Nejzajímavější filmy o umělé inteligenci

Alex Garland se pomalu ale jistě zařazuje mezi zajímavé autory a příští týden nás čeká jeho sci-fi Ex machina o umělé inteligenci. To je ideální příležitost pro nového průvodce filmem.

em5

Na recenzi filmu Ex machina si tedy budete muset počkat do příští středy, ale v redakci jsme snímek již viděli a nutno dodat, že film je rozhodně zdařilý. Není pochopitelně prvním sci-fi filmem, který pokládá otázku, zda je umělá inteligence přínosem nebo hrozbou, ale rozhodně tak dělá neotřelým a velmi chytrým způsobem. Ale nepředbíhejme, vraťme se do zlatých časů žánru.

Geniální spisovatel Karel Čapek obohatil světový slovník slovem Robot, když ho použil ve své hře R.U.R., která měla premiéru v roce 1921. Od té doby se roboti objevili v bezpočtu filmech, pro dnešek vynecháme na Realfilmu často zmiňované série Vetřelec, Robocop a Terminátor a vyberme opravdové ikony žánru.

Opravdovým milníkem ve světovém filmu je životní opus Fritze Langa METROPOLIS z roku 1926. Velkolepá monstrprodukce, která zaměstnala kolem 37 000 účinkujících a jejíž natáčení zabralo téměř rok (současné největší Hollywoodské produkce se natáčí cca 90 dní) se zapsala do dějin přelomovými efekty a invenční obrazovou skladbou, která se dodnes dočkává citací v reklamních spotech, ale i v celovečerních hraných filmech (za všechny Blade Runner, Brazil, ale i skoro všechny adaptace Batmana ).

Průvodce Sci-fi I - Metropolis

Metropolis je město rozdělené do dvou částí. V podzemí pracují dělníci na vyšší třídu boháčů, které vládne Fredersen. Jeho syn Freder se zamiluje do dělnické dívky Marie a rozejde se proto se svým otcem. Fredersen nechce podcenit vliv Marie na dělníky a proto nechá šíleného vědce sestrojit robota, který je Marii navlas podobný. Falešná Marie vyzývá dělníky k ničení strojů, což přeroste v obrovskou rebelii. Film končí smírem, že se obě strany potřebují. Nejdražší německý film ve své době pokryl 7 milionové náklady jen z malé části a kritika byla neúprosná. Dnes je však jasné, že tento silně expresivně formalistický snímek má pevnou pozici v dějinách filmu. Ve filmu jsou výtvarně vytříbené scény a skvělé dekorace. Absolutně nejslavnějšími ingrediencemi tohoto filmu je futuristická architektura utopického velkoměsta, která inspirovala tvůrce Blade Runnera a pochopitelně slavná scéna oživení robota. Metropolis byl oblíbeným filmem Adolfa Hitlera.

blade_runner_1

Z osmdesátých let je na špici žánru skutečně výjimečný film Blade Runner. Zcela jistě se ve všech anketách týkajících se vědeckofantastických filmů objeví na čelním ne-li přímo na prvním místě. A co je na tomto filmu vlastně tak zajímavého?

Zcela jistě legendy, které film doprovází. Je totiž možné, aby se dodnes diváci dohadovali, zda je hlavní postava člověk nebo android, které má lovit? Musíme však zdůraznit, že i skvělý scénář a mimořádné technické provedení filmu.

Průvodce Sci-fi I - blade runner

Příběh je přitom vystavěný jako klasický film noir. Rick Deckard (Harrison Ford) je profesionální lovec androidů, tedy umělých bytostí. Jeho dalším úkolem je zlikvidovat několik nebezpečných androidů typu Nexus 6. Povstalce vede nebezpečný šílenec (Rutger Hauer) a úkol zní: najít, zabít, zneškodnit. Pohybuje se přitom ve futuristickém depresivním městě, které i přes oslnivé záře neonů působí zlověstně. Ford zde podává jeden z nejlepších výkonů své herecké kariéry a zlí jazykové tvrdí, že jeho permanentní nasupený výraz má na svědomí perfekcionista Scott kvůli kterému lidé odmítali přicházet na natáčení a producenti hromadně pojídali prášky proti bolestem hlavy. Výsledek však stojí za to. Film má celou řadu verzí, které se někdy liší méně a jindy dost podstatně jako například odlišný závěr.

Steven Spielberg - filmografie

Pohádku s morálním poselstvím A.I. připravoval Stanley Kubrick řadu let. Po jeho smrti se s odkazem tohoto velkého tvůrce musel utkat opět na mistrovu žádost Steven Spielberg a vzal to tak zodpovědně, že po dvaceti letech sám napsal scénář. Vznikl tak dvou a půl hodinový ryze osobní film, který nešokuje rychlými střihy nebo zvláštními efekty, ale zapíše se vám do paměti svou hlubokou lidskostí.

V budoucnosti, která nevypadá příliš růžově si můžete koupit roboty k čemukoliv. Profesor Hobby sestrojí mechanické dítě se schopností milovat a rodiče Monica a Harry, kteří mají jediného syna v kómatu si od něj koupí malého Davida. David vypadá skoro jako opravdové dítě až na jisté čistě mechanické chování. Jenže jednoho dne se lidský syn zázrakem uzdraví a David nešťastnou náhodou chlapci ublíží. Harry chce proto nechat Davida zlikvidovat. Monica však nemá to srdce, aby dítě nechala rozložit na součástky a opustí ho v lese. David se brzy setká s robotem na lásku, prožívá různá dobrodružství a směřuje k tomu, aby objevil pohádkovou vílu Modrovlásku, která z něj může udělat lidskou bytost.

em1

Jak jsem již avizoval ve středu se těšte na recenzi filmu Ex machina!

Přidat komentář

TOPlist