Bahno z Mississippi (2013)

Mud, USA 2013, režie a scénář: Jeff Nichols, kamera: Adam Stone, hudba: David Wingo, střih: Julie Monroe, hrají: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland, Reese Witherspoon, Michael Shannon, Sarah Paulson, Sam Shepard

130 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

Nominace na Zlatou palmu v Cannes, Independent Spirit Award – cena Roberta Altmana pro filmový štáb, Cena amerických kritiků – TOP 10

Film:

Mladý a jedním dechem nutno dodat výborný režisér Jeff Nichols (ročník 1978) se etabloval jako autor komorně natočených sevřených dramat s neotřelými náměty, který je schopen z herců vyždímat maximum jejich dovedností. V roce 2011 zaujal nezávislým snímkem Take Shelter, kde hrál Michael Shannon a Jessica Chastain („Mama„„Země bez zákona„, „Dluh„, „Strom života“)(trailer si přehrajte na tomto odkazu). Letos na Berlinale uvedl velmi dobře přijatý snímek Midnight Special, o kterém jsme psali zde. V roce 2013 se hrál v kinech fantasticky přijatý film „Mud“, který mimochodem bojoval i o zlatou palmu v Cannes a v kině jste ho mohli vidět třeba na MFF ve Zlíně.

Čtrnáctiletý kluk Ellis (Tye Sheridan) žije se svými rodiči na hausbótu kotvícím na břehu řeky v Arkansasu. Jednoho rána odejde navštívit svého nejlepšího kamaráda a vrstevníka Neckbona. Ten žije se svým strejdou (Michael Shannon) a obživu si obstarávají lovením ústřic, což není úplně snadná práce. Oba kluci se vydají na ostrov na řece Mississippi, kde Neckbone učiní nečekaný objev. V korunách stromů je jako memento na nedávné povodně zachycená loď. Vylezou nahoru, aby se podívali, co by tam mohlo být za poklady, když zjistí, že jsou nedaleko čerstvé stopy. Stejné stopy pak naleznou ve vlastní lodi. Oba začnou mít pro strach uděláno, když najednou uvidí původce těch stop. Má špinavou košili, zlomený zub a potřebuje pomoc. Navíc vypadá jako Matthew McConaughy. Začne jim vyprávět neuvěřitelný příběh svého života a oba kluci bedlivě naslouchají. Začínají vystávat první otazníky a před nimi bude hodně rozhodování a dobrá škola do života.

Bahno z Mississippi je psychologickou studií a zároveň thriller, který nabízí velmi slušné herecké obsazení, kde nechybí ani Michael Shannon, Sam Shepard („Fair Game„) nebo Reese Whiterspoon („Tohle je válka!„).

Režisérovi se podařilo během 8 týdnů natáčení zachytit působivý příběh, který nosil v hlavě 12 let. Jeho schopnost kombinovat dobrodružství očima malého kluka a přerostlého snílka s romancí, mafiánským thrillerem a rodinným thrillerem je obdivuhodná. Velkou výhodu má v hereckém obsazení a neotřelém pozadí. Každopádně film se v originále jmenuje Mud, což je také jméno titulního hrdiny a přestože se „mud“ dá přeložit jako bahno, pak název Bahno z Mississippi je úlet.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist