R.I.P. Jerry Weintraub

Před několika dny zemřel na infarkt jeden z nejvýznamnějších hollywoodských producentů Jerry Weintraub, věnujme mu vzpomínku a připomeňme si vrcholy jeho strhující kariéry.

jerry weintraub

Jerry Weintraub byl promotér a solitér v tom nejlepším slova smyslu, dokázal zařídit neskutečné věci, měl kontakty po celém světě a pokud na něčem trval, tak byl jako skála. Než se stal filmovým producentem pracoval v hudební branži, kdy plánoval koncertní turné takovým hvězdám jako Elvisi Presleymu, Franku Sinatrovi, Bobu Dylanovi, Dolly Parton nebo Beach Boys.

 

Po jednom z koncertů potkal režiséra Roberta Altmana, který mu poslal svůj projekt Nashville a zda by neměl zájem o jeho produkci. Weintraub souhlasil a jeho první film získal pět nominací na Oskara, včetně té za nejlepší film.

 

V roce 1983 Jerry Weintraub podepsal svůj první tříletý kontrakt se studiem Columbia na filmy a televizní programy a světlo světa tak spatřila legendární série Karate Kid, Levinsonův kultovní snímek Bistro nebo Friedkinův snímek Na lovu s Al Pacinem. V roce 1985 byl Weintraub 5 měsíců CEO studia United Artists, ale tato kapitola nebyla vůbec úspěšná, takže si založil vlastní firmu Weintraub Entertainment Group. Tato společnost financovaná soukromými investory byla největším startupem v zábavním průmyslu v historii, přesto Weintraub v roce 1990 musel vyplnil žádost u soudu u nepříliš oblíbené Chapter 11, tedy ochranu před věřiteli a bankrot. V roce 1992 byl hlavním aktérem monstrprocesu se společností Columbia, kde rozporoval množství peněz, které do firmy nalila Columbia Pictures.

Dannyho parťáci (2001)

Pak založil Jerry Weintraub Prods. a přešel ke studiu Warner Bros., kde už v roce 1994 uváděl akční hit Specialista se Sylvesterem Stallonem a Sharon Stone, dále Vegas Vacation nebo děsivý propadák ŽoldákKurtem Russelem. Vzhledem ke své angažovanosti v zábavním průmyslu a zvláště pak v Las Vegas stojí však také za veleúspěšnou sérií Dannyho parťáci (1), kde i George Clooney ocenil, které jinak zavřené dveře Weintraub suverénně otevíral, a to nejenom ve Vegas, ale i v Římě. Stál i za veleúspěšným remakem Karate Kida se synem Willa Smithe.

liberace

Z nedávných úspěchů stál za ceněným snímkem z produkce HBO Liberace, který vyhrál 11 prestižních Emmy a Weintraub si také jednu odnesl. Pro Showtime pak produkoval dokument o změně pohlaví Years of Living Dangerously a stojí také za seriálem Westworld, který píše bratr Christophera Nolana Jonathan. O Weintraubově životě byl natočený medailonový dokument HBO His Way z roku 2011, který vychází také z jeho pamětí, které byly bestsellerem, jmenují se When I Stop Talking You´ll Know I´m Dead: Useful Stories From a Persuasive Man.

 

Weintraub byl vždy spojován s prostředím, ze kterého vyšel, tedy Bronxu a obklopoval se velmi vlivnými lidmi, včetně prezidenta George W. Bushe. Kromě filmů a hudby byl také obchodník s realitami a v Tokyu provozoval Muzeum Elvise nebo měl své lázně v Beverly Hills. Na rozdíl od ostatních producentů, které často kritizoval si nikdy netajil, že chce dělat normální a dobré věci. Citovaná je tato jeho věta:“Hypoteticky. Sednu si v Cannes s otevřeným kufrem ve vypůjčeném obleku a lidi tam budou chodit a házet mi do něj prachy. To ale není dělání filmů, to je dělání dohod. Já chci dělat filmy.“

V roce 2007 byl jako první producent oceněn hvězdou na chodníku slávy před legendárním čínským kinem, docela slušná kariéra na to, že nedostudoval ani střední školu, sloužil v armádě a prodával na Aljašce prostitutkám oblečení a všelijaké jiné věci. Bylo mu 77 let.

jerry weintraub2

Přidat komentář

TOPlist