Kabinet doktora Caligariho (1920)

kabinet_1
Německo, Das Kabinett des Dr. Caligari, režie: Robert Wiene, scénář: Hans Janowitz, Carl Meyer, kamera: Willy Harmeister, hrají: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagovert

71 minut, 1:33:1, 16 mm a 35 mm, černobílý

Film:

Do městečka Holstenwallu přijíždí pouť s kolotoči a různými zábavními podniky. V řadě účinkujících je i Dr. Caligari, muž velmi bizarního vzezření, který jako svou hlavní atrakci uvede i náměsíčníka Cesara – muže, který je už od narození pohroužený do hlubokého spánku a umí předpovídat budoucnost. Na otázku jednoho z návštěvníků, jak dlouho bude živ, Cesare, ovládaný hypnotickou silou svého pána, odpovídá: „Do svítání!“. Druhého dne je mladík skutečně nalezen mrtvý a druh smrti, tedy bodnutí nožem silně připomíná další podezřelé úmrtí spojené s Caligarim, úředníka, který si proti sobě performera popudil. Přítel zavražděného se dostane na stopu média, který má údajně spát celé dny v rakvi, ale místo něj je tam pouhá loutka, který zatím unáší jeho dívku Janu. Nebo je to všechno trochu jinak?

K jednomu z nejslavnějších německých filmů a dnes právem respektovanému expresionistickému klenotu se stala námětem skutečná událost bestiálně sexuálně motivované vraždy v hamburském přístavu. Autor námětu Janowitz, mimochodem původem Čech, byl po hrůzách první války zarytý pacifista. Přátelil se s Carlem Meyerem, který byl fascinován filmovými možnostmi. Společně pak sepsali dramatický příběh, který je dodnes nevyčerpatelnou studnicí inspirace ve filmu i výtvarném umění.

kabinet_2

Kabinet doktora Caligariho je expresionistickým filmem, a to po všech stránkách. Výtvarnou složku měli na starosti členové avantgardní skupiny Sturm: Hermann Warm, Walter Röhring a Walter Reimann. Ti nahradili do té doby samozřejmý vnější realismus filmového prostředí, ačkoli vznikal v ateliérech, působivou výtvarnou vizí, malovanými kulisami s domy a interiéry bez respektování perspektivy.

Psychologický účinek je mimořádný a díky tomu se daří dosáhnout ve filmu skutečně mimořádné atmosféry. Herci podávají záměrně expresivní a přehnané herecké výkony, které umocňují i působivé kostýmy.

kabinet_3

Film měl ohromný ohlas, který se odrazil i ve známé knize Siegfrieda Kracauera Von Caligari bis Hitler. Autor v ní spatřuje analogii mezi Caligarim a předzvěst nacistické tyranovlády. Pozor na spoiler! Film se odehrává celou dobu v blázinci a hlavní hrdina, který je na stopě Caligarimu je ve skutečnosti pacient a Dr. Caligari je ředitel celého ústavu. Právě toto pak v mnohých očích symbolizuje pranýřování všemohoucí státní moci a všehoschopných slabošských přisluhovačů. Konec spoileru.

Kabinet doktora Caligariho se stal vzorem pro řadu filmů klasické zlaté éry Universalu a pokud budete v Berlíně zajděte do Filmmusea, kde je mu věnován velký prostor v expozici.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

Přidat komentář

TOPlist