Ave, Caesar! (2016)

ave caesar1

Hail, Caesar!, USA 2016, režie: Ethan Coen, Joel Coen, scénář: Joel Coen, Ethan Coen, kamera: Roger Deakins, hudba: Carter Burwell, hrají: Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum

 

106 minut, 2.35:1, barevný, 35 mm

 

Film:

 

Někteří lidé mají úžasnou schopnost vyřešit i ten největší problém. Prototypem takového člověka je Eddie Mannix (Josh Brolin), jehož polem působnosti jsou hollywoodská filmová studia. Den „žehliče problémů“ Eddieho Mannixe tak  začíná brzy ráno riskantní záchranou pověsti mladičké hvězdičky, která už už padá do morálního bahna a do spárů policie. Hned nato smiřuje církevní představitele – katolíckého faráře, rabína, popa a protestanta nad scénářem k biblickému eposu a k pojetí Ježíše Krista. Režisérovi sofistikovaných dramat (Ralph Fiennes) musí do adaptace broadwayského hitu vnutit hvězdného představitele kovbojů, který sice umí házet lasem, zato neumí mluvit. A to není všechno. Problémy mu dělá i hvězdná plavkyně Anna (Scarlett Johansson), jež má choulostivé osobní trable, a slavný tanečník Burt (Channing Tatum). A to pořád není všechno. Největší vrásky na čele mu vykloubila superstar Baird Whitlock (George Clooney), který byl unesen neznámou organizací, jež si říká Budoucnost, uprostřed natáčení velkofilmu Ave, Caesar! Pro ostříleného Eddieho ale sebevětší krize není problémem, nýbrž výzvou.

 

Ave, Caesar! je aktuálně týden v kinech a já jsem nesmírně rád, že ho konečně můžeme recenzovat na RealFilmu, protože ten film chytit nebylo vůbec jednoduché. Poprvé jsem se s filmem setkal na slavnostním zahájení v Berlíně, kde ho na červeném koberci uváděly takové hvězdy jako Meryl Streep nebo Clive Owen a projekce se osobně účastnili bratři Coenové. Jenže dostat se na projekci bylo nemožné a navíc jsem měl už koupený lístek na domácí novinku Já, Olga Hepnarová, jež se hrála současně. Tiskovou projekci jsem nezvládl kvůli krytí s pracovním angažmá ve Stuttgartu a když se objevila možnost vidět film alespoň tam, chybělo by mi půl hodiny a zmeškal bych odjezd. Takže napočtvrté to konečně vyšlo.

hail caesar 2

A je třeba dodat, že čekání se vyplatilo. Předně bych chtěl říct, že tohle není mainstream, většinový divák tenhle film nemá absolutně šanci pobrat. Ave, Caesar klade na diváka určité intelektuální nároky a pokud, stejně jako bratři Coenové (Big Lebowski, Opravdová kuráž, Fargo, Po přečtení spalte), milujete filmy padesátých let, kdy filmová studia servírovala divákům westerny, biblické eposy, blboučké naivní revue a filmové adaptace divadelních hitů, zařadí se tento film mezi kultovní filmy oslavující krásu filmařiny. Tohle je totiž jedno z nejkrásnějších vyznání filmařské branži, které se kdy hrálo v kinech a navíc je to komedie, žádné existenční drama.

 

Příběh se sice odehrává ve fiktivní firmě Capitol Pictures, ale Eddie Mannix je reálná postava, kterou Coenové zkombinovali s dalším skutečným člověkemHowardem Stricklingem, který dělal to samé pro studio MGM. Jejich prací bylo zachovat „glamour“ Hollywoodu. Zakrývat, že hvězdy jsou gayové, že hvězdičky si chtějí přivydělávat lechtivými fotoseriály nebo aranžovat „krycí“ manželství. To vše pak utajovat před novináři a je úplně jedno, zda bulvárními nebo žurnalisty.

hail, caesar

Námět na film dostali bratři Coenové už před 10 lety, napsali třístránkové něco, kde byla idea únosu hlavního herce a několik hlášek. To pojmenovali Hail, Caesar a přinesli to Georgi Clooneymu, jestli v tom chce hrát. Ten řekl, že jasně a dokonce se projekt zapsal na imdb.com jako jejich příští projekt. Clooney ovšem trefně dodává, že nic nebránilo natáčení, kromě maličkosti, nebyl scénář.

