5 nezávislých pecek, které nesmíte minout

Americké blockbustery jsou v létě nejvíc vidět, a to jak v kinech, tak médiích a poslední dobou se čím dál víc zapomíná na americkou nezávislou tvorbu, kterou distributorům nedotuje EU, takže se nedostane ani do českých kin, tohle je desítka filmů, co byste neměli minout!

whiplash3

Každý týden v trailerech představíme filmy, které v kinech často nikdo nevidí a hrají se jenom díky dotacím z norských nebo evropských fondů. Se severskou tvorbou se stýkáme v kinech stále častěji a někteří televizní tvůrci už dokonce začínají točit detektivní seriály tímto módním způsobem. Americkou nezávislou tvorbu nikdo nedotuje, filmaři nečerpají ze štědrých dotací ani je nejistí ohromný kapitál z Číny jako Hollywood, ale přesto navzdory všemu vznikají zajímavé filmy. Z poslední doby si pamatuji v české distribuci snad jenom mistrovské Chlapectví a skvělý Whiplash.

fruitvale_station

Fruitvale Station (2013) je biografické drama s romantickými prvky, které popisuje poslední dny dvaadvacetiletého Oscara Granta III (Michael B. Jordan) a jeho dramatickou smrt zastřelením na stanici metra. Autorem filmu je dnes devětadvacetiletý Ryan Coogler, který v současnosti představil svůj trailer pro svůj spin-off k Rockymu s názvem Creed, kde hraje i jeho titulní herec se Sylvestrem Stallonem. Fruitvale Station vyhrál Velkou cenu poroty v Sundance, promítal se v Cannes v sekci Jistý pohled a dokazuje, že i na 16 mm filmovou kameru a rozpočtem 900 000 dolarů se dá pořídit hodně muziky. Za filmem stál v pozadí oskarový herec Forest Whitaker.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Short Term 12 (2013) natočil dnes šestatřicetiletý rodák z Maui Destin Daniel Cretton a soustředil se na rezidenční zařízení problémové mládeže, přes které vypráví romanci mladé zaměstnankyně centra a jejího spolupracovníka a dlouholetého přítele. Zajímavé prostředí a zajímavě napsané charaktery stačily tomuto komornímu filmu na bezmála stovku ocenění a nominací, včetně třech nominací an Independent Spirit Ward. Film nestál ani milion dolarů na produkci.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Největším hitem letošního Sundance byl tragikomický snímek Me and Earl and Dying Girl (2015) režiséra z Texasu Alfonsa Gomeze-Rejona, který začínal jako osobní asistent slavných osobností z filmové branže. Rakovina mladých lidí je stále častějším tématem filmařů, bohužel není jen dramatickým prvkem, ale stále častější realitou. Film je o podivínském středoškolákovi Gregovi, který je konfrontován s tím, že jeho kamarádka z dětství Rachel onemocněla rakovinou. Léčba je nemilosrdná a tvrdá. Greg své kamarádce představí svého kamaráda Earla, se kterým točí krátké amatérské filmy inspirované klasickými tituly. Rachel se v této zálibě najde, ale s příbývajícími chemoterapiemi je její zapojení čím dál těžší. Mladíci s pomocí další kamarádky se tak rozhodnou své kamarádce natočit a věnovat film, který by jí rozveselil.Film měl na Sundance ovace ve stoje a do distribuce jej zakoupila Fox Searchlight Pictures, která už nějaký pátek film hraje v kinech.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Hereckým sólem dvou bardů režiséra Iry Sachse z roku 2014 je snímek „Love is Strange“ s Alfredem Molinou, Johnem Litghowem a Marisou Tomei. Čtyři dekády byli tito dva pánové milenci a když se rozhodli registrovat, zasáhne je osobní katastrofa. Jeden z nich dostane vyhazov z práce a oba tak musí opustit zaběhlé pořádky. Najednou nemají na nájem v centru New Yorku a jejich život se nespojí, jak chtěli, ale rozdělí. Drama s gay tématikou zaujalo diváky na Sundance.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Posledním dnešním tipem je film mého oblíbeného anglického ex-squattera Jonathana Glazera, jehož film Pod kůží (2014) je tak strašně mimo, že by byla velká škoda o tomto filmu pomlčet. Půvabná americká diva Scarlett Johansson zde ztvárňuje mimozemšťanku s hodně zvláštními chutěmi a pro našince se ve filmu objeví v malé epizodní roli i Kryštof Hádek.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

A věnujte pozornost naší letní akci s Realfilmem, kdy si můžete za 300 korun koupit námi vydanou knihu Slavná světová filmová klasika podepsanou autorem, ke které dostanete ještě skvělý film z knihy na DVD! Více po kliknutí na obrázek.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/LETO_KLASIKA-REKLAMA.jpg

Přidat komentář

TOPlist