Čistá duše (2001)

čistaduše3

A Beautiful Mind, režie: Ron Howard, scénář: Akiva Goldsman podle knihy Sylvie Nasar, kamera: Roger Deakins, hudba: James Horner, střih: Daniel P. Hanley a Mike Hill, hrají: Russel Crowe, Jennifer Connely, Ed Harris, Paul Bettany, Christopher Plummer, Adam Goldberg, Josh Lucas

 

135 minut, 35 mm, 2.35:1, barevný, foto: Universal/Paramount

 

Oskar za nejlepší film, režii, herečku ve vedlejší roli (Jennifer Connely), scénář, nominace na Oskara – herec v hlavní roli (Russel Crowe), střih, make-up, hudba

Film:

1947 – Na Princetonu studují ti nejchytřejší studenti z celé Ameriky. Mezi nimi je i John Forbes Nash (Russel Crowe), který chce udělat díru do světa. Jeho matematické a kombinační schopnosti neokouzlí jen krásnou Alicii (Jennifer Connely), ale i tajné služby. John však trpí duševní poruchou, která způsobuje, že vidí a komunikuje s osobami, které ve skutečnosti nejsou. Je ale možné, aby takovýto muž mohl fungovat v normálním životě?

cista duse

Oskarové finále je jen jednou za rok a utkávají se v něm většinou skutečně dobré filmy, pokud tedy zrovna někdo nehoruje se zájezdy a drahými hodinkami. Tentokrát se do finále probojovalo několik perel, ale hlavního Oskara si nakonec odnesl film, na kterého by si ten rok nevsadili ani nejbláznivější hráči. V konečném výsledku se, ale vlastně až nic tak překvapivého nestalo. Adademici mají matematiky přeci jen docela v oblibě.

 

Čistou duši natočil osvědčený Ron Howard (Rivalové), který si do hlavní role obsadil vynikajícího Russela Crowea, z jehož výkonu opravdu nepoznáte, kdy je to on a kdy postava. Crowe sledoval záznamy skutečného Nashe, ale jednou ho viděl i na samotném place, kam se slavný matematik přišel podívat. Herec si všiml jeho extrémně dlouhých štíhlých prstů. Rozhodl se proto nechat narůst si z vlastní vůle dlouhé nehty, aby si opticky prodloužil prsty a hlavně získal ten správný pocit v rukou. Nashovi se to údajně líbilo a po zhlédnutí filmu mu řekl, že si někdy nevšiml, že má australský herec tak dlouhé prsty. Howard šel Croweovi, ale také hodně na ruku. Film natáčel v sekvencích, aby se mohl plně soustředit na změny v chování, které jsou pro jeho postavu klíčové.
čistaduše_1

Dokonalý herecký zážitek slibuje i Jennifer Connely v roli jeho manželky, která po právu získala za svou roli Oskara. Ostatně v branži strávila celý život, protože už jako malá točila úspěšné reklamy a od té doby se herectví věnuje naplno. O její cestě životě si můžete přečíst tento samostatný profilový článek. Pozadu nezůstává ani tradičně dobrý Ed Harris, který však Akademii opět z nepochopitelných důvodů neuchvátil.

čistaduše4

Čistá duše je biografické drama, které obsahuje řadu milých a krásných momentů, stejně jako v určitých místech velmi dramaticky sklouzává do temnějších podtónů, aby pak vygradovalo ve velkolepé kapesníkové finále. Je to přesně ten případ filmu, o kterém se říká, že je akademický, ale vytknout se mu dá opravdu máloco. Realfilm snímek vřele doporučuje ke zhlédnutí.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist