Locke (2013)

Locke_1

Velká Británie, režie a scénář: Steven Knight, střih: Justin Wright, kamera: Haris Zambarloukos, hudba: Dickon Hinchliffe, hrají: Tom Hardy

 

85 minut, 2.35:1, RedCode RAW, barevný

 

Evropská filmová cena – nejlepší střih, British Independent Film Awards – nejlepší scénář, nominace na Donatellova Davida za nejlepší evropský film a desítky dalších cen a nominací

 

Film:

 

Respektovaný scenárista Steven Knight (Prokletý ostrov, Dokonalý šéf, Východní přísliby, Špína Londýna) dal odpověď na otázku, zda se dá natočit emocemi nabitý film v autě na dálnici s jedním hercem a mobilem. Ta odpověď je jednoznačně pozitivní. V hlavní roli naprosto exceluje Tom Hardy (Počátek, Země bez zákona, Temný rytíř povstal). Každopádně dopředu je lepší nic nevědět a jen se dívat.

 

Ale uznávám, že je to celkem neuspokojivá premisa, takže nějaký hrubý náčrt bychom na začátek dát měli. Ivan Locke (Tom Hardy) je technologický specialista a předák ve stavební firmě a poté, co si naloží do auta holiny, zasedne do zánovního BMW a vyrazí na výpadovce z velkoměsta k neumětelům, kde začne nejen jeho cesta do porodnice, ale také zajímavá odyssea. Už během pár okamžiků se totiž ukáže, že se mu na hlavu vysypalo tolik problémů, že slabší povahy by už zřejmě dávno skočily z mostu. A přitom by se to vlastně mohlo stát každému. Nečekejte žádné nesmyslné konstrukce, tohle je příběh, který by se prostě mohl stát. A je dost dobře možné, že se i stal.

 

Hardyho herecká manýra se zatím nedá nijak výrazně charakterizovat. Pochopitelně, že muskulatura ála Vin Diesel mu dává možnost hrát v přeceňovaných blockbusterech jako Šílený Max (nechápu, že taková kravina dostala předevčírem cenu amerických kritiků), ale jeho výběr rolí, jak ale Hardy pro Esquire uvedl „omezený výběr“, mu nastolily celkem zajímavou hereckou kariéru v neotřelých filmech, mezi které Locke bezesporu patří.

locke-2

Locke je nezávislý film, který neměl žádný štědrý rozpočet, v podstatě je to film s výrobními náklady průměrné inscenace České televize. Má to jeden velký háček, ČT by takový film nikdy neschválila do výroby, protože by tam žádný dramaturg nebyl schopný rozpoznat kvalitu scénáře už pro jeho strukturu.

 

Knight scenárista je v tomto případě na úplně stejné úrovni jako Knight režisér a v tomto případě by se slušelo poznamenat, že Locke je autorský evropský film. Je to zajímavá výpověď o naší současné době, o mezilidských vztazích a tleskám za brilantní zachycení zákulisí stavebního byznysu. Něco o této branži vím a troufám si tvrdit, že takhle věrně zachytit stavaře se ve filmu ještě nepovedlo.

 

Film byl uveden v premiéře na MFF v Benátkách, hrál se na MFF v Karlových Varech, v žádném případě to není thriller, jak se nesmyslně uvádí na csfd.cz a i na dalších filmových webech, ale docela klasické drama. Realfilm snímek doporučuje ke zhlédnutí.

 

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

A věnujte pozornost naší zimní akci s Realfilmem, kdy si můžete za 250 korun koupit námi vydanou knihu Slavná světová filmová klasika podepsanou autorem, ke které dostanete ještě skvělý film z knihy na DVD! Více po kliknutí na obrázek.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/ZIMA-Klasika-reklama.jpg

Přidat komentář

TOPlist