Gattaca (1997)

Gattaca (1997)

USA 1997, Gattaca, režie a scénář: Andrew Niccol, kamera: Slawomir Idziak, střih: Lisa Zeno Churgin, hudba: Michael Nyman, hrají: Ethan Hawke, Uma Thurman, Gore Vidal, Xander Berkeley, Ernest Borgnine a další…

formát: 2.35:1, barevný, 35 mm, délka: 106 minut

Film:

Nacházíme se v budoucnosti, kdy se lidé poměřují podle svých genetických dispozic. Pokud nemáte dobré předpoklady již ve své genetické šroubovici DNA, tak toho příliš v životě nedokážete. Vezměte si třeba takového Vincenta (Ethan Hawke), který touží po tom letět na Saturn. Jeho DNA má sice řadu chyb, ale jeho vůle je mimořádně silná a pro svůj sen je schopný zajít dost daleko, třeba až tam, že využívá DNA náhodně ochrnutého Eugena (Jude Law), aby se jeho podvod neprovalil. Jenže je vůbec možné žít dvojí život? Je možné dosáhnout svého snu? Je možné lhát své lásce? Pokud vezmeme v úvahu, že navíc na Vincentově pracovišti došlo k vraždě, která se v budoucnosti řeší především pomocí DNA jsou karty rozdány mimořádně dobře.

Gattaca je přehlédnutý klenot sci-fi žánru. Je to inteligentní spíše komorní, ovšem vizuálně mimořádně čistý a působivý film. Jako svůj debut jej natočil novozélandský rodák (schválně se podívejte na námi recenzovaný dokument Sam Neill: Filmy plné neklidu) Andrew Niccol, v produkci Dannyho De Vita. Na celý snímek měl k dispozici 36 milionů dolarů, takže neočekávejte žádnou velkolepou akční jízdu, na druhou stranu každý dolar je na filmu vidět a ladění do jakéhosi futuristického retra se nakonec ukázalo spíš jako z nouze ctnost.

Gattaca (1997)

Film byl natáčený ve stejných lokacích jako slavné Lucasovo THX 1138 a exteriéry snímku využívají nadčasové architektury geniálního architekta Franka Lloyda Wrighta. Film je silné humanistické poselství a klade, nutno podotknout že divácky stravitelně, obtížné otázky po základních lidských potřebách a citech. Činí tak nesmírně inteligentně a kultivovaně.

Snímek se měl původně jmenovat 8. den, ale stejný rok přišel do distribuce belgický film Osmý den s Danielem Auteilem, který běžel i v našich kinech. Osmý den pochopitelně odkazuje na Boží Stvoření světa, kdy Bůh Zemi stvořil za 7 dní a pro křesťany je osmý den předmětem liturgické symboliky. Distributor Columbia však z pochopitelných důvodů nechtěl uvádět do kin film se stejným názvem jako konkurence. Andrew Niccol proto přišel z rafinovanou hříčkou. DNA je tvořena 4 nitrogeními bázemi – adeninem, thyminem cytosinem a guaninem. Kombinací počátečních písmen těchto bází mu přišlo nejvíc smysluplné slovo Gattaca podle, které pojmenoval i nadnárodní korporaci v názvu filmu. DNA prostupuje celým filmem. Tvůrci výpravy schodiště ve Vincentově bytě pojali jako točité, aby symbolizovali šroubovici DNA.

Gattaca (1997)

Jak jsem již uvedl film napsal a režíroval Andrew Niccol, pozdější autor scénářů Truman Show, Simone nebo Obchodník se smrtí, přičemž dva posledně jmenované i režíroval. Tedy autor, který umí diváky zaujmout, ale přitom nikdy neuráží jejich inteligenci a vždy vyžaduje po divácích i vlastní názor na svět. Do hlavní role obsadil Ethana Hawkea, tedy intelektuála na slovo vzatého, skvělého herce a mimochodem i ceněného spisovatele a scenáristu. Hawke je ve své roli velmi přesvědčivý. Do role jeho milované bytosti obsadil netradičně krásnou Umu Thurman, která zde hraje postavu se jménem Irena Cassini pojmenovanou podle italského astronoma Cassiniho ze 17. století, který proslul jako objevitel měsíců Saturnu.

Pokud bychom měli přihodit trochu bulváru, tak ti dva se do sebe na natáčení zamilovali, vzali se a mají spolu krásné děti. Jejich manželství však skončilo poté, co praskla nevěra plavovlasé divy s Quentinem Tarantinem, který jí vzápětí obsadil do dvoudílného filmu Kill Bill. Je celkem pochopitelné, že oba pánové si od té doby nemohou přijít příliš na jméno, jako zadostiučinění pro Hawkea může být to, že Tarantinovi aspoň vyfoukl Oskara za scénář v době uvedení Kill Billa se skvělým pokračováním Linklaterova Před soumrakem. Důležité je ovšem zmínit vedlejší roli Eugenea ve fenomenálním podání tehdy ještě těžce začínajícího Judea Law. Postava nervově labilního a pro příběh zásadního hezouna je velmi komplexní a nezapomenutelná. I jméno Eugene Niccol zvolil záměrně. V řečtině totiž znamená dobře rozený a ladí tak s konceptem celého příběhu.

Gattaca (1997)

Se záměrnou komorností filmu ladí i skvělý soundtrack od geniálního filmového skladatele Michaela Nymana. Nyman napsal hudbu například pro oskarové Piano a radím Vám sledujte program drážďanského Zwingeru, kam v létě celkem pravidelně jezdí koncertovat na zámeckou zahradu za přijatelných pár desítek eur. Ve filmu je velmi půvabná scéna večeře Ireny a Vincenta v restauraci, kde poslouchají skladbu skladatele Schuberta a Vincent podotýká, že hráč na piano má 6 prstů. Irena mu na to odvětí, že to by byl schopný někdo zahrát jen s 12 prsty. Nyman Schuberta upravil ve speciálním počítačovém programu, takže tu skladbu nechal skutečně zahrát 12 prsty!

Gattaca je sci-fi, které má velkou šanci oslovit jak náročného, tak normálního diváka. Je to po všech stránkách vydařený film a pokud se podíváte na databázi imdb.com, všimněte si, že s přibývajícími lety film diváci hodnotí mimořádně kladně. Ve své době film ani zdaleka nepokryl svoje náklady, ale má slušnou šanci za pár let získat kultovní status.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist