Znáte Patricka Wilsona?

To není obyčejná otázka a není myšlena v žertu. Hodně současných herců je přeceněno a někteří jsou pohříchu nedoceněni. Patrick Wilson už by si jistě zasloužil, abyste ho znali jménem a nejen podle obličeje.

The-Conjuring

Dvaačtyřicetiletý rodák z Norfolku ve Virginii Patrick Wilson už má za sebou několik filmových rolí a my si jich dnes připomeneme rovnou pět. Vykašleme se na subjektivní hodnocení, které stejně nikoho nezajímá a pomůžeme si chronologií, takže pěkně od nejstaršího.

 

2005 – Jack Kohlver – V pasti, režie: David Slade

 

Přiznám se, že tento film jsem musel v polovině zastavit. Projít se po zahradě, vydýchat a teprve pak dokoukat. Celovečerní debut nekompromisního britského režiséra Davida Sladea, který později natočil třeba horror 30 dní dlouhá noc, pro prachy udělal jeden díl Twilightu a diváky vyděsil několika díly série Hannibal s Madsem Mikelsenem, je totiž docela silná káva. Patrick Wilson v něm hraje na první pohled sympaťáka, který sbalí mladou dívenku (Ellen Page) a během pár minut se z něj vyklube pošahaný pedofil a z nevinné holčičky psychopatka, která chce jediné, vykastrovat ho. Minimalistický snímek není rozhodně procházka růžovou zahradou a Patrick Wilson ve filmu naprosto exceluje.

little children

2006 – Brad Adamson – Jako malé děti, režie: Todd Field

 

Trestuhodně nedoceněné drama vypráví opět o těch největších hrůzách – strachu o děti. Pečlivě vycizelovaná adaptace novely Toma Perrotty nemá jednoho konkrétního hrdinu, protože sleduje celé jedno předměstí, které se musí vypořádat s tím, že se do něj nastěhuje sexuální predátor vracející se z ochranné léčby pro zneužívání dětí v mistrovském podání Jackieho Earla Haileyho, který za tuto roli dostat Oskara rozhodně měl. Patrick Wilson se zde musí rozhodovat mezi dvěma krasavicemi Jennifer Connely a Kate Winslet a také brzdit svého kamaráda toužícího narušitele nejradši zprovodit ze světa. Brad Adamson je další figura, za kterou se rozhodně nemusí stydět.

Watchmen - Strážci (2009)

2009 – Dan Dreiberg/Noční sova – Watchmen – Strážci, režie: Zack Snyder

 

Jak komiksové filmy od určité doby nemám rád, tak tenhle snímek mě zaujal už v době svého vzniku a dodnes se na něj rád podívám. Věnovali jsme mu v minulosti tento samostatný článek. Patrick Wilson je ve filmu objektivně hlavní kladnou postavou a film bez potíží utáhne.

Insidious 2

2010 a 2013 – Josh Lambert – Insidious I a II, režie: James Wan

 

Jeden z nejvlivnějších současných hollywoodských producentů Jason Blum, který zřejmě už překonal i samotného béčkového krále Rogera Cormana v případě Patricka Wilsona objevil doslova zlatou žílu. Wilsonův soustředěný herecký výkon pomáhá filmu i v momentech, kde Blumovy opusy obvykle selhávají, tedy tam, kde nestačí atmosféra dobrých režisérů a je potřeba hrát. Wilson laciné snímky nikdy nenechává sklouznout do neumětelství, které často potkává podobně laděné snímky.

the-conjuring001

2013 a 2016 – Ed Warren – The Conjuring, režie: James Wan

 

Jestliže Insidious Wilson zachránil, pak v The Conjuring se zasadil o novodobý žánrový klenot, který v návštěvnosti i v kritikách snese srovnání s nejzásadnějšími díly horrorového žánru filmové historie. Wilson s tváří dobráka od vedle a zářícím úsměvem, který může znamenat buď romantického hrdinu nebo zatraceně znepokojivého úchyláka přivazujícího manželku ve sklepě k topení má daleko širší rozptyl, než jeho herečtí souputníci.

 

Patrick Wilson se solidně zapsal i v druhé sérii Farga, kde v roli Lou Solversona opravdu zářil a byl za o nominován na televizní Zlatý globus, takže nezbývá než doufat, zda se konečně také dočkáme nějakého výživného samostatného Wilsonova projektu. Už by bylo načase.

PS: A tady je roztomilý trailer na dvojku Conjuring:-)

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist