Temný případ (2014)

Pokud máte rádi současnou novou vlnu seriálů, tak jste si jistě nenechali ujít ani grandiózní show HBO Temný případ. Pokud ano, tak si jí pojďme na Realfilmu dnes představit.

true_detective_1

True Detective

Výroba: HBO, Autor: Nic Pizzolato, režie: Cary Fukunaga, hvězdy seriálu: Matthew McCounaghey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Michael Potts, Torry Kittles

 

8 x 55 minut, 16:9, 35 mm

 

Primetime Emmy Awards – nejlepší režie (Cary Fukunaga za epizodu Who Goes There), nejlepší casting, nejlepší make-up, nejlepší titulková sekvence

 

Jestliže patříte k posluchačům Českého rozhlasu, tak jste možná loni na podzim slyšeli zajímavý rozhovor s producentem Stevem Golinem, který občas natáčí také v Čechách. Právě Golin stojí i za veleúspěšným seriálem True Detective, který uvádí na českém trhu HBO jako Temný případ.

true_detective_2

Seriál True Detective je dílem čerstvé tváře filmové branže Nica Pizzolata (ročník 1975). Pizzolato je vystudovaný literát a autor řady povídek, který se jinak živil vyučováním literatury na několika univerzitách. Když se rozhodl vydat na dráhu scenáristy bylo mu pětatřicet let. Po napsání dvou epizod ke kritikou ceněnému pořadu The Killing od Netflixu napsal asi nejen podle mého soudu nejlepší kriminální minisérii vůbec.

 

Temný případ je příběhem dvojice rozdílných vyšetřovatelů Rustyho Colea (Matthew McConaugheyObhájceBez kalhotVlk z Wall StreetKlub poslední naděje, Interstellar) a Martyho Harta (Woody Harrelson - Hunger Games, Hunger Games: Vražedná pomsta Zombieland, Podfukáři, Lid versus Larry Flynt), kteří hned v prvním díle objeví tělo rituálně zavražděné mladé dívky se zjevným satanistickým podtextem. Následující osmidílné pátrání pokryje několik let a nabídne tolik nečekaných zvratů, že vám na jejich počítání nebudou stačit prsty na všech končetinách. Obrovskou výhodou celého projektu je, že oba detektivové jsou velmi nosné figury i v soukromém životě a díky nelineárnímu vyprávění příběhu a mistrovsky napsanému scénáři je zkrátka pořád na co koukat.

true_detective_3

Seriál je natočený filmovými prostředky a celá první řada dokonce na klasický filmový materiál a natočil ho opravdu dobrý režisér Cary Fukunaga stojící za atmosférickou Janou Eyrovou, kterou jsme před pár lety velmi chválili i u nás na Realfilmu. Vzhledem k tomu, že se Fukunagovi nakonec nepodařilo natočit jeho anoncovaný drahý film, realizoval se právě v projektu True Detective, u kterého nakonec výsledek mnohonásobně předčil očekávání a vrátil tak do první ligy Matthew McCounagheyho, který se upřímně do té doby několik let skutečně herecky trápil. To je ovšem zapomenuto, protože co se týče herců je tahle kriminálka na opravdové špici.

 

Druhá série, která se právě natáčí přivede nové tváře a jelikož vyrovnat se původní dvojici Matthew McCounaghy a Woody Harrelson byl těžký oříšek, HBO před pár měsíci potvrdila nové hrdiny. V hlavních rolích pokračování této kriminální antologie se představí Colin Farrell a Vince Vaughn, které však ještě doplní další herecká esa z filmové první ligy, kteří zase potřebují trochu nakopnout kariéru Taylor Kitsch a Rachel McAdams.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Colin Farrell ( „Telefonní budka, ,,Total Recall„,““Minority Report„, „Útěk ze Sibiře„) ztvární postavu Raye Velcora, detektiva, jehož loajalita se tříští mezi nadřízené ve zkorumpovaném policejním oddělení a vlastní kariéru zločince, která ho ovládá. Vince Vaughn (Útěk do divočinyDilema) si zahraje Franka Semyona, zločince z povolání, který čelí hrozbě ztráty vlastního impéria poté, co se jeho pokus o legitimní podnikání zvrtne následkem vraždy obchodního partnera.

 

Osmidílné drama se začalo natáčet loni na podzim v Kalifornii. “Celá druhá řada se bude odehrávat na území Kalifornie – nikoli v Los Angeles, ale v mnohem méně známých kalifornských zákoutích. Stejně jako v první sezóně se pokusíme zachytit onu unikátní psychosféru místa,“ potvrdil již v minulosti autor seriálu Nic Pizzolatto, který zasadil děj předchozí sezóny Temného případu do své rodné Louisiany. Režie prvních dvou epizod se ujal Justin Lin ze série Rychle a zběsile a přestože teď byla krátká přestávka v natáčení druhá série Temného případu se rozhodně dokončí a doufejme, že se kvalitativně vyrovná svému předchůdci.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist