobrých mravů.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Bratři Spierigové už na světovém poli uspěli s netradičním upírským filmem Svítání. V australském filmu „Predestination“ opět spolupracovali s Ethanem Hawkem a za své ústřední téma si vybrali cestování v čase. Tomuto zajímavému filmu se budeme na Realfilmu brzy věnovat.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Rusko dalo filmem „Leviatan“ na vědomí, že stále patří mezi filmařské velmoci a režisér Andrej Zvjagincev k režisérům, které se vyplatí sledovat. Malý velký snímek nabitý emocemi byl na mezinárodní scéně a zejména na festivalech velkou událostí.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Další snímky si pak můžete připomenout také v rubrice festivaly, kde v průběhu roku pravidelně přinášíme informace z dění, kde se místo popcornu a sladké limonády servíruje raději dobrá káva nebo víno.

 

1 komentář

  1. robert javorecek napsal:

    Super článek, ještě bych asi doplnil Nymfomanku Larse von Triera, když už kolem toho byl takovej humbuk.

Přidat komentář

TOPlist