Ben Hur (1959)

Ben Hur (1959)

Ben Hur

USA 1959, Ben-Hur, režie: William Wyler, scénář: Karl Thunberg podle románu Lewa Wallaceho, kamera: Robert L. Surtees, hudba: Miklos Rozsa, střih: Ralph E. Winter, John D. Dunning, hrají: Charlton Heston, Stephen Boyd, Jack Hawkins, Haya Hararreet, Hugh Griffith, Martha Scott, Cathy O´Donnell

formát: 2.76:1, 65mm, filmové kopie 70 mm a 35mm, barevný, Technicolor, délka: 212 minut

Oskar za nejlepší film, režii, herce (Charlton Heston), herce ve vedlejší roli (Hugh Griffith), kameru, hudbu, výpravu, kostýmy, zvuk, střih, vizuální efekty – celkem 11 Oskarů

Film:

Judea, počátek našeho letopočtu. Juda Ben Hur (Charleton Heston) je díky nešťastné náhodě odsouzen za domnělý atentát na vysokého římského úředníka. Je potrestán a vyslán na galeje. Loď, kde si odpykává svůj trest je přepadena piráty a Ben Hur projeví svůj charakter, když zachrání římského senátora Quinta Area. Ten ho přijme za adoptivního syna. Po čase se vrací do Judey, aby pátral po své matce a sestře a Messalovi, který byl zodpovědný za jeho trest. Ve stejné době však v jeho rodné zemi působí Ježíš Kristus.

Společnost MGM, která Ben Hura připravovala, se při realizaci projektu dostala na pokraj finančního bankrotu. Ono se ostatně není čemu divit. Arénu na dostihy stavělo 3000 dělníků celý rok a písku, kterým jí zaplňovaly bylo 40 000 tun! Každý týden probíhala kontrola hlavounů studia v římských ateliérech, zda jde všechno podle plánu a nedějí se nepravosti.

Režisér William Wyler se však těšil podobné důvěře jako dnes James Cameron. (Film s rozpočtem 15 milionů dolarů, které by dnes při započítání inflace mohl směle konkurovat nejdražším filmům sezóny mu byl nejen svěřen, ale dokonce od producenta snímku Sama Zimbalista dostal za film honorář 1 000 000 dolarů, což si troufám tvrdit je při započtení inflace nejvyšší vyplacený režisérský honorář všech dob. Paradoxně jediný člověk, který pochyboval, že film zvládne natočit byl Wyler sám.)

Ostatně těch analogií mezi oběma velikány filmové režie tedy Wylerem a Cameronem bychom nalezli docela dost. Oba dbali na maximální preciznost, technickou přípravu, speciální efekty, věrohodnost a vybrání vhodných herců, i kdyby to nebyly hvězdy. Wyler si však oproti svému dnešnímu kolegovi nemohl dovolit natáčet před modrým pozadím a zaměstnávat tisíce specialistů na CGI. Musel vše kočírovat pěkně postaru a nabral si tím pěkné sousto. Je však třeba zdůraznit, že se jedná o remake filmu z roku 1927, kde Wyler působil jako asistent režie

Ben Hur (1959)

William Wyler (1.7.1902 – 27.7.1981), původem Němec, začínal svou kariéru ještě v éře němého filmu a v jeho filmografii nalezneme takové klasické filmy jako Nejlepší léta našeho života, Prázdniny v Římě, Jak ukrást Venuši nebo Funny Girl. Za svou kariéru posbíral 15 nominací na Oskara, z toho 4 proměnil ve zlatou sošku. Nemůžeme ho charakterizovat jako řemeslníka nebo žánrového režiséra, protože uspěl hned v několika vodách – dobrodružných snímcích, psychologických dramatech i komediích. Ben-Hur je však jednou z jeho stěžejních režisérských prací a troufám si tvrdit i pomníkem jeho mimořádných organizačních a psychologických schopností.

Mamutí produkce Ben Hura se táhla několik let a patří jí řada prvenství v Guinessově knize rekordů. Pro film se připravilo neuvěřitelných 300 lokací pro natáčení, připravilo se milion rekvizit, ale do dějin kinematografie se zapsala především dvacetiminutové scéna závodu koňských spřežení v již zmiňované obří aréně, která dodnes bere dech! Mimochodem na místě bylo ,,pouhých“ 15 000 komparsistů! Na filmu spolupracovali ti nejlepší, které mohl Hollywood nabídnout, Wyler dal práci bezpočtu kaskadérů a profesionálů. Řemeslníky najal v Itálii, protože film se natáčel v římských ateliérech Cinecittá.

Dokonce najal muže, který se celý život zabýval antickými loděmi, aby navrhl správné plavidlo pro film. Když monstrózní maketu producenti uviděli, docela se zděsili. Loď byla totiž naprosto obrovská a jejich obavy, že se při první větší vlnce na moři potopí se ukázaly jako oprávněné. Proto se obří model dal do obrovského bazénu a za něj se umístila kolorovaná kulisa nebe. Jenže voda v bazéně byla neuvěřitelně špinavá. Najali proto chemika, aby vodu omodřil, takže díky chemii vypadala jako pravé středomořské neznečištěné azzuro. Problém nastal, když do té vody jeden technik omylem spadl a celý zmodral. Studio mu muselo mastně platit dokud barva nezmizela.

Ben Hur (1959)

Jenže sebelepší technické finesy jsou nanic pokud nemáte dobrý příběh a Wyler dobře věděl, že s tímhle problém mít nebude. Přestože film trvá bezmála 4 hodiny o napínavé scény, nečekané zvraty a opravdové emoce opravdu není nouze. Wyler schválil až 40 verzi scénáře a když se mu Heston pokoušel přinášet na natáčení svoje repliky upravené podle sebe, Wyler se mu docela drsně vysmál.

Než byla Hestonovi role mladého Žida nabídnuta, odmítli jí Burt Lancaster, který řekl, že odmítá dělat reklamu křesťanství a Paul Newman, který měl averzi k historickým filmům. Odmítl však brilantní hláškou:,,Mám příliš křivé nohy, než abych mohl chodit v tunice.“ Wyler, který byl sám židovského původu chtěl natočit film pro všechny a nikoho neurazit. Skutečnost, že se mu to povedlo svědčí i to, že filmu požehnal Vatikán a uvedl ho na seznam nezávadných filmů, což vzhledem k tomu, že se film významně dotýká křesťanství a Ježíše Krista je věc pro Hollywood spíše neobvyklá.

Hudbu k filmu složil geniální skladatel Miklos Rozsa, který byl specialistou na epické velkofilmy. Obrovský orchestr, geniální fanfáry a legendární melodie vás zaujmou již na první poslech.

Uvedení filmu ukázalo, že tenhle snímek MGM nepoloží. Film se stal kasovním trhákem a při udílení Oskarů jich získal rekordních 11. Totéž se podařilo Titanicu a Pánu Prstenů: Návrat krále, ale žádnému jinému v historii. A i když Ben Hur vyhrál cenu za nejlepší film, producent snímku s jí nemohl odnést, protože těsně před vyhlašováním výsledků zemřel. Z dnešního hlediska je Ben Hur symbolem kvalitně odvedené inteligentní zábavy, která neurazí jak náročného diváka, tak diváka, který o filmu vůbec nic neví.

Ondra Slanina

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Ben Hur se tento týden dočká obnovené premiéry v českých kinech. Vydejte se tedy, stejně jako my, na restaurovanou klasiku, kterou rozhodně zub času nenahlodal!

Přidat komentář

TOPlist