Pod povrchem: Marťan

T

Příběh začíná během 18. solu, poté, co se posádka shromáždila v Habu, v plátěné konstrukci s regulovaným tlakem o užitné ploše 90 metrů čtverečních. Významné množství slunečního a neutronového záření proniká tenkou atmosférou Marsu, vyžaduje, aby byl Hab na vnějších stranách obložen filtračními vrstvami fólií kevlaru a mylaru a pěnovým materiálem.

Interiér Habu poskytuje několik málo ubykací, společný pracovní prostor, natlakované přechodové komory pro vstup a výstup a kompaktní sklad se zařízením – stejně jako záchranné zařízení jako je oxygenátor, atmosférický regulátor a čističku vody. Je dostatečně zásoben příděly, aby udržel při životě šest astronautů během 68 solů. Watneymu budou muset vydržet na 400 solů. Je to dost pro získání času navíc, ale pravděpodobně ne tolik, aby se dočkal záchranné mise.

O VÝROBĚ

Natáčení Marťana začalo 8. listopadu 2014 v Budapešti!!! Nádherné středoevropské město se proslavilo tím, že hostí mnoho hollywoodských filmových produkcí, díky jeho kráse a zkušeným filmových štábům. Co filmaře přitahovalo na Maďarsku nejvíce, byly filmové ateliéry Korda.

T

Korda Studio 6, o kterém se říká, že je největší na světě, bylo ideální pro výstavbu krajiny na Marsu, společně s Habem a vzletovým můstkem pro MAV. Ve studiu se natáčely převážně scény s dialogy, interiér Habu a sekvence s obří písečnou bouří. Odpovídající široké průhledy byly později natočeny v Jordánsku.

Producent Mark Huffam říká: “Projeli jsme australské vnitrozemí jako možnou krajinu pro povrch Marsu. Žel to nevyšlo a rozhodli jsme se natočit většinu sekvencí z Marsu v interiéru, což nám umožnilo větší kontrolu prostředí. Potom jsme pro ně našli odpovídající záběry ve Wadi Rum v Jordánsku.”

Během výroby filmu se studio Korda stalo rušným centrem aktivit, protože všech šest ateliérů bylo využito pro výstavbu tuctu velkých dekorací, včetně kosmické lodi Hermes a astronautského Habu na Marsu. Filmová výprava neustále závodila s časem, aby měla před Scottem, který pracuje rychle, náskok.

Kromě Studií Korda nabídla Budapešť další bonus v podobě oslnivé budovy přezdívané Velryba (díky svému profilu a její blízkost k Dunaji). Velryba sloužila pro natáčení sekvencí s pracovníky NASA, včetně kanceláří Teddy Sanderse a Annie Montroseové, stejně jako konferenční místnosti, oddechového prostoru a kavárny, hlavního vchodu a řídícího letového střediska. Filmový architekt Arthur Max popisuje stavbu jako “sofistikovanou, moderní architekturu na světové úrovni. Je to geodetická konstrukce ve velkém měřítku a se spoustou skla a betonu a nádhernými žaluziemi, které se otevírají a zavírají s pomocí motorů. Mohli jsme naplno ovládat úroveň osvětlení. Tato budova byla darem z nebes. Stálo by nás to celé jmění postavit dekorace tohoto druhu v ateliérech.”

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Přidat komentář

TOPlist