Pod povrchem: Zmrtvýchvstání

T

Leonardo Di Caprio a další hráči

 

Hlavní hvězdou filmu je Leonardo DiCaprio, který měl v Iñárrita naprostou důvěru. “Co se mi na Alejandrově přístupu opravdu líbí, je fakt, že je klasickým filmařem. Rozumí dnešnímu filmovému průmyslu, ale přitom byl ovlivněn svým celoživotním studiem filmové historie a vytvořil si svůj vlastní nesmlouvavý styl, který se stává synonymem jeho jména. Existuje jen několik filmařů, kteří dokáží uniknout Hollywoodské formě a i přesto natočit film tak epického rozsahu jako je tento. A osobně se přiznám, že při sledování filmu mi při některých scénách naskakovala jména takových titánů jako John Huston, Stanley Kubrick nebo Werner Herzog.

 

Útok medvědice, který málem ukončil Glassův život, dostal DiCapria do situace, kdy se musel poprat s jedním z nejnebezpečnějších predátorů. “Napadení medvědicí bylo nesmírně těžké a vyčerpávající,” vzpomíná DiCaprio, “ale je hluboce dojemné. Alejandro vás jako diváka dostane do situace, že se stanete mouchou, která létá kolem tohoto zápasu, takže vnímáte Glassův dech i dech medvědice. Glass musel přijít na způsob, jak se vypořádat s tímto velkým medvědem, který ho zavalil. Ocitl se blízko smrti a vy jste tam s ním.” S tím se nedá nic jiného, než souhlasit. Scéna s medvědicí se zapíše do dějin filmové historie.

revenant_5

Klíčovou postavou filmu je i lovec Fitzgerald, kterého hraje Tom Hardy. Di Caprio si ho osobně vybral. “Fitzgerald je velmi zajímavá postava, protože rozumíte jeho motivaci. Tady stojí tento muž, který nemá nic, a který doufal, že se stane součástí lukrativního podnikání. A najednou se všechny jeho plány během jediné vteřiny vytratily. Takže se snaží přežít. Je to o tom – zabít nebo být zabit – a Glass mu stojí v cestě,” říká DiCaprio. Hardy má za sebou již několik velmi přesvědčivých hereckých výkonů a i přes svůj impozantní zevnějšek, na kterém v posilovně tvrdě dře je i pouliční rváč, díky čemuž se z vyzáblého mladíka stal áčkový herec. Hardyho postava ovšem není typický padouch, veškeré jeho pohnutky jsou racionální a sobecké, včetně zabíjení nutného k přežití. Je docela zajímavé, že právě jeho výkon vyzdvihují někteří novináři nejvíc. Ale vážně. Hardy je zde velkolepý a od vyplašeného mladíka, kterým ještě před několika lety byl, ušel pořádný kus cesty a své současné uznání si určitě zaslouží.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist