Cannes 2015 uzavřené dealy

Letošní ročník marketu v Cannes ukázal, že film bez mezinárodně známého herce v hlavní roli prakticky nelze ufinancovat, hvězdy z béčkových filmů osmdesátých let stále nepatří do starého železa a ještě nikdo nevymyslel větší lákadlo pro prodej než sex.

Cannes2015

Je toho plný twitter, buyeři chtějí jen hvězdy a salesmani hořekují, že film musí mít formu a příběh, ale evidentně je to pláč na špatném hrobě. V minulém zpravodaji z Cannes, jsme psali o uzavřených dealech v minulém týdnu i o láteření amerických producentů nad poklesem příjmů z Evropy, které si můžete připomenout na tomto odkazu.

 

Jedním z nejúspěšnějších filmů představených na festivalu, který stejně hodnotí jak diváci, tak kritici je lesbické drama „CarolTodda HayneseCate Blanchette a Rooney Mara. Podobně vřelého přijetí se dočkal další snímek z Pixaru, který svými filmy snad ještě nešlápl vedle, a to „Inside Out“. Výrazného úspěchu zaznamenal také nový sci-fi snímek „The Lobster“ s Colinem Farrellem. Zdá se, že jakákoli byznysová padlá hvězda začne spolupracovat s HBO je najednou miláčkem kritiků. Série True Detective takhle nakopla kariéru trápícímu se Matthew McConaughymu a její druhá série připomněla herecké kvality Colina Farrela, který si sním vystřídal titulní úlohu.

 

Naopak na samé dno si zatím sáhl Gus van Sant s absolutně nepochopeným filmem „The Sea of Trees“ s Matthew McCounagheym a Kenem Watanabe, který byl ale prodáván rok a půl před samotným natáčením do mnoha velkých národních distribucí a skandalista Gaspar Noé (Zvrácený), jehož 3D intelektuální porno „Love“ sice kritika také odstřelila, ale žádný jiný film nedostal takovou publicitu jako ten jeho a z hlediska bysnysu to jistě nedopadne špatně. Mimochodem vygooglujte si plakáty k tomuto snímku, které filmu zajistili publicitu ještě dávno před uvedením na festivalu.

youth-trailer-700x295

Česká distribuční firma Aerofilms do českých kin zakoupila z festivalu snímky „Youth“ Paola Sorrentina (preview zde), kontroverzní dokument „Amy“ o Amy Winehouse, „Love“ Gaspara Noého, „Ice and the Sky“ Luca Jacqueta a komedii „The Brand New Testament“. Filmy budou uváděny už od léta až do konce letošního roku v českých kinech.

Macbeth

Společnost Film Europe Media Company, která nakupuje na áčkových festivalech také pravidelně, bude opět v říjnu v Česku pořádat putovní festivalovou přehlídku Be2Can, do které v Cannes zakoupila zahajovací film Cannes „Hlavu vzhůru“ (La Tête Haute) francouzské režisérky Emmanuelle Bercot. Další akvizice z Cannes jsou filmy „DheepanJacquesa Audiarda o tamilském bojovníkovi, který uteče ze Srí Lanky, aby pak dělal správce domu na okraji Paříže, „Macbeth“ s hvězdným duem Fassbender a Cotillard, pohrobkový snímek podle scénáře zesnulého Francoise Truffauta z roku 1971 „Marguerite et Juliene“, jež natočila Valerie Donzelli a romantické drama „Mon roi“ s Vincentem Casselem.

 

Na letošní festival v Cannes bude vzpomínat hodně v dobrém Luc Besson. Podepsal totiž deal s čínskou distribuční společností Fundamental Films (nenechte se vysmát, žádné firmy v Číně nejsou, je to státní byznys!), která tak zajistí odbyt všech Bessonových výtvorů Europa Corp pro příštích 5 let! Dále od společnosti Besson získal investici 50 milionů dolarů na adaptaci grafické novely Valerian, za blíže nespecifikovaný podíl tržeb na světovém trhu. Jejich spolupráce zatím přinesla do čínských kin Brick Mansion (čínské tržby 29,9 mil. USD, světové tržby 71,4 mil. USD), Lucy (čínské tržby 44,8 mil. USD, světové tržby 458,9 mil. USD) a Taken 3 (čínské tržby 32,2 mil. USD, světové tržby 325,8 mil. USD).

Velký úspěch se podařil také americkému producentskému veteránovi Stevenu Paulovi (Ghost Rider), který se dohodl s čínskou obchodní platformou Financing City Network (loňské tržby 4,87 miliardy USD), že v příštích tří letech uvede 10 filmů americko-čínských koprodukcí, které se budou promítat na obou trzích (dnes už cca 70 000 kinosálů) v obdržené investici 300 milionů dolarů. Paul má kontrakt na domácí video se Sony Pictures a díky partnerům přístup ke všem důležitým filmovým institucím v Pekingu počínaje filmovými školami a konče festivalem.

em5

Díky marketu festivalu se dofinancoval také nový film „The Circle“v hlavní roli s Tomem Hanksem a krásnou Alicií Vikander z britského hitu Ex Machina, která je v současnosti bez nadsázky nejžhavějším zbožím v Hollywoodu a do svých projektů jí lákají prvotřídní filmaři. Natáčet se začne v srpnu. Prostředky poskytl Image Nation z Abu Dhabi.

 

Jen krátké promo z natočeného materiálu stačilo režisérovi Bradu Furmanovi (Hra na hraně, Obhájce) k získání 4 milionů dolarů a nasazení v celostátní americké distribuci na jeho aktuální projekt „The Infiltrator“. Drogové drama o odhalování praní špinavých peněz, které byly i nechvalně proslulého dealera Pablo Escobara má své hvězdy v Bryanu Cranstonovi a Diane Kruger. Film prodává Relativity International a nasazení do kin bude v roce 2016.

 

Slavný návrhář Tom Ford, který diváky i kritiku zaujal režií dramatu „A Single Man“ dostal za distribuční práva k filmu „Nocturnal Animals“ 20 milionů dolarů, a to nenatočil ještě ani jeden záběr. V hlavních rolích budou Jake Gylenhaal a Amy Adams.

 

Investora si našel také plánovaný dokument o hudební skupině The Police v pozdních 70. letech, ale také nový thriller Stevena Seagala. Veterán akčních filmů si tak zahraje ve filmu „End of the Gun“ bývalého agenta úřadu pro zbraně a výbušniny, který pomůže ženě, kterou před obchoďákem na parkovišti zmlátí její přítel. Díky tomu bude čelit policejním obviněním a nabídce zmlácené ženy, aby jí pomohl ukrást dva miliony dolarů z kufru auta jejího přítele zadrženém na policejním parkovišti. Jak se tedy známý slušňák zachová?

Přidat komentář

TOPlist