 

Když je napadla varianta udělat z filmu retro studiového systému, tak dodali projekt do produkční společnosti Working Title zkušených gentlemanů Tima Bevana a Erica Fellnara. Jako hlavního herce si vybrali Joshe Brolina, který v jednom z rozhovorů prozradil, že se pro tuto roli narodil a nemusel ji ani moc hrát, protože si je moc dobře vědom, že není zrovna pan příjemný. Navíc ho lákala příležitost fackovat Clooneyho. Clooney šel dokonce tak daleko, že napsal Brolinovi před natáčením, ať si s tím nedělá hlavu a klidně mu ji tam párkrát flákne. A jak řekli, tak udělali. Fackovací scéna rozesmála celé kino. A Clooney si postavy blbců ve filmech bratrů Coenů vyloženě užívá. K roli Burta řekl trefně:“K tomu abych hrál filmovou hvězdu, která je úplně blbá jsem vůbec nevěděl, jak přistoupit, protože ve skutečném světě, takoví lidé vůbec neexistují… i když počkejte. “

H

Jak už to u Coenů bývá. Herci dostali scénář, nebyly absolutně žádné přepisy a úpravy a natočilo se jenom to, co je ve scénáři. Žádná improvizace, jasný „fahrplan“. Takovou metodou se dá točit velmi efektivně, rychle a levně, zvláště pokud máte k dispozici solidní ansámbl hráčů. A to se tady povedlo. Řada herců hraje u Coenů opakovaně, někteří jsou nováčci, ale vše funguje velmi spolehlivě.

 

Velká pochvala musí patřit kameramanovi, kostýmnímu výtvarníkovi a scénografovi. Vrátit zlatou éru Hollywoodu všechny neskutečně bavilo a na výsledku je to vidět. Zkušený Roger Deakins s kamerou doslova čaruje, i zkušení filmaři netušili, co se mu podaří dostat z řady lokací, které byly sice autentické, ale měly minimální světelnost a navíc se všem zdály hodně do modra. Věčný oskarový nominátor Deakins, který má na stěně už 13 zarámovaných nominačních plaket, by se už měl konečně dočkat svého Oskara, kterého by si jistě zasloužil. Kostýmy byly speciální kapitolou, protože v Americe se nesmí pro studiové snímky půjčovat z fundusů kvůli odborům. Znamenalo to obléknout 3000 komparsistů do pěti filmů různých žánrů – skutečného Ave, Caesar a šesti filmů ve filmu – vodní revue, námořnické revue, dvou westernů, biblického eposu a salónního dramatu. Kdo nezažil tu ohromnou práci, která kolem toho je, tak si to vůbec nedovede představit.

avecaesarn1

Další obrovskou výzvou byla choreografie. Taneční a vodní čísla byla nesmírně komplikovaná a k jejich realizaci byli přizváni ti nejpovolanější, první liga z Broadwaye. Své angažmá si také užili kaskadéři, kteří měli na natáčení také hodně prostoru. Řídil je Tad Griffith, za kterým je třeba špičková scéna s westernem, která je naprosto neskutečná a přitom neuvěřitelně vtipná.

 

A určitě je třeba ještě vyzdvihnout další skvělý soundtrack Cartera Burwella, který kombinuje od velkého orchestru, přes kytarové odrhavačky až po ruskou Kalinku zpívanou Alexandrovci!

 

Ave, Caesar! je filmový guláš v tom nejlepším slova smyslu. Ten film nemá děj ani něco, čemu by se mohlo říkat vývoj charakterů. A vadí to? Ale jistě, že ne. Ale tohle si mohou dovolit jen ti nejlepší nebo blázni. A Coenové naštěstí pro diváka patří do té první skupiny. Tenhle film vřele doporučuji všem, kteří milují klasické filmy a rádi si čtou o filmové historii, což je jistě i profil čtenářů RealFilmu, takže od nás berte tento film jako pozvánku na příjemné nostalgické posezení s řadou úchvatných momentů a mnoha legračních scén.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist