Kouzlo měsíčního svitu (2014)

_DSF0091.RAF

USA/Velká Británie, režie a scénář: Woody Allen, kamera: Darius Khondji, střih: Alisa Lepselter, hrají: Colin Firth, Emma Stone, Marcia Gay Harden, Jackie Weaver, Hamish Linklater

 

109 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný, foto: HCE, na DVD od 27.3.2015

Film:

1928. Stanley (Colin Firth) – alias Wei Ling Soo – je britský kouzelník a mistr iluzionista, který je povolán do Francie na žádost aristokratické rodiny, aby odhalil možný podvod. Stanley se s ničím moc nemaže, asistentce vynadá po představení, že mu musí dát znamení než jí probodne, protože by mu její krev mohla umazat kostým a ten je dost drahej. Zkrátka je to člověk, který během dvou minut vytočí každého do běla. Nejinak se ovšem chová i ve svém novém angažmá.

kouzlo2

V nádherných vilách na pobřeží Côte d’Azur se má smetánka jako v ráji. Sophie (Emma Stone), je mladá a velice uvěřitelná dívka, která každému řekne vše, co chce slyšet a hlavně bez větších potíží nastíní i delikátní informace z jeho minulosti. Stanley musí tedy určit, zda je dívka podvodnicí a nebo ne. Od začátku je mu více než jasné, že podvodnice je, přestože ho častokrát její odpovědi velmi překvapí. Na druhou stranu je nad slunce jasné, že tato tajemná a éterická víla využívá přízeň bohaté rodiny. Potíž nastane, když Stanley zjistí, že tu podvodnici za určitých okolností a za určitého osvětlení má vlastně docela rád.

 

Woody Allen prostředí eskamotérů a kouzel evidentně miluje a jeho největší hit posledních let Půlnoc v Paříži diváky zaujal brilantním zachycením belle epoque. A jelikož s jídlem roste chuť, se Allen vrátil do svých milovaných dvacátých let a z Paříže se přesunul na jih Francie mezi poněkud tupější smetánku.

kouzlo4

Předně v tomto filmu Woody Allen (Půlnoc v Paříži, Jasmíniny slzy,  Do Říma s láskou, Vicky Cristina Barcelona,  Match Point – Hra osudu, Poznáš muže svých snů) nehraje a do role hlavního nešikovného svůdníka s neurotickými a pomatenými průpovídkami obsadil Colina Firtha (Králova řeč, Jeden musí z kola ven), který je především mimořádný herec. Vykuleným médiem s vtipnými hláškami se ve filmu stala Emma Stone (Panna nebo orelZombielandGangster Squad – Lovci mafieBláznivá, zatracená láska, Birdman), která si s mistrem evidentně také sedla a jak sama přiznala, pro svou roli se silně inspirovala Allenovou předchozí múzou Diane Keaton. Neočekávejte však žádnou typickou romantickou komedii, Kouzlo měsíčního svitu je spíš moderně natočený retrofilm a z Allenových posledních filmů je zřejmě nejvíce podobný stylu filmu Poznáš muže svých snů.

 

Kritici tento snímek nepřijali příliš vřele, hlavním důvodem byla skutečnost, že se film nepřiblížil jejich představám o typické Allenově komedii z minulosti. Ostatně u takhle známého režiséra je to vždy problém. Jelikož točí každý rok jeden film, tak mají kritici v té škále titulů své vlastní favority, které pak s novým kusem nemilosrdně srovnávají. Ale na druhou stranu, pokud si odmyslíme, že film točil Woody Allen, tak romantická linie filmu příliš konzistentní není a některé scény jsou docela nevyrovnané. Na druhou stranu scéna v bouřce nebo na hvězdárně jsou zase napsané, natočené a zahrané naprosto skvěle.
kouzlo3

Velkým plusem filmu je bezchybná výprava a především opět vynikající kamera Daria Khondjiho (Sedm), který natáčel pro Allena spíš netypicky v širokoúhlém formátu. Prostředí Nice a nádherné jižní Francie filmu pomáhá také ve výrazně mírnějším hodnocení.

 

Suma sumárum, Kouzlo měsíčního svitu je příjemná romantická jednohubka, která se dá v naprostém klidu zhlédnout a potěšit se s ní.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist