Pře kolem Relativity

ryan

V jednom z dílů nejmocnějších producentů jsme měli Ryana Kavanaugha, miláčka Forbesu a člověka, který je hodně vidět díky svým postojům a vedení své společnosti Relativity. Aktuální pře je v současnosti hodně divoká show a týká se tisíců lidí a mnoha institucí.

 

Když Ryan Kavanaugh kupoval ve výprodeji Rogue Pictures netušil, že tam po pár letech sám zamíří. Stejně tak asi magazín Forbes netušil, že když si vybíral nejoblíbenějšího člověka v zábavním průmyslu neuteče ani pár měsíců a jeho svěřenec bude čelit v kapitole 11 ochraně před věřiteli, trpělivě vysvětlovat, že reorganizace není bankrot a zjistit, že jeho firma je 700 milionů dolarů v nekrytém mínusu, ten krytý mínus je navíc ještě přes půl miliardy dolarů a aktuálně je ve velkém výprodeji.

 

S filmy společnosti Relativity se na českém trhu setkáváme pravidelně už řadu let (Muži, kteří nenávidí ženy, Kovbojové a vetřelci, ,
The International, Zombieland).  Dokud jeho společnost jistila Hollywoodské hity díky zprostředkování investic z Asie byla na vrcholu. V momentě, kdy vstoupila na trh samostatně s revoluční teorií, jejíž analogii ve sportovní branži známe z filmu Moneyball, začala si vést ode zdi ke zdi. Pak Kavanaugh přešel na financování projektů ze štědrých francouzských a německých vládních pobídek a poštval si proti sobě hodně velkých hráčů.

 

Jenže ani to mu nepomohlo. Loni se tržby filmové divize propadly natolik, že letošních úvodních pár měsíců přineslo kruté prozření. Investorům došla při pohledu na výsledky trpělivost a Variety na Kavanaugha zahájil mediální hon, ve kterém začal kličkovat jako zajíc. A to ani nemluvím o naštvaných německých distributorech, kteří už investovali značné prostředky do plánovaných podzimních projektů, které jsou zatím u ledu a nejraději by Kavanaugha hnali k soudu taky. (pozn. redakce – Ty najdete na konci tohoto článku)

ryan_kavanaugh_2

A o co tedy jde? Zkrátka Kavanaugh v současnosti čelí ostré mediální kampani, která mu hodně vytýká a přitom řeší tyto čtyři věci:

 

1) Už jednou položil rozjetou firmu, takže to udělá zase a půjde do jiné branže.

Ano, něco na tom může být, ale nemusí. Je pravda, že Kavanaugh nepracoval jen v mediální branži a je pravda, že první firmu položil. Ovšem rozhodně to nebyla firma s aktuálním dluhem 1,2 miliardy dolarů a licenčními právy na filmy s dvou studií (Rogue a Relativity), velmi úspěšnou televizní divizí (o tu jde nyní především, zvláště díky hitu Limitless) a naplánovanou výrobou. V současnosti má firma řadu projektů v preprodukci a postprodukci a ohromné prostředky dluží kromě investorů a bankám také lidem. Trochu to připomíná analogii s American Zoetrope Francise Forda Coppoly v 70. letech, ten chtěl také konkurovat velkým studiím a pak měl firmu v bankrotu 3 roky. Nakonec jí ale zeštíhlel na rodinnou firmu, rozjel lukrativní obchod s vínem a jede už 40 let dál.

 

2) Nejde náhodou o zpronevěru?

Tak tahle otázka padne vždycky. Na Kavanaugha bylo podáno již několik trestních oznámení, že firmu přivedl ke krachu opulentním životním stylem a utrácením na své soukromé účely. Skutečnost je taková, že Kavanaugh prodává své vlastní nemovitosti a do firmy nalil ze svého už 60 milionů dolarů, takže v tom jádro pudla nebude.

 

3) Není to náhodou tlak konkurence?

Ale jistě, že je. Jeden z největších oponentů mu je v současnosti Neal H. Moritz, kterému jsme ostatně věnovali také samostatný profil. Tento pán ho nemůže ani vystát a v současnosti se přetahují o projekt s Gerardem Butlerem, do kterého Kavanaugh investoval přes firmu už 7 milionů dolarů a Moritz ho chce dostat od soudu gratis (film ještě není v produkční fázi). Kavanaugh v současnosti uzavřel už nějaké dohody s Harvey Weinsteinem (také má u nás samostatný profil), ale nechce dát do výprodeje všechno, protože by to znamenal jeho konec. Řada hlavounů ve studiích by ho viděla na kolenou úplně.

 

4) Jak to vlastně dopadne?

To je otázka pochopitelně. Relativity v současnosti místo produkce zaměstnává právníky a snaží se reorganizovat pod soudním dohledem společnost, zainvestovat 100 milionů dolarů na uvedení rozdělaných projektů (což už je údajně blízko dohodě) a prostřednictvím obchodního soudu posadit ke stolu lidi, kteří na sebe přes média už rok kydají špínu a nebo dávají zavádějící komentáře, které situaci jen zhoršují. Každopádně nikdo firmu nepoloží, protože to by znamenalo pro všechny obrovskou ztrátu. Pře kolem nejmladšího studia pokračuje a my ji budeme nadále sledovat. Ale bude z toho časem dobrý film, co říkáte?

 

Zde je přehled aktuálních projektů u ledu s odkazem na imdb.com:

Kidnap  – Halle Berry

Jane Got a Gun – Natalie Portman – uvede Weinstein v únoru

Masterminds – Kristen Wiig, Owen Wilson, Jason Sudeikis, Zach Galifianakis

Disappointment Room – Kate Beckinsale

The Tribes of Palo Verde – Jennifer Garner

A věnujte pozornost naší zimní akci s Realfilmem, kdy si můžete za 250 korun koupit námi vydanou knihu Slavná světová filmová klasika podepsanou autorem, ke které dostanete ještě skvělý film z knihy na DVD! Více po kliknutí na obrázek.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/ZIMA-Klasika-reklama.jpg

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    http://variety.com/2016/biz/news/kevin-spacey-dana-brunetti-relativity-studios-1201673516/, Další nečekané dějství, studio Relativity bude řídit Kevin Spacey!

Přidat komentář

TOPlist