Dnes začíná festival v Benátkách

Jeden z nejdůležitějších festivalů dnes otevře své brány a zahájí novinkou islandského režiséra Baltasara Kormákura Everest.

Alejandro Inarritu, Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Amy Ryan and Andrea Riseborough

Čeští filmaři na festival v Benátkách rezignovali, přestože si odtamtud v minulosti odvezl hlavní cenu Otakar Vávra za Cech panen kutnohorských a uspěli jsme tam i v šedesátých letech hned s několika tituly. Naposledy se tam hrál Alois Nebel, a to bohužel nikoli v hlavní sekci. Paradoxem je, že Islanďana Kormákura na mezinárodní scéně zviditelnil český festival v Karlových Varech.Mimochodem právě festival v Benátkách je poslední dobou větším signálem pro americké producenty, než kterýkoli jiný festival, loni festival objevil Birdmana a předtím snímek Černá labuť.

danishgirl

V line-upu festivalu s eobjevují dva ostře sledované tituly, které z našich stránek znáte. Prvním z nich je snímek Danish Girl, o kterém jsme psali včera v rubrice preview. Eddie Redmayne a krásná švédská hvězda Alicia Vikander hrají manželský pár, kde on se rozhodne osvobodit se z mužského těla a nechá se přeměnit za ženu. Režíruje oskarový  Tom Hooper.

Johnny Depp Films A Violent Scene For 'Black Mass'

Druhou ostře sledovanou novinkou je snímek Scotta Coopera Black Mass, jenž se pokusí vrátit na herecký Olymp poslední dobou hodně chybujícího Johnnyho Deppa. Drsná gangsterka plná korupce a násilí vzbuzuje u diváků nadšení a sám za sebe se přiznám, že jsem velmi zvědavý.

 

Otevírací film festivalu přivede na červený koberec Jakea Gyllenhaala, Keiru Knightley a australského sympaťáka Jasona Clarkea, se kterým jsem točil před dvěma lety ve vojenském prostoru a mám velkou radost, kam se ubírá jeho kariéra a jak obdivně o něm hovoří jeho kolegové. Everest každopádně nesoutěží, ale přiláká zaslouženou pozornost, ve Variety a Hollywood Reporteru  se skloňuje již několik dní v řadě.

 

Dalším filmem, jež je mimo soutěž, ale má velké aspirace na výroční ceny je novinářské drama SpotlightMichaelem Keatonem o sexuálním skandálu v církvi, jež odhalil titul Boston Globe. Dále hvězdují Rachel McAdams a Mark Ruffalo. Kontroverzní snímek jistě vyvolá ještě bouřlivou diskusi.

 

O sobě dá na festivalu vědět také vycházející režisérská hvězda Cary Fukunaga, tedy režisér první a geniální série HBO Temný případ. Ve filmovém dramatu Beast of No Nation prý naprosto hvězdně ztvárnil vedlejší roli Idris Elba jako africký válečník a už teď se hovoří o nominaci na Oskara za vedlejší mužský herecký výkon.

 

V line-upu jsou zastoupeni také filmaři z Jihoafrické republiky, domovské Itálie, Austrálie, nezávislí američtí filmaři mimo velká studia, ruský režisér Sokurov, včetně asijských talentů.

Přidat komentář

TOPlist