Jen Bůh odpouští (2013)

only god forgives2

Francie/Dánsko, Only God Forgives, režie a scénář: Nicolas Winding Refn, kamera: Larry Smith, střih: Matthew Newman, hudba: Cliff Martinez, hrají: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Tom Burke

 

90 minut, 1.85:1, RedCode RAW a SxS Pro, barevný, na DVD H.C.E.

 

nominace na Zlatou palmu v Cannes

Film:

Před deseti lety Julian (Ryan Gosling -  Drive, Bláznivá, zatracená láska, Okamžik zlomuV lepší společnosti, Den zrady) zabil policajta, ale podařilo se mu utéct. Dnes je z něj jeden z největších drogových dealerů v Bangkoku. Když Julianův bratr zabije nezletilou prostitutku, policie si pozve na pomoc Changa – Anděla pomsty, který dovolí otci zavražděné, aby ho osobně zabil. Tím však rozpoutá peklo, protože do situace se vloží Julianova matka (Kristin Scott Thomas - Anglický pacient,Zaříkávač koní, Lov lososů v Jemenu), šéfka jedné z nejmocnějších kriminálních organizací, která Juliana vysílá pomstít svého bratra.

 

V době uvedení filmu byste recenzi na tento snímek na Realfilmu hledali marně. Film provázela díky mainstreamovým kritikům celosvětově velmi negativní kampaň, jež tento snímek srovnávala s Refnovým celosvětovým úspěchem snímkem Drive, za který získal v Cannes cenu za režii. Snímek Jen Bůh odpouští přišel ve velmi rychlém sledu za jeho velkým úspěchem a tudíž všichni čekali další neo-noirový nářez. Místo toho dostali western v kulisách Dálného Východu.

Only God Forgives 1.jpg

Jen Bůh odpouští měl Refn připravený už před snímkem Drive a měl dokonce i obsazeného hlavního herce, ale těsně před začtkem natáčení hlavní herec odřekl kvůli jinému projektu. Snímek tak šel k ledu.

 

Refn snímek psal ve velmi těžkém duševním rozpoložení. Jeho manželka (pozn. redakce dokumentární režisérka) zrovna čekala druhé dítě a její těhotenství bylo velmi rizikové. Refnovy se hlavou točily existenciální myšlenky. Co kdyby byl hlavním hrdinou člověk, který si myslí, že je Bůh (Chang)? A co takhle proti němu postavit věřícího člověka, který ho vyzve na souboj (Julian)? A pak přimíchal ještě jednu ingredienci, matku Juliana (Kristin Scott Thomas), ztělesnění všeho zla, čímž do filmu stavícího na bojovné náladě dostane navíc drama matky se synem.

OGF2

Jen Bůh odpouští je podle režisérových slov třetím dílem volné trilogie tvořené snímky Valhalla Rising a Drive, kde se v příbězích s mytologickým pozadím objevuje trojice pohádkových bytostí s těžkostmi v každodenním životě, jsou jimi One Eye ve Valhalla Rising, řidič ve filmu Drive a v tomto snímku právě Chang.

 

Po úspěchu filmu Drive ukázal Refn svůj scénář Ryanu Goslingovi, kterému se film zalíbil a přišel s řadou determinujících nápadů. Jeho postava by neměla příliš mluvit. A když už v tom byli, tak si oba pánové řekli, že by postavy ve filmu vlastně vůbec mluvit neměly. To odrovnalo většinu amerických kritiků. Ve filmu se nedá absolutně hovořit o dialozích, postavy bud pronesou monology a nebo mlčí. Pokud mají něco vysvětlit, začne hrát hudba, která naprosto znejasní jejich motivaci. V další scéně však někdo holou větou vysvětlí, co ten mlčící člověk pronesl. A nebo taky ne. Z postojů těla však přesně odpozorujete, co se postavám honí hlavou.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist