Největší favorité oskarové sezóny za rok 2015

Včera byly zveřejněny nominace na Zlaté globy, které jeden čas bývaly považovány za předzvěst nominací oskarových a mnohé se nám tak odkrylo.

T

Zlaté globy uděluje asociace zahraničních novinářů a rozhodně se nedá říct, že by to byla cena nevýznamná. Všichni hollywoodští herci jsou na předávání vidět a doufají, že se ještě něco do Oskarů změní. Před pár lety to bylo s Globy už prakticky rozhodnuté, ale hodně věcí se změnilo.

 

Festival nezávislých filmů Sundance, který nyní zveřejňuje program uděluje ceny vlastní a ty upřednostňují úplně jiný druh filmů, než mainstreamový Zlatý globus a rozhodně se nedá říct, že by ho Akademici nesledovali. Druhým klíčovým faktorem jsou také udělené ceny v Americe velmi mocnými oborovými cechy. Cech producentů si uděluje ceny vlastně těsně před udílením Oskarů a vítězný snímek se velmi často ztotožňuje s Oskarem pro nejlepší film. Ostatně právě podle tohoto klíče se také připravují sázky bookmakerů.

 

Již teď je ale jasné, že vlivný americký magazín Variety s nominacemi globů spokojený není a protěžuje vlastní favority, u filmů pak Šílený Max: Zběsilá cesta, který je ale podle mě u konzervativní Akademie bez šance a u herců přehlédnuté nenominace Michaela Keatona v roli novináře ve filmu Spotlight a hlavně Johnnyho DeppaBlack Mass. Každopádně vykrystalizovala sestava filmů, z nichž řadu známe už z českých kin, některé znáte také z preview na RealFilmu a není vyloučeno, že opomenutí některých filmů způsobí, že producenti budou tlačit své vlastní favority k oskarovým nominacím pd tlakem. Tady jsou největší favorité nadcházející oskarové sezóny.

T

Marťan – režie: Ridley Scott, hlavní hvězda: Matt Damon

Roky opomíjený režisér Ridley Scott, naposledy byl nominovaný za Černý jestřáb sestřelen letos natočil špičkový film, kde vyřešil spoustu technických problémů i bez pomoci CGI, vykřesal z ansámblu herců skvělé herecké výkony a přitom nikdy nepřestal bavit. Film je kasovním trhákem, už dva týdny láme rekordy také v Číně a kromě toho, je to také bezesporu černý kůň Realfilmu!

 

Dlouhometrážní recenze

danishgirl

Danish Girl – režie: Tom Hooper, hlavní hvězdy: Eddie Redmayne a Alicia Vikander

Tom Hooper si s Oskary doslova tyká, s Královou řečí vyhrál a s Bídníky se dostal až do nejužšího výběru. Nejinak tomu bude i s jeho dramatem o tématu změny pohlaví. Hooper i s minimálními prostředky natočil podle festivalových porot a kritiků mimořádně silný film, který má letos také nejvíc nominací na Zlaté globy a bezesporu patří k favoritům.

 

Preview filmu

 

Carol – režie: Todd Haynes, hlavní hvězdy: Cate Blanchett a Rooney Mara

Todd Haynes už si jedno retro s gay tématikou natočil a měl s ním úspěch, o 14 let později natočil v téměř identickém retro duchu snímek s gay tématikou a tentokrát z ženského úhlu pohledu. Ohledně ženských hereckých kategorií je podle mého soudu víceméně rozhodnuto.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

 

hateful_eight

Hrozný osmi – režie: Quentin Tarantino, hlavní hvězdy: Kurt Russel a Samuel L. Jackson

Nový film, nová kontroverze. Tarantino natočil film v 70 mm širokoúhlém formátu, obsadil do něj kvalitní herce a zřejmě každý také očekává diváckou bombu. A je to jako vždy. Novináři film vychvalují do nebes, ale když dojde na lámání chleba, tak je Tarantino pro všechny scenárista a jako režiséra ho nikdo nebere vážně, přestože má na polici třeba Zlatou palmu v Cannes a v žebříčku nejpopulárnějších filmů většinu svých filmů. Herecky to vypadá, že Hrozný osmi vyjdou na prázdno, ale v kategorii hudba a scénář bude film patřit k favoritům.

Preview filmu

S

Most špionů – režie: Steven Spielberg, hlavní hvězda Tom Hanks

Kolik nominací na Zlatý globus dostal jeden z nejlepších filmů roku? Ani jeden, a to ani pro Spielberga ani pro Hankse, ale myslím si, že je celkem oprávněné domnívat se, že u Oskarů to bude trochu jinak.

 

Recenze filmu

 

Spotlight – režie: Tom McCarthy, hlavní hvězdy: Michael Keaton, Mark Ruffalo

Novinářské drama o odhalení sítě pedofilů v americké katolické církvi je zatím na cestě jako loňské filmy A Most Violent Year a Foxcatcher, provází ho superlativy i festivalové ceny, ale nakonec se v konkurenci ztratí. Film je od poznání těžký, má zřejmě skvělé herecké výkony, ale nakonec se výrazněji neprosazuje a Keaton ani Ruffalo za film nominováni na Globy vůbec nebyli.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

black_mass_4

Black Mass – režie: Scott Cooper, hlavní hvězda: Johnny Depp

Ignorovat jeden z nejlepších filmů Johnnyho Deppa podle mě Akademie nebude, protože jeho výkon je skutečně brilantní a navíc Scott Cooper patří tradičně k oblíbencům. Skutečný píbvěh zločince Whiteyho Bulgera, který se spolčil s FBI, aby ovládl podsvětí a poslal na onen svět celé řady svých nepřátel je natočený s přehledem a Depp byl málokde lepší. Tahle hra ještě není prohraná.

 Recenze

revenant

The Revenant – režie: Alejandro Gonzales Iňáritu, hlavní hvězda: Leonardo Di Caprio

Marketéři dělají vše proto, aby byl tento film vnímán jako standardní film a ne průšvih, jak ho servíroval po celý rok bulvár. Di Caprio si nechal narůst vousy a jak říká producent filmu, tak rozhodně nespal v medvědí kožešině a zřejmě největší hoax, že byl ve filmu znásilněný medvědem, který se objevil dokonce i v českém bulváru svědčí o tom, že redaktoři si berou víc koksu, než je zdrávo. Každopádně tenhle film buď naprosto uspěje nebo úplně pohoří, nic mezi tím.

 

Preview filmu

S

Steve Jobs – režie: Danny Boyle, hlavní hvězda: Michael Fassbender

Tak dlouho se odkládalo natáčení až se možná čekalo až moc dlouho. Biografie Aaarona Sorkina je sice jeden z objektivně nejlepších filmů roku, ale diváci jej zazdili a těžko říct, zda budou ceny pro film znamenat živou vodu. Respektive znamenaly by, pokud snímek dostane ještě jednu šanci. Fassbender však ve filmu podává skvělý výkon a minimálně nominace jej nemine, pokud se film probojuje k nominacím i za režii a film je ve hvězdách.

 

Recenze filmu

 

The Big Short – režie: Adam McKay, hlavní hvězdy: Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carrel

Černá komedie o finančním pádu v roce 2008 je podle úspěšné knihy, produkoval jí Brad Pitt, který už Oskary dobře zná díky 12 let v řetězech a letos rozhodně není bez šancí. Kritika tenhle film na konci roku hodně vytáhla a ve Zlatých globech patří k favoritům. Podívejte na trailer.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

 

Room, režie: Lenny Abrahamson, hlavní hvězda: Brie Larson

Tenhle film se určitě vyplatí nepodceňovat, protože Brie Larson bude patřit k velkým favoritkám. Příběh vyprávěný z pohledu dítěte, který nezapře inspiraci u skutečné kauzy Natashi Kampusch si kritika celosvětově oblíbila a i přes nízké nasazení v kinech, bodoval i u diváků. Navíc film režírovala žena a na to Akademie bude letos hodně slyšet.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg
A věnujte také pozornost naší zimní akci s Realfilmem, kdy si můžete za 250 korun koupit námi vydanou knihu Slavná světová filmová klasika podepsanou autorem, ke které dostanete ještě skvělý film z knihy na DVD! Více po kliknutí na obrázek.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/ZIMA-Klasika-reklama.jpg

 

Přidat komentář

TOPlist