Den blbec (2014)

K

Německo, Nicht main Tag, režie: Peter Thorwarth, scénář: Stefan Holtz podle předlohy Ralfa Husmanna, kamera: Jan Fehse, hudba: Cowboys on Dope, střih: Andreas Menn, hrají: Moritz Bleibtreu, Axel Stein, Jasmin Gerat, Anna Maria Mühe, Nele Kiper, Ralf Richter

110 minut, barevný

Film:

Třicátník Till Reiners (Axel Stein) vede klidný, nekomplikovaný a průměrný život. Pracuje jako úředník v bance a doma vede spořádaný život s manželkou Miriam. Ta ho má ovšem poslední dobou plné zuby. Její sen je vyrábět kabelky, které Till absolutně nesnáší a prezentovat je na veletrhu v Berlíně s hodně sprostým názvem. Díky jejímu zápalu, Till chodí do práce jak mátoha, stará se o děti a večer si ho pod peřinou…, však víte co a otočí se na druhou stranu, aby se na tu fuchtli vedle nemusel dívat.

K

Vybočení z životní rutiny přichází v podobě maskovaného bankovního lupiče. Ten nejenže si na útěk z banky vybere Tillovo auto, ale navíc si jeho majitele přibalí do kufru jako rukojmí. A když si pak tento bandita na útěku sundá masku, zjistí Till, že se jedná o hodně ujetého týpka jménem Nappo Navroki (Moritz Bleibtreu), který v jejich bance před časem marně žádal o půjčku na sportovní auto a dovolenou pro kočku, ačkoli nemá ani práci a pustili ho z lochu.

K

Když se Till oklepe z prvotního šoku, překvapivě si uvědomí, že mu není taková dávka dobrodružství úplně proti srsti. Dalo by se říct, že se skoro dobrovolně vydává se svým únoscem na další šílenou akci, kterou spojují slova jako Amsterdam, dluhopisy, mafiáni z východu a Kajmanské ostrovy. Tillovy finanční dovednosti se jeho únosci najednou docela hodí a z dosavadního rukojmího se pomalu, leč jistě začíná stávat komplic. Nastal čas, aby zahodil předsudky, slušné vychování a veškerou opatrnost a spolu s Nappem se vrhnul po hlavě do světa zločinu a zločinců a hlavně si vzpomenul na svá rockerská léta.

K

Předně je třeba říct, že komedie Den blbec je v rámci žánru překvapivě velmi dějová a její autoři mají velmi rádi rockovou muziku, takže od prvních záběrů očekávejte pořádný odpich. Na druhou stranu tohle není potřeštěná komedie Fack ju Göhte (spojuje jí to, že jí uvádí stejný český distributor, ale hrají jí v ní jinak jiní herci, režíroval jí někdo jiný a je úplně o něčem jiném), Den blbec je totiž sice jednak komedie, ale místy se bere docela vážně, takže se nejedná o žádný slapstick. Některé věci co se ve filmu řeší nejsou příliš k smíchu a pokud si někdo dává do huby, tak s německou precizností, zkrátka žádná polovičatá řešení.

K

Roli Nappa Navrokiho filmaři obsadili Moritzem Bleibtreuem (Lola běží o život, Der Baader Meinhoff Komplex), který si na tomto druhu filmů udělal kariéru, ostatně vzpomínáte na německé kultovní filmy z devadesátých let Klepání na nebeskou bránu nebo Lola běží o život? Kromě tohoto sympaťáka se v prvně jmenovaném objevil také Till Schweiger (Tohle je válka!, Tři mušketýři), který občas točí padouchy i v hollywoodských produkcích. Ten je mimochodem koproducentem filmu a objeví se i ve dvou velmi vtipných scénách, kterým se zasmějete, pokud ho samozřejmě poznáte a uvědomíte si, že pro Němce je stejně supercool jako pro nás Ivan Trojan.

K

Den blbec je v podstatě kombinace buddy-movie, gangsterské komedie, akčního filmu a milostného dramatu, ten je ale hodně upozaděný. Film není nikterak ošizený, co se týče výpravy, akční scény mají řádný odpich a kromě Severního Porýní – Vestfálska filmaři solidně prodají i Amsterdam, kde tedy na Evropany řádili velmi solidně. Mimochodem scenárista má opravdu velmi svérázný smysl pro humor, takže kromě obligátních urážek Holanďanů (,,Amsterdam? Proč Amsterdam? To je jako jet na dovolenou na východ a ne na západ!“), dojde i na českou škodovku (,,Cože ty chceš ukrást český auto? Češi neuměj udělat auta, ty uměj udělat akorát pěkný kurvy.“) a stranou nezůstane ani povaha německých ovčáků (,,To je Hitler ten akorát štěká a nekouše.“ ,,To není Hitler, ale Usáma.“ ,,Beru zpět, ten kouše.“) nebo samotných Němců, kdy postarší Holanďan vystřelí na hlavního hrdinu a pěkně zezadu (,,To máš za Hitlera, ty nácku zasranej.“)

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Inu, se ztřeštěnou, ale téměř starosvětsky roztomilou školskou komedií Fack ju Göhte od úplně jiných filmařů a s absolutně jinými herci je tohle úplně něco jiného a přiznám se, že jsem chvílemi nevěřícně kroutil hlavou. Na druhou stranu některé vtipy a situace jsou tak bizarní, že se jim člověk opravdu zasměje, zvláště dialog o DPH nemá chybu. A pokud si přičtete, že filmaři umí skvěle řemeslo a herci jsou sympatičtí a baví je to, tak se dá nad pár lapsy zcela jistě přimhouřit jedno oko. Třeba nad těmi českými auty. Všichni přeci víme, že škodovky jsou německý auta:-)

Přidat komentář

TOPlist