Rebelové kamery ve Varšavě s Československou novou vlnou

RealFilm.cz sleduje propagaci českého filmu v zahraničí a máme tedy velkou radost, že již příští čtvrtek 18. 2. 2016 začíná ve Varšavě velká přehlídka filmů nové vlny 60. let. Celkem se tady představí 47 českých filmů.

skrivanci na niti

Situace je o to pikantnější, že v naší domovině aktuálně hoří spor o restaurování mezi filmaři a NFA (o cause více zde).  Nejen tato akce dokazuje, že o tento „zlatý věk“ českého filmu je ve světě stále eminentní zájem a péče o filmové negativy se nemůže odvíjet jen akademickými debatami.

 

Skutečnost, že o český film mají Poláci zájem dokládá také  fakt, že se „Rebelové kamery“ (takto se česká filmová přehlídka jmenuje) představí hned ve dvou prestižních polských kinech a to od února do května.  Důvod ke konání takové akce je jasný:  přehlídka umožňuje divákům zhlédnout maximální počet filmů a takříkajíc „zařadit český film“ do svého programu minimálně jedenkrát týdně.

 

Rozsáhlou akci organizuje České centrum Varšava ve spolupráci s partnery. Petr Janyška, ředitel Českého centra Varšava, se však tentokráte rozhodl přidat i něco navíc: „Přehlídka nezahrnuje pouze promítání. Každý snímek uvede filmový kritik (polský či český), pozveme  dosud žijící  filmaře a herce, v průběhu festivalu zorganizujeme několik mezinárodních debatních stolů odborníků, kteří se podívají novýma očima mladé generace na filmy ze 60. let. Pracujeme na katalogu všech snímků. Připravujeme speciální webové stránky,“  uvádí ředitel Českého centra Varšava. Současně dodává, že přínos takové akce tkví nejen v připomenutí významného období československé kinematografie, ale také ve zviditelnění české kultury v Polsku.  „Takto obsáhlou a dlouhou přehlídku tu neměla snad žádná kinematografie. Navíc máme šanci akcentovat dobré vztahy mezi Prahou a Bratislavou, a to nejen v době českého předsednictví V4,“  říká Petr Janyška, iniciátor, autor i organizátor celého projektu.

 

Slavnostní zahájení proběhne v pátek 19. 2. 2016 za účastí Jiřího „vzdoropapeže“ Menzela, který se už nechal slyšet řediteli NFA Bregantovi do očí, že si svoje flmy zachová za své a nejslavnějšího polského režiséra Andrzeje Wajdy, kteří budou před publikem debatovat o zrodu nové vlny. Hned v sobotu uvede svůj film vynikající režisér Dušan Hanák debatou se známým polským režisérem Piwowským.

 

„‘Rebelové kamery‘ představují  logické vyústění spolupráce polské, slovenské a české filmotéky, dvou polských  kin, Českého centra a Slovenského institutu ve Varšavě, festivalu Kino na hranici a několika dalších institucí. Výraznou podporou projektu poskytl zejména Národní filmový archiv, bez nějž by se přehlídka nemohla konat“ sdělil Janyška. Doufejme tedy, že opětovné společné setkávání lidí z NFA a filmařů by kromě přehlídky mohlo vyústit i ve smír, který je samozřejmě nezbytný pro jakékoli další fungování NFA a filmaře, bez nichž by NFA neexistoval.

 

Fakt,  že se  filmové projekce českých filmů těší pozornosti u Poláků dnes již nikoho nepřekvapí, ale skutečnost, že kulturní nabídka dostává další rozměr v podobě kvalitní filmové přehlídky by rozhodně neměl uniknout pozornosti.  „Snažím se, aby každý náš projekt proběhl na více místech Polska a nejen v hlavním městě. Přehlídka se bude proto konat paralelně ve Wroclawi v mírně pozměněné podobě, v rámci prestižního projektu Wroclaw evropské město kultury 2016,“ uzavírá Janyška.  Díky iniciativě ředitele budou české filmy déle než půl roku  (únor – červen) hlavním pilířem filmové části jeho programu  a zhlédne je publikum nejen z celého Polska, ale také ze zahraničí. Takže pokud jste ještě nenavštívili Polsko a máte rádi klasické české filmy, máte jedinečnou možnost.

plakat_BKA3_mail verze

Přidat komentář

TOPlist